Δευτέρα, 08 Απριλίου 2024 08:50

Σε αναμονή στο Νεκροταφείο Καλαμάτας: Πρόβλημα η εκταφή νεκρών από Covid-19

 

Μακάβριες εικόνες έχουν προκύψει σε ορισμένα νεκροταφεία της Ελλάδας από τις αρχές του έτους, λόγω της μη αποσύνθεσης σορών που ενταφιάστηκαν με το αρχικό πρωτόκολλο του Covid-19.

Όπως έχει παρατηρηθεί σε νεκροταφεία της χώρας όπως της Πάτρας και της Λάρισας, τηρείται ο βασικός κανονισμός των κοιμητηρίων, κατά τον οποίο στα τρία χρόνια από την ταφή ειδοποιούνται οι συγγενείς για την εκταφή. Όμως, σε ό,τι έχει να κάνει με τους νεκρούς που είχαν δηλωθεί ως θύματα του κορονοϊού, έχει διαπιστωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση των σωμάτων.

Απόρροια της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός πως οι σοροί θάφτηκαν μέσα σε πλαστικούς σάκους, ειδική οδηγία που ακολουθήθηκε την πρώτη διετία της πανδημίας. Στο ίδιο πλαίσιο, τα φέρετρα ήταν τυλιγμένα με πλαστικό, ενέργεια στην οποία προχωρούσαν ορισμένα γραφεία τελετών με σκοπό τη μεγαλύτερη ασφάλεια των συγγενών και φίλων κατά τη διάρκεια της κηδείας, στο γενικότερο κλίμα σύγχυσης που παρατηρήθηκε τη διετία 20-21 με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν να μη μπορεί να εισχωρήσει ο απαιτούμενος αέρας για να προχωρήσει η αποσύνθεση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν αλλοιώθηκαν όπως έγινε γνωστό καν τα φέρετρα.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το χρόνο ταφής νεκρών από κορονοϊό, στα τέλη του 2020 όπου βρισκόταν σε εξέλιξη το δεύτερο και μεγαλύτερο lockdown, κυκλοφόρησε η φήμη ότι οι νεκροί από covid θα παραμένουν ενταφιασμένοι για δέκα χρόνια, προκαλώντας προβληματισμό στα νεκροταφεία, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα δεσμευόταν χώρος για μεγάλο διάστημα. Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε στην “Ε” η αρμόδια αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου, διευκρινίζοντας πως ο Covid-19 αν και είναι λοιμώδης ασθένεια δεν υπάγεται στον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό που απαιτεί 10ετή ενταφιασμό. Η ίδια, πληροφόρησε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντικό πρόβλημα χώρου, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του Κεντρικού Νεκροταφείου είχε προοριστεί για τους αποβιώσαντες από covid, με τις προσπάθειες αυτή τη στιγμή να τείνουν στην ελευθέρωση άλλων θέσεων που έχουν δεσμευτεί από διάφορες αιτίες. «Σε κάθε περίπτωση, όσοι αποβιώσουν από κάποιο νόσημα που υπάγεται στον ΔΥΚ απαγορεύεται η εκταφή προ παρέλευσης δεκαετίας, διάταξη που ισχύει στο Δήμο Καλαμάτας», πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι συγγενείς των νεκρών πληρώνουν το κόμιστρο στο νεκροταφείο για μια τριετία, οπότε σε διαφορετική περίπτωση, αν ο κορονοϊός συνδεόταν επίσημα με τον Διεθνή Υγειονομικό Κανονισμό, το κόστος που θα επωμίζονταν θα αυξανόταν για άλλη μια επταετία.   

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα στον Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με πληροφορίες της “Ε” ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει κρούσεις από συγγενείς-οικείους για να γίνει η εκταφή θανόντων με το πρωτόκολλο του covid, έχοντας συμπληρωθεί η τριετία. Για το τυπικό του θέματος, η αρμόδια Διεύθυνση βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Γεν. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να δοθεί το πράσινο φως και να ξεκινήσουν οι συγκεκριμένες εκταφές, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψουν εικόνες σαν αυτές των προαναφερόμενων πόλεων.