Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2023 08:32

Πιλοτική δράση ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στο Δήμο Καλαμάτας

Πιλοτική δράση ανακύκλωσης βιοαποβλήτων στο Δήμο Καλαμάτας

 

Πιλοτική Δράση Ανακύκλωσης Βιοαποβλήτων “Δήμος Καλαμάτας: Eco - Έτοιμος”, υλοποιεί ο δήμος σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου.

Χθες το μεσημέρι, στο Πάρκο Τσέπης της οδού Χρυσανθέμων, στην Καλαμάτα, οργανώθηκε εκδήλωση για την έναρξη της σημαντικής αυτής δράσης, παρουσία του προέδρου του ΦΟΣΔΑ Σταύρου Αργειτάκου και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Με την πιλοτική δράση πρόκειται να μοιραστούν μικροί κάδοι βιοαποβλήτων σε 400 οικογένειες και να τοποθετηθούν μεγάλοι καφέ κάδοι στην περιοχή γύρω από το Πάρκο Τσέπης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος μίλησε για νέα πρωτοβουλία διαχείρισης απορριμμάτων που αφορά τα βιοαπόβλητα, με στόχο να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων. Ενημέρωσε ότι τα βιοαπόβλητα που θα συγκεντρώνονται, θα πηγαίνουν με απορριμματοφόρο στη

μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιρρόη κι επεσήμανε τον στόχο του δήμου να φθάσει στην υλοποίηση της αρχής για τον δημότη “πληρώνω όσο πετάω”.

Η διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας Κοκκωνία Γιαννοπούλου παρατήρησε τους στόχους να αυξηθεί η διαλογή της ανακύκλωσης και τα βιοαπόβλητα να μην καταλήγουν στη χωματερή, καθώς και να πετύχει η Καλαμάτα νωρίτερα τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως κλιματικά έξυπνη και ουδέτερη πόλη.

Η εκπρόσωπος της εταιρείας WETech (έχει αναλάβει την πιλοτική δράση) Σουζάνα Καραγιάν δήλωσε τον στόχο “να κερδίσουμε το στοίχημα των βιοαποβλήτων, καθώς είναι τα μισά σκουπίδια που πετάμε”, ενημέρωσε για το φίλτρο που έχουν οι μικροί κάδοι και λύνουν το πρόβλημα των οσμών και στάθηκε στην αποδοχή και τη συμμετοχή των πολιτών στην πιλοτική δράση.

Στην ενημέρωση από τον δήμο σημειώνεται ότι “στόχος είναι μέσω της πρακτικής εφαρμογής να καταλήξουν στις βέλτιστες πρακτικές που αφορούν στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων και να εξασφαλίσουν την επίτευξη του στόχου ανακύκλωσης 55% μέχρι το 2025, όπως ορίζεται και από τον νόμο 4819/2021 που αφορά στην ανακύκλωση και την διαχείριση αποβλήτων”.

Γ.Σ.