Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2024 08:44

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας: Παγιώνεται η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων - Τι αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή

Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας: Παγιώνεται η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων - Τι αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή

 

Μόνιμη γίνεται η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων εστίασης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, που είχε θεσπιστεί από την εποχή των μέτρων για τον κορονοϊό, αλλά δεν είχε αρθεί με τη λήξη τους.

Χθες στη Δημοτική Επιτροπή, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, η τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 87/2021 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά τη “διεύρυνση παραχωρούμενου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Βασ. Γεωργίου (κεντρική πλατεία Καλαμάτας)”, ως προς την διάρκεια ισχύος αυτής και αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την τροποποίηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης και Σπύρος Χανδρινός.

Στην εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου ανέφερε ότι “με την παρούσα πρόταση τροποποίησης, προτείνεται ουσιαστικά η μόνιμη (και όχι η προσωρινή) αύξηση του διαθέσιμου χώρου της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου (κεντρική πλατεία Καλαμάτας)”. Και διευκρίνισε πως ικανοποιείται έγγραφο αίτημα των επαγγελματιών εστίασης στην κεντρική πλατεία για “καθιέρωση μόνιμου χαρακτήρα της απόφασης 87/2021 του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κι επιφυλάξεις του Β. Τζαμουράνη, η κ. Κουμάντου είπε ότι επειδή οι επαγγελματίες της πλατείας δεν είχαν πληρώσει τίποτα για τον επιπλέον χώρο, έγινε συμφωνία κυρίων με τον δήμο και κάλυψαν στολισμό και ηλεκτροφωτισμό της πόλης κατά την περίοδο των γιορτών.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξήγησε ότι δίνουν επιπλέον χώρο, όχι πως θα μπουν σε αυτόν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα κι επανέλαβε ότι αυτός ο χώρος είχε παραχωρηθεί το 2021 με τον κορονοϊό. Απάντησε, επίσης, ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο την πλατεία και θα έρθει κανονιστική και για άλλες περιοχές της πόλης, όπου υπάρχει δυνατότητα να παραχωρηθεί επιπλέον

δημόσιος χώρος. Οσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία ανέφερε πως “έχει πάει και έχει κάνει εκθέσεις”, για τυχόν παραβάσεις στην κατάληψη του παραχωρημένου χώρου, “αλλά δεν έχει βάλει πρόστιμο, καθώς είπαμε αυτό να γίνει από την 1η Ιανουαρίου”.

Από τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής αναφέρθηκε ότι από την προσωρινή εφαρμογή της επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων από το 2021 έως και σήμερα, δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα στην κίνηση και προσπέλαση των πεζών στους χώρους της κεντρικής πλατείας.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Β. Τζαμουράνης παρατήρησε ότι από την εποχή της λήξης των μέτρων για την πανδημία, ο δήμος όφειλε να έχει επανέλθει στον πρότερο χώρο και αυτό δεν έγινε κι έκανε λόγο για επίπεδο συναλλαγής με τους επαγγελματίες. Σημείωσε πως πρέπει να υπάρχουν “σταθερές αρχές και όχι αποτέλεσμα εξυπηρετήσεων και συναλλαγής” κι εκτίμησε ότι “έχει εκλείψει η πανδημία και δεν υπάρχει λόγος επέκτασης”. Μίλησε, ακόμα, για διπλές σειρές έξω από την κίτρινη γραμμή, για αποσπασματικές που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και δήλωσε “να βάλουμε όρους και κανόνες. Αν γινόταν σε όλη την πόλη, θα το βλέπαμε σε άλλη βάση”.

Γ.Σ.