Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 08:16

Καλαμάτα: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα το Κλιματικό Συμβόλαιο

Καλαμάτα: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα το Κλιματικό Συμβόλαιο

 

Το Κλιματικό Συμβόλαιο που παρουσιάστηκε σε πολίτες και φορείς το βράδυ της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, θα υποβληθεί σήμερα από τον Δήμο Καλαμάτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσει η Καλαμάτα στο επόμενο βήμα του προγράμματος”, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο.

Με βάση την ίδια ενημέρωση, κατά την προχθεσινή παρουσίαση, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος χαρακτήρισε “ιστορική στιγμή” για την πόλη και το δήμο, την εκπόνηση και ολοκλήρωση του Κλιματικού Συμβολαίου,  στο πλαίσιο της συμμετοχής της Καλαμάτας στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

 “Έχουμε πλέον στα χέρια μας, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα που υπηρετεί σύγχρονες ανάγκες. Τον οδικό χάρτη για όλα όσα θα αλλάξουν την πόλη μας”, παρατήρησε ο δήμαρχος.

Στην εκδήλωση παρουσίασης του Κλιματικού Συμβολαίου, χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της κυβέρνησης, ο γ.γ. Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης. Επεσήμανε ότι η Καλαμάτα συγκαταλέγεται στις πρωτοπόρες πόλεις, ενώ στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο χαιρετισμός από την πλευρά του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά.

Οι παρεμβάσεις και ο στρατηγικός σχεδιασμός για την Καλαμάτα του 2030 παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκο Μπασακίδη. Ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, ότι “ιδρύονται Κέντρο Καινοτομίας, Ερευνητικό Ινστιτούτο Ενέργειας και Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής, που θα παρακολουθούν και θα επεξεργάζονται τα δεδομένα από την πορεία υλοποίησης των δράσεων, που αφορούν: Παρεμβάσεις στον αστικό χώρο με στόχο τη βελτίωση της αισθητικής, της λειτουργικότητας, καθώς και τη ρύθμιση της κινητικότητας και των μεταφορών στα πολυσύχναστα μέρη της πόλης (Κέντρο και Παραλία). Παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος των κατοικιών και του τριτογενούς τομέα, καθώς και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των βιοτεχνικών και μεταποιητικών μονάδων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν, επίσης, οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης.

Αναφερόμενη στο Κλιματικό Συμβόλαιο η κ. Βασιλάκου υπογράμμισε ότι ουσιαστικά αυτό εμπεριέχει “δύο μεγάλα αστικά στοιχήματα: Πρώτον, αλλάζουμε σε βάθος χρόνου, σταδιακά, αλλά ριζικά την κινητικότητα και τις μετακινήσεις μέσα στην πόλη και δεύτερον, κτήρια και ενέργεια σε βάθος χρόνου. Αλλάζουμε τον τρόπο που προμηθευόμαστε ενέργεια και αναβαθμίζουμε ενεργειακά το σύνολο των κτηρίων σε μια πόλη”.

Ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι “το καινοτόμο Κλιματικό Συμβόλαιο διασφαλίζει ότι οι τοπικές αρχές, ο ιδιωτικός τομέας, οι ακαδημαϊκοί φορείς και οι πολίτες δεσμεύονται να συνεργαστούν για τον ίδιο φιλόδοξο στόχο μέσω μιας κοινής στρατηγικής” και πρόσθεσε: “Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε Κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την επιτυχία της αποστολής, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα”.