Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2024 08:29

Τι προβλέπει το έργο αναπλάσεων οδών στο κέντρο της Καλαμάτας

Τι προβλέπει το έργο αναπλάσεων οδών στο κέντρο της Καλαμάτας

  

Τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε δρόμους της Καλαμάτας για την υλοποίηση του έργου ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης, ενέκρινε χθες η Δημοτική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την εισήγηση που παρουσίασαν οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Καραγιάννης και Βασίλης Κουτραφούρης, η εργοταξιακή οργάνωση και η εκτέλεση των εργασιών θα πραγματοποιηθούν με υλοποίηση της κατάλληλης σήμανσης από τον ανάδοχο, ως ακολούθως:

1) Φάση Α (η χρονική διάρκειά της εκτιμάται στους 3 μήνες): Απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης (ολικός αποκλεισμός) των οδών Αριστοδήμου μεταξύ Καίσαρη και Βασ. Γεωργίου, Δ. Παπαδοπούλου μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά, Πολυχάρους μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά, Γεωργούλη μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου, Βαλαωρίτου μεταξύ Αριστομένους και Ανδρέα Σκιά, Ανδρέα Σκιά μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Αντιδρόμηση της οδού Κανάρη μεταξύ Βασ. Γεωργίου και Γεωργούλη.

2) Φάση Γ (η συνολική χρονική διάρκειά της εκτιμάται στους 3 μήνες):

• Στη Φάση Γ.1 απαγόρευση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην οδό Ψαρών μεταξύ

Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Στη Φάση Γ.2 ολικός αποκλεισμός του κόμβου Ψαρών - Δημοσθένους και εναλλακτική διαδρομή μέσω της οδού Αριστομένους. Στη Φάση Γ.3 ολικός αποκλεισμός του κόμβου Ψαρών - Σόλωνος και εναλλακτική διαδρομή μέσω των οδών Θεμιστοκλέους, Ξενοφώντος και Αριστομένους για τα όλα τα οχήματα (και λεωφορεία).

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας Σπύρου Χανδρινού και Ευγενίας Κούβελα, ο αντιδήμαρχος Β. Κουτραφούρης είπε ότι το έργο θα ξεκινήσει από την Ψαρών και πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει σφικτά χρονοδιαγράμματα, έως τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ εκτίμησε πως με το έργο θα εξορθολογίσουν την προβληματική στάθμευση στην Ψαρών.

Η Ευγ. Κούβελα αναρωτήθηκε “που θα πάει ο κόσμος που παρκάρει εκεί, ιδιαίτερα όταν επαναλειτουργήσει το Διοικητήριο;”.

Ο Σπ. Χανδρινός ανέφερε ότι οι καταστηματάρχες έχουν “πονέσει” από τις αναπλάσεις, από τις καθυστερήσεις στα έργα και παρατήρησε πως έχουν μειωθεί οι θέσεις πάρκινγκ σε κεντρικά σημεία της Καλαμάτας κι επιδεινώνεται το πρόβλημα.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος υπογράμμισε κι επέκρινε το γεγονός ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη.

Οι Β. Κουτραφούρης μίλησε για ενοποίηση των χώρων του κέντρου και αισθητική αναβάθμισή τους και ο Ανδρ. Καραγιάννης παρατήρησε πως στο τέλος θα είναι θετικό το συνολικό έργο.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο της ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης της Καλαμάτας, προϋπολογισμού 6.877.080 ευρώ, θα υλοποιηθεί από την εταιρεία “Τεχνική Εργων A.E.” με έκπτωση 5,16%.

Προβλέπονται αναπλάσεις - με χρήση φιλικών προς το περιβάλλον “ψυχρών υλικών” δαπεδοστρώσεων κι άλλων σύγχρονων τεχνολογιών. Η περιοχή παρέμβασης αφορά σε επιφάνεια περίπου 38.000 τ.μ. σε ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου της πόλης.

Οι οδοί παρέμβασης του έργου είναι: Φραντζή. Αριστοδήμου, μεταξύ Καίσαρη και Βασιλ. Κωνσταντίνου. Πολυχάρους, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Γεωργούλη, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βασιλ. Ολγας και Βασιλ. Σοφίας, μεταξύ Αριστομένους και Αριστοδήμου. Βαλαωρίτου, μεταξύ Ανδρέα Σκια και Αριστομένους. Ανδρέα Σκια, μεταξύ Βασιλ. Γεωργίου και Βαλαωρίτου. Ψαρών, μεταξύ Ξενοφώντος και Μακεδονίας. Δ. Παπαδοπούλου, μεταξύ Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου. Λυκούργου Σκια, μεταξύ Αριστοδήμου και Κανάρη. Σιδηροδρομικού Σταθμού. Γιατράκου, Χρυσάνθου Παγώνη, Μητροπέτροβα και Αντωνοπούλου. Κεφάλα. Νέδοντος, μεταξύ Κεφάλα και Κροντήρη.

Γ.Σ.