Σάββατο, 02 Δεκεμβρίου 2023 09:03

Μέχρι Μάρτιο οι μελέτες για παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από την
Μέχρι Μάρτιο οι μελέτες για παραλιακό μέτωπο

 

Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2024 οι μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας θα παραδώσουν τις μελέτες του και μετά θα ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας.

Το ειδικότερο πλαίσιο της συνεργασία που έχει η Καλαμάτα με τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφορά το παραλιακό μέτωπο ως προς την ανάπτυξή του, χωροταξικά και οικονομικά, ενώ έχουν επικεντρωθεί στις αναλύσεις των περιοχών μπροστά από το λιμάνι και η συνέχεια της μαρίνας προς τη Δυτική Παραλία.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε σε χθεσινές δηλώσεις του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, στην Καλαμάτα βρέθηκαν το διήμερο 30 Νοεμβρίου - 1 Δεκεμβρίου, εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και μέλη μελετητικών ομάδων, στο πλαίσιο της συμμετοχής του δήμου στην πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, συνάντηση εργασίας στο Δημαρχείο, υπό τον δήμαρχο Θαν. Βασιλόπουλο και με τη συμμετοχή του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου και εκπροσώπων των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Οιχαλίας, με εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, μέλη των μελετητικών ομάδων για τη τεχνική υποστήριξη στην Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και στελέχη του Δήμου Καλαμάτας.

Σε συνέχεια της σύσκεψης, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε: “Όπως είναι γνωστό, η Καλαμάτα, η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα έχουν επιλεγεί από την Παγκόσμια Τράπεζα για να αναπτυχθεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που αφορά την εξέταση στοιχείων για το πώς θα προωθηθεί η ΒΑΑ (Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη) στη χώρα μας καλύτερα, και η Καλαμάτα χρησιμοποιείται ως ‘καλές πρακτικές’ ή και προβλήματα που αντιμετωπίζει”.

 

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΑ

Διευκρίνισε πως “αυτό είναι το γενικότερο πλαίσιο. Το ειδικότερο πλαίσιο είναι η συνεργασία που έχει η Καλαμάτα με τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχουν αναθέσει σε αρχιτεκτονικό γραφείο στη Βιέννη και σε γραφείο στην Κύπρο και μελετούν το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας ως προς την ανάπτυξή του, χωροταξικά αλλά και οικονομικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε επικεντρωθεί ότι θα γίνουν δύο αναλύσεις περιοχών που αφορούν την περιοχή μπροστά από το λιμάνι, αλλά και μετά τη μαρίνα για να συνδέσουμε τη μαρίνα με τη Δυτική Παραλία, αλλά και γενικότερα κατευθυντήριες γραμμές που θα ξεκινούν από την Μαντίνεια μέχρι και τον Πάμισο”.

Ο δήμαρχος προσδιόρισε ότι “όλα αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν μόλις παραδοθούν από τους μελετητές της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτι που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2024 με Μάρτιο, για να ξεκινήσει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας”.

 

ΕΙΔΙΚΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι “μέσα από αυτή τη συζήτηση τους θέσαμε - όπως και στη συζήτηση που έγινε το καλοκαίρι - την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συνολικά το παραλιακό μέτωπο του Μεσσηνιακού κόλπου. Με τη δημιουργία ενός ειδικού χωροταξικού για τον Μεσσηνιακό κόλπο και μια δομή διοίκησης αυτού, ώστε να βρούμε τους τρόπους, με τη χρηματοδότηση - μελετητικά εννοώ - να συνεχίζει από την Παγκόσμια Τράπεζα. Τους τρόπους για να προστεύσουμε τις ακτές μας, αλλά και τον κόλπο από ενδεχόμενη μόλυνση ή οτιδήποτε άλλο (διάβρωση) και να βρούμε τους τρόπους να τον αναπτύξουμε. Μας είπαν από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι αυτό το αίτημα θα μεταφερθεί εκεί και θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία τουλάχιστον για έναν χρόνο και θα μπορέσουμε οι δήμοι να αναπτύξουμε συνεργασία μεταξύ μας και αυτή ήταν και η βάση για τη συζήτηση που έγινε σήμερα με τους δημάρχους και με εκπροσώπους δήμων”.


NEWSLETTER