Παρασκευή, 17 Μαϊος 2024 19:29

Λογοδοσία δημοτικής αρχής Καλαμάτας: Σε εκκρεμότητα παραμένουντα αντιπλημμυρικά

Λογοδοσία δημοτικής αρχής Καλαμάτας: Σε εκκρεμότητα παραμένουντα αντιπλημμυρικά

 

Σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα του Δήμου Καλαμάτας παραμένουν σε εκκρεμότητα, έχουν σταματήσει ή δεν έχουν χρηματοδότηση, το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα υλοποιείται με αργούς ρυθμούς και γι’ αυτό που προβλέπεται στο Νέδοντα, δεν υπάρχει ενημέρωση, εξέλιξη για το αν και πότε θα εκτελεστεί.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από την απάντηση του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου στο θέμα με τις ερωτήσεις που έθεσε για τα αντιπλημμυρικά έργα ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος, στη 2η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το απόγευμα προχθές Τετάρτη.

Αναλυτικά, ο Δ. Οικονομάκος παρατήρησε πως τα αντιπλημμυρικά έργα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του δήμου και σημείωσε ότι “είναι απαράδεκτο που εδώ και 20 χρόνια, δεν έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό”. Ανέφερε ότι καθυστερούν οι απαλλοτριώσει στο έργο του “Μορέα” στα Γιαννιτσάνικα, πως τα αντιπλημμυρικά στον εθνικό δρόμο σε Θουρία και Αντικάλαμο έχουν σταματήσει και “το αντιπλημμυρικό στην Ευριπίδου το συζητάμε μια 10ετία”. Αναφερόμενος στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” στο Νέδοντα, έκανε λόγο για μεγάλο θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπενθύμισε πως καταψήφισαν τη ΜΠΕ το Δημοτικό και το Περιφερειακό Συμβούλιο και καθηγητής του ΕΜΠ πρότεινε άλλες παρεμβάσεις κι εξέφρασε την ανησυχία του ότι με το έργο αυτό θα αναστατωθεί η πόλη, “δεν θα γίνει σε 3 καλοκαίρια”.

Απαντώντας ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είπε ότι το αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα δεν έχει σταματήσει, αλλά παραδέχθηκε τα προβλήματα στη ροή των χρηματοδοτήσεων και υποστήριξε πως “οι απαλλοτριώσεις είναι θέμα της αναδόχου εταιρείας, δεν είναι θέμα του δήμου”.

Για τον εθνικό δρόμο ανέφερε ότι οι εργολαβίες έχουν διαλυθεί και αναμένονται αποφάσεις δικαστηρίων για να επαναδημοπρατηθούν, ενώ για το έργο στην Ευριπίδου είπε πως “το ωριμάσαμε μελετητικά και αναζητούμε χρηματοδότηση, το έχουμε θέσει, υπάρχει μια κινητικότητα το τελευταίο διάστημα, αναμένουμε θετικές εξελίξεις. Περιμέναμε το ‘Τρίτσης’, αλλά δεν άνοιξε για αντιπλημμυρικά”.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο για το μεγάλο αντιπλημμυρικό του “Μορέα” στο Νέδοντα και πρόσθεσε πως το θέμα ξεπερνά τις δημοτικές αρχές και ότι η υπηρεσία του υπουργείου έδωσε έγκριση για να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες.

Τέλος, αναφέρθηκε στο αντιπλημμυρικό που προβλέπεται στο Πήδημα στα ρέματα Μαζιάς και Μουγγός,  με χρηματοδότηση 12 εκ. ευρώ.

Σχολιάζοντας την απάντηση και τις εξελίξεις, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης παρατήρησε πως την απαλλοτρίωση στο αντιπλημμυρικό στα Γιαννιτσάνικα (στο ρέμα Κερεζένια) πρέπει να την κάνει το κράτος και το κράτος αργεί και αναρωτήθηκε “γιατί δεν ξεκινάει το εξίσου σημαντικό έργο στο Πήδημα, που είναι εύκολο και το περιμένουν με αγωνία”.

Χαρακτήρισε σημαντικό το έργο της Ευριπίδου κι εκτίμησε ότι “όφειλε να έχει χρηματοδοτηθεί, να έμενε πίσω η τοποθέτηση των ψηφιακών υδρομέτρων”.

Γ.Σ.