Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2023 09:21

Κάτοικοι προς τον δήμαρχο Καλαμάτας: Απαιτούν παρεμβάσεις για αξιοποίηση της Δυτ. Παραλίας

Κάτοικοι προς τον δήμαρχο Καλαμάτας: Απαιτούν παρεμβάσεις για αξιοποίηση της Δυτ. Παραλίας

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί, επιτέλους, το παραλιακό μέτωπο των 49 στρεμμάτων που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, να προχωρήσει και να διορθωθεί το σχέδιο πόλης αλλά και να ληφθεί μέριμνα για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ζητούν μέσω της “Ε” κάτοικοι κι επαγγελματίες της Δυτικής Παραλίας από τη νέα δημοτική αρχή.

Πρόκειται για το τμήμα από την Αρτέμιδος έως και τον οικισμό του Κορδία, για το οποίο, όπως επισημαίνουν οι άνθρωποί του, δεν έχει σχέση με τη μαρίνα και ζητούν ακόμα τα αυτονόητα και η περιοχή τους να έχει την ίδια αντιμετώπιση με την Ανατολική Παραλία.

Οπως μας ενημέρωσαν, σχεδιάζουν να συγκροτήσουν μια ομάδα που θα επισκεφθεί τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και θα του θέσει όλα αυτά τα ζητήματα και θα προωθεί και θα παρακολουθεί  την πορεία της υλοποίησής τους.

Αναλυτικά, η επαγγελματίας και κάτοικος Παναγιώτα Χριστοπούλου σημείωσε ότι “το πρώτο είναι το σχέδιο, να βάλει ο δήμος ένα κομμάτι και να δει τη χρήση γης. Από αυτό ξεκινάς. Αν γίνει το σχέδιο, συμπαρασύρει και τα άλλα πράγματα της περιοχής”.

Ζήτησε “να καθαριστούν οι λαγκάδες, τα ρέματα. Επρεπε να έχουν καθαριστεί, είναι το αυτονόητο. Και να βάλουν επιπλέον σωλήνες για προστασία από τις πλημμύρες. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα νερά που κατεβαίνουν από πάνω και δεν έχουν διέξοδο στη θάλασσα. Να τελειώσει ο δρόμος, η Πλαστήρα και ο ποδηλατόδρομος. Να πάει ευθεία ο ποδηλατόδρομος, κανείς δεν το απαγορεύει. Και να γίνει ο κυκλικός κόμβος”.

Για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου αναρωτήθηκε και παρατήρησε: “Τα στρέμματα από κάτω τι θα γίνουν; Πρέπει να γίνουν κάποια στιγμή. Αυτή η εγκατάλειψη δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εχουμε μία φανταστική θάλασσα και δεν μπορούμε να κάνουμε μπάνιο”.

Ανέφερε πως “το Κέντρο Κυκλοφοριακής Αγωγής που έγινε στα παλιά σφαγεία, δεν χρησιμοποιείται για τον σκοπό που έγινε. Χρησιμοποιείται μόνο για εκδηλώσεις. Δεν λέμε όχι, αλλά να βρει και το πάρκινγκ ο δήμος”. Κι εξήγησε ότι “στη Δυτική Παραλία είναι άλλο η μαρίνα και άλλο ο Κορδίας”.

Η κ. Χριστοπούλου έστειλε μήνυμα στη δημοτική αρχή, λέγοντας: “Στην περιοχή έχουν γίνει μαγαζιά, έγινε και ξενοδοχείο. Εχουν γίνει κάποια σημαντικά πράγματα από τον κόσμο, χρειάζεται να κάνει κάτι και ο δήμος”.

 

“ΑΝ ΦΤΙΑΧΘΕΙ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΛΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ”

Με τα περισσότερα από αυτά, αν όχι με όλα, συμφώνησε ο Κώστας Χρονόπουλος. “Αυτονόητα και απλά πράγματα δεν γίνονται στην περιοχή μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: “Να αξιοποιηθούν τα στρέμματα κάτω από την Πλαστήρα. Να γίνουν αυτά που πρέπει, να φτιαχθεί πρόσβαση στην παραλία. Αν φτιαχθεί η παραλία, θα γίνουν όλα”.

Ο Διονύσης Νινιός διευκρίνισε ότι “η ανάπτυξη γίνεται όταν γίνονται εκδηλώσεις σε σταθερή βάση, όταν η περιοχή έχει παιδική χαρά, έχει πάρκινγκ. Είναι ημίμετρο η ανάπλαση της Πλαστήρα. Είναι διαχρονικά τα προβλήματα στην περιοχή μας”.

