Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 09:00

Δήμος Καλαμάτας: 3 “φιλέτα" απαιτούν την αξιοποίησή τους

Δήμος Καλαμάτας: 3 “φιλέτα" απαιτούν την αξιοποίησή τους

 

 

Σε εκκρεμότητα παραμένει η αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου Καλαμάτας, μεταξύ των οποίων τρία σημαντικά ακίνητα που αναμενόταν να αποτελέσουν πόλο έλξης για ενδιαφερόμενους επενδυτές και κυρίως να αναβαθμίσουν κρίσιμες περιοχές του δήμου.

Πρόκειται για το “Τουριστικό” Ταϋγέτου, το διατηρητέο ξενοδοχείο “Αχίλλειον” στο κέντρο της Καλαμάτας και το κληροδότημα Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, στην παραλιακή της ζώνη.

Ζητήματα σημαντικά για τα οποία η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει προτεραιότητα και να προωθήσει την αξιοποίησή τους, για να προσθέσει δύο σημεία αναφοράς στον Ταΰγετο και στη Μικρή Μαντίνεια και να σώσει ένα διατηρητέο ιστορικό κτήριο στο κέντρο της πόλης από την κατάρρευση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας στον οποίο απευθυνθήκαμε, νέος στον τομέα της δημοτικής περιουσίας μας είπε ότι “υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το “Αχίλλειον” για αξιοποίησή του. Για τα υπόλοιπα ακίνητα  είμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης για τη μορφή της αξιοποίησής τους σε συνδυασμό με το υπάρχον ενδιαφέρον από επιχειρηματίες”.

Ο Γ. Φάβας σημείωσε πως “η δημοτική περιουσία και η αξιοποίησή της αποτελεί προτεραιότητα της δημοτικής αρχής, έτσι ώστε να αποκτηθούν πόροι που θα ενισχύσουν τα οικονομικά του δήμου. Αλλά το κυριότερο να επισκευαστούν, ανακαινιστούν, αναδειχθούν ιδιαίτερα τα νεοκλασικά ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο δήμος και γενικότερα το σύνολο των ακινήτων που εξ αυτών σημαντικά είναι τα ακίνητα των κληροδοτημάτων που είτε θα μπουν στη διαδικασία εκμίσθωσης ή εκποίησης ανάλογα με τη βούληση του διαθέτη”.

Για το λόγο αυτό ανέφερε ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα μεταβεί στην Αθήνα για να ελέγξει το σύνολο των ακινήτων των κληροδοτημάτων και να έρθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενη, τελευταία ενημέρωση, τον Ιούλιο του 2023, από τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Σαράντο Μαρινάκη, με σημείωμα από την αρμόδια υπηρεσία, είχαμε πληροφορηθεί:

- Για το Τουριστικό Ταϋγέτου

Εχουν διενεργηθεί δημοπρασίες στο παρελθόν και το αποτέλεσμά τους ήταν άγονο. Από τη Διεύθυνση Οικονομικών διαβιβάστηκε η μελέτη του ξενώνα Τουριστικού Ταϋγέτου στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, για να ελεγχθεί και να τροποποιηθεί και να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του νόμου για τα τουριστικά καταλύματα. Ο δήμος περίμενε να δει τι θα δώσει η επικαιροποίηση της μελέτης.

- Για το δημοτικό ακίνητο “Αχίλλειον”

Με το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 17652/2-5-2019 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης εκμισθώθηκε το δημοτικό ακίνητο “Αχίλλειον” στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία “POP AIR Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Ενδυσης”, με τη διαδικασία της δημοπρασίας για 25 έτη.

Με αίτημά της η μισθώτρια εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση, διότι δεν μπορούσε να λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για να εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες για την ανακατασκευή του ακινήτου. Η πρόωρη λύση της σύμβασης εγκρίθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17ης Ιουλίου. Η υπόθεση βρισκόταν στον επανέλεγχο των όρων της διακήρυξης και στην προσπάθεια για επανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την εκμίσθωση του ακινήτου.

- Για το κληροδότημα Βασιλείου και Ευδοκίας Παναγιώταρου

Πραγματοποιήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεση της αξιοποίησης σύμφωνα με το αρ. 42 Ν. 4182/2013 των ακινήτων ιδιοκτησίας του κληροδοτήματος και δεν κατατέθηκαν προσφορές. Αναμενόταν να ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τη μακροχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με το αρ. 78 του Ν. 4982/22, με απλοποίηση της διαδικασίας, διόρθωση της χρηματοοικονομικής έκθεσης, σύμφωνα με το ΓΠΣ της Μικρής Μαντίνειας, μέσα από ενιαία διαδικασία, νέα διαδικασία για τουριστική αξιοποίηση.