Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013 12:07

Διευκρινίσεις Μαργέλη για την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για το Δήμο Καλαμάτας

"Οι συνθήκες δεν είναι ακόμη κατάλληλες, ώστε οι συμπολίτες μας να κλείσουν το δρόμο στις «παρέες» που μονοπωλούν, εδώ και δεκαετίες τη διαχείριση των κοινών" τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε με αφορμή την πρόσφατη απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του δημάρχου Καλαμάτας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του κ. Μαργέλη:

"Στα μέσα Μαΐου 2013 ανακοίνωσα δημόσια την πρόθεσή μου, να διεκδικήσω ανεξάρτητος και αδέσμευτος το αξίωμα του Δημάρχου της Καλαμάτας. Πίστευα ειλικρινά, πως μια τέτοια υποψηφιότητα, μακριά από το σφιχτό εναγκαλισμό των κομμάτων και μηχανισμών, θα μπορούσε να βοηθήσει την πόλη και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας εποχής εμπιστοσύνης στις σχέσεις μεταξύ πολιτών και δημοτικής αρχής. Η πρωτοβουλία που ανέλαβα, βρήκε πολλούς υποστηρικτές, ανάμεσα σε όλους αυτούς που αναζητούν αλλαγή πορείας, μια νέα, αξιόπιστη, έντιμη πρόταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πυξίδα της δράσης μου ήταν ότι ο Δήμος Καλαμάτας, είχε κλείσει το δικό του μεταπολιτευτικό κύκλο. Πίστευα ότι είχε έλθει η ώρα για αλλαγή σκηνικού και για την απόσυρση του παλιού πολιτικού προσωπικού. Εκτιμούσα ότι είχε έλθει η ώρα για το νέο, το πρωτοποριακό, που μπορούσε να μετατραπεί με τη δύναμη της συμμετοχής των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς, σε ανατρεπτικό.

Η παρουσία μου μάλιστα έδωσε το ερέθισμα σε πολλούς Καλαματιανούς να σκεφτούν τι μοντέλο διοίκησης αναζητούν και ποιες είναι οι απαιτήσεις τους από τον άνθρωπο που θα βρίσκεται στο τιμόνι της πόλης.

Διαπιστώνω, όμως, σήμερα, πως η υπέρβαση στο Δήμο της Καλαμάτας παραμένει εγκλωβισμένη και καθοδηγούμενη από το μακρύ χέρι των κομμάτων εξουσίας.

Το εγχείρημά μας ήταν τολμηρό και ριζοσπαστικό για την εποχή μας αλλά και πρωτόγνωρο για το αυτοδιοικητικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Οι συνθήκες όμως δεν είναι ακόμη κατάλληλες, ώστε οι συμπολίτες μας να κλείσουν το δρόμο στις «παρέες» που μονοπωλούν, εδώ και δεκαετίες τη διαχείριση των κοινών. Δυστυχώς ακόμη και ο εκλογικός νόμος επιβραβεύει τα κατεστημένα συστήματα, αποκλείοντας τις δυνάμεις της κοινωνίας να ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά και να χαράξουν καινούριους δρόμους.

Από την άλλη πλευρά του φεγγαριού, τη φωτεινή, όλο αυτό το χρονικό διάστημα μου δόθηκε η ευκαιρία να βρεθώ, να συζητήσω και να οραματιστώ μαζί με ενεργούς δημοκρατικούς συνδημότες μας. Με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, του πνεύματος, της οικολογίας, της προστασίας της φύσης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Με συμπολίτες μας που αγαπάνε τον ιστορικό τόπο μας και νοιάζονται για την ανάπτυξη και την προκοπή του. Δυστυχώς διαψεύστηκαν οι ελπίδες μας. Αλλά πάντως, σφυρηλατήθηκε η θέλησή μας για μελλοντικούς αγώνες.

Θέλω να εκφράσω ένα θερμό ευχαριστώ σε όσους άκουσαν την πρότασή μου και ήρθαν κοντά μου.

Είμαι Πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού φορέα του τόπου μας, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να συμβιβαστώ, έστω και με την ιδέα, ότι η εμπλοκή μου στα αυτοδιοικητικά του Δήμου μας θα μπορούσε να επιφέρει αλλοιώσεις και εκπτώσεις στην προσωπικότητά μου.

Όπως έγκαιρα είχα ανακοινώσει την υποψηφιότητά μου ακόμη πιο έγκαιρα ανακοίνωσα και την απόσυρσή της.

Είμαι ένας απλός πολίτης. Δεν είμαι ούτε θαυματοποιός, ούτε σύγχρονος Δον Κιχώτης. Έτσι θα παραμείνω πιστός στις αρχές μου και φύλακας στο οικείο για μένα μετερίζι της κοινωνικής προσφοράς".

 

Καλαμάτα 11 Δεκεμβρίου 2013

Κων/νος Αλεξ. Μαργέλης