Επεσήμανε πως “από κάτω, στην παραλία, είναι δεκάδες στρέμματα και τα καλάμια φαίνονται από δω” και ζήτησε: “Να βγάλουν μηχανήματα και να καθαρίσουν την παραλία. Να φτιάξουν δρόμο, πρόσβαση να μπορούμε να περπατάμε και να αμολάμε αετό την Καθαρά Δευτέρα. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να συνεχίζεται μια αθλιότητα 50 χρόνων”.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος ζήτησε “να φτιάξουν την παραλία και να γίνει το σχέδιο, αυτά είναι τα πιο σημαντικά για την περιοχή μας” και πρόσθεσε: “Αν γίνουν αυτά τα δύο, ικανοποιείται όλος ο κόσμος. Να φτιαχθεί ο χώρος με τις λακκούβες, μεταξύ των γηπέδων τέννις και ποδοσφαίρου και ο καλαμιώνας στην παραλία. Εχουν μπαζωθεί λαγκάδες και πλημμυρίζει η περιοχή. Το αυτονόητο είναι να καθαριστούν οι λαγκάδες. Το όριο ταχύτητας στην Πλαστήρα είναι υψηλό, αυτοκίνητα περνούν με 60 και 80 χιλιόμετρα”.

Ο Νίκος Σκιαδόπουλος μας εξήγησε ότι στην περιοχή, από τη Νέα Είσοδο έως την Πλαστήρα, το σχέδιο προβλέπει Επιχειρηματικό Πάρκο 1 (χαμηλής όχλησης). Ζήτησε “αν όχι σε όλο αυτό το τμήμα, στο πιο κοντινό προς την Πλαστήρα να προβλέψει κατοικίες και τουριστική ζώνη, όπως είναι και η Ανατολική Παραλία. Να είναι ενιαίο το παραλιακό μέτωπο”. Συμφώνησε να ολοκληρωθεί η Πλαστήρα με τον κυκλικό κόμβο και τον ποδηλατόδρομο και σημείωσε: “Το παραλιακό μέτωπο των 49 στρεμμάτων το πήρε ο Δήμος Καλαμάτας για να το αξιοποιήσει, για να αναδειχθεί η παραλία. Πρέπει να ξεβρομίσει, επιτέλους και να αξιοποιηθεί. Και οι λακκούβες μεταξύ των γηπέδων να αξιοποιηθούν για πάρκινγκ, που θα χρησιμοποιείται και στις εκδηλώσεις”.

Ζήτησε, ακόμα, “το Αστικό ΚΤΕΛ να πυκνώσει τα δρομολόγια προς την περιοχή μας, τουλάχιστον το καλοκαίρι. Για να έρχεται περισσότερος κόσμος στην παραλία στον Κορδία, γιατί είναι ανάβαθη και έχει δύο ναυαγοσώστες”.

Οι κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν ότι “αν έβρεχε όπως στον Βόλο και τη Λάρισα, είχαμε τελειώσει” και ζήτησαν “να υπάρχει πιο συχνά λεωφορείο του Αστικού στην περιοχή.

“ΠΡΩΤΕΥΟΝ ΖΗΤΗΜΑ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ”

Στον οικισμό του Κορδία ο Κομνηνός και η Μαρία Καρανικόλα που έχουν την ψαροταβέρνα “Μουριά” παρατήρησαν ότι πρωτεύον ζήτημα είναι η καθαριότητα. Εχουμε έλλειψη από κάδους. Με τον καινούργιο δρόμο, την ανάπλαση της Πλαστήρα είμαστε καλά”.

Οι ίδιοι και άλλοι κάτοικοι του οικισμού ζήτησαν από τον δήμο “να δουν το δίκτυο ομβρίων, γιατί με την πρώτη βροχή πλημμυρίζει ο τόπος. Και να γίνει κάτι για να σταματήσει η πρόσχωση της θάλασσας και να ανέβει πιο πάνω”.

Ακόμα, ζήτησαν “να φτιαχθούν στάσεις με σκέπαστρα και παγκάκια, για να μην βρέχεται ο κόσμος που περιμένει το λεωφορείο. Και να σταματήσουν τα μεγάλα φορτηγά να περνούν από δω, να πηγαίνουν από τη Νέα Είσοδο”.