Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2024 16:15

Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος: Κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος: Κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μαυροβούνι. Και ο δήμος θα ηγηθεί σε ότι αφορά στις νομικές ενέργειες, αξιοποιώντας την νομική υπηρεσία του και επιπροσθέτως θα αναθέσει την νομική του κάλυψη σε έμπειρους και εξειδικευμένους δικηγόρους σε θέματα αιολικής ενέργειας.

Αυτά επισημαίνονται στην ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος, όσον αφορά την έκφραση γνώμης του για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ), εγκατεστημένης ισχύος και μέγιστης ισχύος παραγωγής 22,5 MW στη θέση Μαυροβούνι της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης.

Ακόμα στην απόφαση σημειώνεται: “Ο δήμος θα συνδράμει με κάθε μέσο και θα είναι μαζί με την συσταθείσα επιτροπή αγώνα των κατοίκων και της κοινωνίας των πολιτών, στον αγώνα για την αποτροπή της εγκατάστασης. 4. Η εγκατάσταση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή με ήπια τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρισμένη ως κοινοτικής σημασίας, ενώ με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακυρώνεται το natura 2000 (GR2550003), στο οποίο είναι ενταγμένο το Μαυροβούνι. Επίσης, αλλοιώνεται η φυσιογνωμία της περιοχής και υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου, όπως επίσης επηρεάζεται αρνητικά και το μικροκλίμα της περιοχής, δυσκολεύοντας έτσι και την αγροτική καλλιέργεια. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι κάτοικοι θεωρούν ότι το Μαυροβούνι είναι χώρος ζωτικής σημασίας για το Δήμο Πύλου-Νέστορος και το σύνολο της κοινωνίας, για αυτόν τον λόγο το Δημοτικό Συμβούλιο και ο δήμαρχος θα επιδιώξουν άμεσα την δημιουργία ενός αληθινού πάρκου με ανάδειξη μονοπατιών, πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών καθώς και άλλων συναφών δράσεων ήπιας μορφής που δεν διαταράσσουν το οικοσύστημα”.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “δεν μπορεί σε περιοχές Natura που απαγορεύεται κάθε χρήση να επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και συγκεκριμένα στην περιοχή Μαυροβούνι μια περιοχή Natura που διέρχονται μεταναστευτικά πουλιά, υπάρχουν παρενέργειες που έρχονται από την κατασκευή των ανεμογεννητριών που είναι η ηχητική όπλιση, η κατασκευή δρόμων για την εγκατάσταση τους και τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας που θα επιβαρύνουν την περιοχή και αποτελούν κυρίαρχο λόγο να μην γίνουν ανεμογεννήτριες στην συγκεκριμένη περιοχή”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Σιψάς ανέφερε πως “η εγκατάσταση δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ανάπτυξης της περιοχής, καθώς πρόκειται για περιοχή με ήπια τουριστική ανάπτυξη χαρακτηρισμενη ως κοινοτικής σημασίας, ενώ με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου ακυρώνεται το natura 2000 (GR2550003), στο οποίο είναι ενταγμένο το Μαυροβούνι”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Καφαντάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι “είμαστε κάθετα αντίθετη με την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Μαυροβούνι, η οποία υποβαθμίζει την συγκεκριμένη περιοχή και θα πρέπει να έχουμε δύο δρόμους αντίδρασης. Ο ένας είναι ο νομικός δρόμος και ο άλλος είναι οι κινητοποιήσεις που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία, για να δείξουμε ότι δεν μπορούν κάποιοι για μας, χωρίς εμάς, να αποφασίζουν για το μέλλον ενός τόπου”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βρεττάκος είπε ότι “ο δήμος πρέπει να κάνει έγκαιρα τις ενέργειες, δηλαδή να πάμε γρήγορα στα ένδικα μέσα, γιατί αυτά πρέπει να προχωρήσουν για να μη χαθούν οι ημερομηνίες”. Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης Θάνς Ραδιώτης, εκφράζοντας τη διαφωνία του, ανέφερε πως “καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού για φθηνό ρεύμα και είναι ξεκάθαρο ότι τα αιολικά πάρκα γίνονται με κριτήριο τα επιχειρηματικά κέρδη”.

Κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μαυροβούνι τάχθηκαν οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Βασιλιτσίου, Ακριτωχωρίου, Φοινικούντας, Κορώνης και Υάμειας.