Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 08:00

Μικρή Μαντίνεια: Αναξιοποίητο το κληροδότημα Παναγιώταρου - Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Μικρή Μαντίνεια: Αναξιοποίητο το κληροδότημα Παναγιώταρου -  Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από τη δημοτική αρχή Καλαμάτας για την αξιοποίηση του κληροδοτήματος Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, ενώ το κτήριο κινδυνεύει με κατάρρευση και η εικόνα του χώρου δυσφημίζει την περιοχή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα για το σημαντικό αυτό θέμα από τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, στη συζήτηση που προκάλεσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας, ενώ ο δήμαρχος υποστήριξε ότι “το κληροδότημα δεν διοικείται από τον δήμο, αλλά την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Πάτρα”.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Μικρής Μαντίνειας Στ. Λιακέας είπε ότι “το κληροδότημα εδώ και 10 χρόνια είναι αναξιοποίητο. Είναι ένα σκουπίδι και όχι στολίδι για την περιοχή. Πριν 19 μέρες για μια ακόμα φορά άτομα είχαν εισέλθει στο κτήριο. Η φύλαξη είναι ανεπαρκής, το ελαιοπερίβολο με 170 δέντρα εγκαταλελειμμένο, ενώ θα μπορούσε να δώσει λάδι και για το Δημοτικό Παντοπωλείο”. Εκανε λόγο για “μεγάλη εστία μόλυνσης” και παρατήρησε πως “όλος ο δήμος έχει λιγότερα ποντίκια από αυτά που υπάρχουν εκεί. Φωτογραφίες σε τουριστικά σάιτ αποτελούν προσβολή για την περιοχή. Τουλάχιστον να συμμορφωθεί, γιατί στην επόμενη 5ετία το ποτάμι που περνάει από μέσα, θα ρίξει το κτήριο”.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας απάντησε ότι “το κληροδότημα Παναγιώταρου περιήλθε στον δήμο τον Νοέμβριο του 2017. Τη διαδικασία αξιοποίησης την βρήκαμε το 2019. Δεν τελεσφόρησε”. Μίλησε για τεράστια προβλήματα με την Αποκεντρωμένη και ανέφερε πως “μας επέβαλε τη συνέχιση της διαδικασίας με υποψήφιο επενδυτή. Στη β’ φάση της διαδικασίας δεν κατέβηκε ούτε αυτός και κηρύχθηκε άγονη”. Δήλωσε ότι “ευτυχώς, άλλαξε ο νόμος, έγινε πιο ευέλικτος. Στόχος είναι με μια πρόσκληση να αναδειχθεί ο επενδυτής για αξιοποίηση του κτηρίου. Αμεσα εκτός από το βραχυπρόθεσμο για ασφάλεια και προστασία, να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση που προβλέπει ο νόμος”.

Ο Στ. Λιακέας ρώτησε τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει και  τι θα γίνει με τη βελτίωση της εμφάνισης και το ελαιοπερίβολο.

Ο Γ. Φάβας είπε ότι μίλησε για άμεση παραπομπή του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή  και πως “θα δούμε τι χρειάζεται για τη βελτίωση και για την εκμετάλλευση του ελαιοπερίβολου”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι “είναι κληροδότημα μεγάλης αξίας, με αντικειμενική αξία πάνω από 2,5 εκ. ευρώ” και σημείωσε: “Είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του δήμου. Με την ατυχή εκείνη διαδικασία φάγαμε 4 χρόνια, είχαμε πει να μην προχωρήσετε και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Να γίνει κάτι, αλλά με άλλους ρυθμούς. Με αυτούς τους ρυθμούς το κτήριο θα καταρρεύσει”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος συμφώνησε με τον κ. Τζαμουράνη για τα 4 χρόνια που χάθηκαν, για τη λάθος διαδικασία που ξεκίνησε από την αρχή.

Υποστήριξε ότι “η Επιτροπή Κληροδοτημάτων στην Πάτρα διοικεί το κληροδότημα, δεν το διοικούμε εμείς. Αν δεν μας δώσουν αυτοί την έγκριση, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”.

Εκτίμησε πως “θα βοηθήσει το ΦΕΚ (η αλλαγή του νόμου) να τρέξουμε και να αξιοποιήσουμε το κτήριο”. Κι ενημέρωσε ότι “έχουμε μιλήσει με μια εταιρεία που μπορεί να έρθει και να προστατεύσει και να το «ντύσει» το κτήριο, όπως θα γίνει ή όπως ήταν πριν κατά τη λειτουργία του”.