Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2023 08:30

Διαβεβαιώσεις για κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Πλαστήρα

Διαβεβαιώσεις για κατασκευή κυκλικού κόμβου στην Πλαστήρα

 

Μια ακόμα παράταση προθεσμίας, η 8η κατά σειρά(!) 13 ημερών, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, για να ολοκληρωθεί το έργο ανάπλασης της οδού Πλαστήρα στη Δυτική Παραλία, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το βράδυ της Τρίτης.

Παράταση που, όπως αναγνωρίστηκε από τη δημοτική αρχή, δεν θα φθάσει για να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά προς το τέλος του μήνα, θα δοθεί μία ακόμα, η 9η(!) μέχρι το τέλος του χρόνου.

Και το έργο αυτό όπως επισημαίνει με έγγραφό του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, πρέπει να περατωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου, γιατί χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας στο πλαίσιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου.

Στη συζήτηση του θέματος ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης εξήγησε ότι σε σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δοθεί παραπάνω παράταση - και η ανάδοχος εταιρεία ζήτησε μέχρι το τέλος του χρόνου -, γιατί η αίτησή της ήταν εκπρόθεσμη.

Η παράταση των 13 ημερών  (ένας μήνας με βάση το προγενέστερο υπηρεσιακό έγγραφο) δόθηκε για να φτιαχθεί σε αυτό το διάστημα, ο κυκλικός κόμβος στη διασταύρωση Πλαστήρα και Αρτέμιδος, δίπλα στο Νέδοντα και να ολοκληρωθεί ο ποδηλατόδρομος.

Οι δύο προηγούμενες παρατάσεις, κατά 3 μήνες η καθεμία, που έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου και 30 Ιουνίου, αντίστοιχα, είχαν δοθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο, για τον κυκλικό κόμβο και τον ποδηλατόδρομο, όπως προβλεπόταν από τη μελέτη, αλλά πέρασαν χωρίς να γίνει η παραμικρή εργασία.

Η ανάδοχος εταιρεία που ζήτησε παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε ότι η προηγούμενη προθεσμία πέρασε άπρακτη, “επειδή για την υλοποίηση των εργασιών της κατασκευής του κυκλικού κόμβου στη συμβολή των οδών Αρτέμιδος, Πλαστήρα και Ευαγγελιστρίας, ήταν αδύνατη η κυκλοφοριακή ρύθμιση κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, με τόσο εξαιρετικά υψηλούς φόρτους οχημάτων”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης ενημέρωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η κατασκευή του κυκλικού κόμβου

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα ποσά των συμβάσεων (αρχικής και συμπληρωματικών) και η υπογραφή υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης εκτίμησε ότι “σε 13 ημέρες δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει τίποτα”.

Λευκό στη νέα παράταση ψήφισε η παράταξη Τζαμουράνη και καταψήφισε η παράταξη Μάκαρη.

Να υπενθυμίσουμε ότι το έργο της ανάπλασης της οδού Πλαστήρα, προϋπολογισμού 1.419.000 ευρώ, παρά τις καθυστερήσεις, είναι από τα λίγα έργα του Δήμου Καλαμάτας που έγιναν με υποφερτούς ρυθμούς. Υλοποιείται από την Τσερπές - Κωτσάκης - Παπαδέας Ο.Ε με έκπτωση 57,36% και η συμβατική προθεσμία ολοκλήρωσής του ήταν 180 ημέρες, μέχρι 30 Μαΐου 2021(!).

Γ.Σ.