Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 08:30

Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία για “Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα”

Καλαμάτα: Στην τελική ευθεία για  “Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα”

 

Στη φάση της αδειοδότησης βρίσκεται η υλοποίηση της δράσης “Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα”, που πρόκειται να δημιουργηθούν στον Μεσσηνιακό Κόλπο, κοντά στην Καλαμάτα, από τον δήμο και τη ΔΕΥΑ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή στη 1 το μεσημέρι, αναμένεται να εγκριθεί η τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του δήμου και της ΔΕΥΑΚ, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.

Σύμφωνα με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το 2021, για την έγκριση της προγραμματικής σύμβασης αυτής, η δράση προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, “έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας του Μεσσηνιακού Κόλπου, αλλά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης, ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών. Αφορά την κατασκευή 5 τουλάχιστον ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων ποικίλων σχημάτων και μεγεθών εντός του Μεσσηνιακού και πλησίον της ανατολικής ακτής στους πρόποδες του Ταϋγέτου. Τα αξιοθέατα αυτά εκτός από πόλος έλξης ερασιτεχνών αυτοδυτών θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή, εξαιτίας της θέσης τους. Η δράση αυτή είναι πολύ εξειδικευμένη και ο δήμος δεν διαθέτει επιστημονικό προσωπικό για να υλοποιήσει την πράξη αυτή. Επιπλέον η ΔΕΥΑΚ είναι ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας των θαλασσίων νερών όλης της περιφέρειας του δήμου, για το λόγο αυτό αναθέτει στην ΔΕΥΑΚ την μελέτη και υλοποίηση της δράσης αυτής μέσω της προγραμματικής σύμβασης.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο από 30/08/2023, πρακτικό της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης, η τροποποίηση αφορά: α) στον προϋπολογισμό του έργου, ήτοι: 1. Κόστος μελέτης από τον τεχνοβλαστό του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. «Aria» 10.000 ευρώ. 2. Προετοιμασία των σκαφών, μεταφορά και βύθιση τους στα επιλεγμένα σημεία 14.000 ευρώ. 3. Προμήθεια τεχνητών υφάλων, μεταφορά και βύθιση τους στα επιλεγμένα σημεία 11.000 ευρώ. 4. Προμήθεια σκάφους για επίβλεψη υλοποίησης και συντήρησης δράσης 15.000 ευρώ και β) στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ήτοι: 1. Εννέα μήνες για την σύνταξη των απαραίτητων μελετών (έως 20.06.22). 2. Είκοσι τέσσερις μήνες για την αδειοδότηση της δράσης (έως 20.06.24). 3. Δεκαοκτώ μήνες για τις εργασίες υλοποίησης της δράσης (έως 20.12.25)”.

Γ.Σ.