Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 09:03

Συνένωση περιφερειακών δυνάμεων για "δρόμο ανάπτυξης": Μνημόνιο συνεργασίας για τον δρόμο Μεγαλόπολη - Ολυμπία

Συνένωση περιφερειακών δυνάμεων για "δρόμο ανάπτυξης": Μνημόνιο συνεργασίας για τον δρόμο Μεγαλόπολη - Ολυμπία

 

Συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση του Δήμου Μεγαλόπολης, ότι ο δρόμος Μεγαλόπολη - Αρχαία Ολυμπία είναι δρόμος ανάπτυξης και πολιτισμού, ότι ενώνει τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας και φέρνει πιο κοντά 4 νομούς, γι’ αυτό και πρέπει να υλοποιηθεί.

Στην εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο της αρκαδικής πόλης με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Μιχόπουλου, με θέμα “Ο δρόμος της ανάπτυξης - κάνουμε πράξη την περιφερειακή συνείδηση”, πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων κυρίως από την Αρκαδία, την Ηλεία και τη Λακωνία (από τη Μεσσηνία ήταν εκπρόσωποι του Δήμου Οιχαλίας και συλλόγων της Δ.Ε. Είρας), ένωσαν τις φωνές τους και δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να γίνει πράξη ο οδικός άξονας που συνδέει τους αρχαιολογικούς χώρους Μυστρά - Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης - ναού Επικούριου Απόλλωνα - Αρχαίας Ολυμπίας.

Στη συνάντηση οι συμμετέχοντες υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας και αποφασίστηκε η δημιουργία 5μελούς Συντονιστικής Επιτροπής, που απαρτίζουν ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και βουλευτής Ηλείας (Αρκάς στην καταγωγή) Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος, οι εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας - αντιπεριφερειάρχες Χρήστος Λαμπρόπουλος και Νίκος Κοροβέσης και ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εμπνευστής της - δήμαρχος Μεγαλόπολης Κ. Μιχόπουλος που επεσήμανε ότι ο δρόμος θα δώσει αναπτυξιακή προοπτική και θα συνδέσει 4 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Εκτίμησε ότι “μόνο με τη συνένωση δυνάμεων μπορούμε να βγάλουμε τον τόπο μας από την απαξίωση και την απομόνωση” και μεταξύ άλλων, σημείωσε: “Ζητάμε την αρωγή των δύο Περιφερειών για να προωθηθεί. Να ενωθούμε για ένα κοινό σκοπό, τον δρόμο ανάπτυξης που θα ενώσει 4 νομούς και θα συμβάλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ανοίγουμε δρόμο ανάπτυξης, συνεργασίας κι ελπίδας”.

Δήλωσε ότι “είναι και για την Πελοπόννησο το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης”, όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, εκτιμώντας πως είναι συμβατό με τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση.

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης παρατήρησε ότι “απαιτούμε να ολοκληρωθεί ο οδικός άξονας Σπάρτη - Μεγαλόπολη -  Ανδρίτσαινα  - Αρχαία Ολυμπία, όπως είχε σχεδιαστεί πριν από χρόνια. Συνδέουμε 4 σπουδαία μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. Η Πελοπόννησος ενώνεται, Από μας εξαρτάται και αποκτά ενιαία συνείδηση”.

“ΠΡΩΤΟΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ 1934”

Στις κεντρικές ομιλίες:

* Ο πρώην Ευρωπαίος επίτροπος και βουλευτής Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε, αρχικά, ότι “σήμερα κάνουμε 1,5 ώρα γι’ αυτή τη διαδρομή, 32 χιλιόμετρα και μπορεί να γίνει 25 λεπτά. Επρεπε να έχει γίνει, πρωτοσυζητήθηκε το 1934”.

Εκτίμησε ότι πρωτοβουλίες σαν και αυτή ξεπερνούν τα τοπικά συμφέροντα, μίλησε για πελοποννησιακή συνείδηση (για ενιαία Περιφέρεια) και δήλωσε πως “το έργο ενώνει την Πελοπόννησο, αλλάζει τη γεωγραφία της Πελοποννήσου”. Παρατήρησε ότι ο δρόμος μπορεί να ενταχθεί στη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και προέτρεψε να αναζητηθεί και να επικαιροποιηθεί η μελέτη του ΕΜΠ.

Αφού ανέλυσε τα σημαντικά οφέλη του δρόμου,  κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι “η ιδέα έχει ωριμάσει και είναι ευκαιρία στη συγκεκριμένη συγκυρία”, συνέστησε “να δούμε τον ‘οδικό χάρτη’, το πώς θα φθάσουμε στο αποτέλεσμα” και πρότεινε: “Το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουμε σε νέα συνάντηση με κρατικούς φορείς και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να δημιουρηθεί νέο σχήμα υποστήριξης με λαμπρές προσωπικότητες που κατάγονται από τις περιοχές, επιτροπή προσωπικοτήτων που θα βοηθήσουν σε όλα τα επίπεδα”.

Κι έκλεισε, δηλώνοντας ότι “θα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε την υιοθέτηση της πρότασης από την κυβέρνηση”.

 

* Ο Σπύρος Σπυρίδων, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, δήλωσε ότι “ο δρόμος πρέπει να γίνει, έχει πολύ μεγάλα περιθώρια να αναπτυχθεί η Πελοπόννησος”. Ως πηγές χρηματοδότησης πρότεινε να εξεταστούν και το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ κι εκτίμησε πως για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη και μετά να αναζητηθεί πρόγραμμα χρηματοδότησης για το έργο.

* Ο Γιάννης Γκόλιας, καθηγητής - συγκοινωνιολόγος, διοικητής του Ιδρύματος Ευγενίδου, πρώην πρύτανης ΕΜΠ, ενημέρωσε ότι “έχει γίνει μελέτη το 1971 από το ΕΜΠ, αλλά είναι παρωχημένη”  και σημείωσε, μεταξύ άλλων: “Ο δρόμος αυτός δεν είναι προτεραιότητα του υπουργείου, στόχος μας είναι να γίνει. Ο δρόμος θα έχει αναπτυξιακό ρόλο και αυτό πρέπει να προβληθεί. Χρειαζόμαστε μελέτες. Θέλει ένα βήμα πέρα από την προμελέτη, που θα πείθει ότι ο δρόμος θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου. Μελέτη - μελέτη – μελέτη”.

ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥΣ

Την στήριξή τους στην υλοποίηση του έργου εξέφρασαν σε σύντομες τοποθετήσεις τους:

Η βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Διονυσία - Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Ο τέως περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Ο αναπληρωτής περιφερειάρχη Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης. Ο γ.γ. της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης. Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής και Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος. Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κυριάκος Αλεξανδρόπουλος. Οι δήμαρχοι Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και Γορτυνίας Στάθης Κούλης. Οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Αθηνά Ηλιοπούλου, Ζαχάρως Γιώργος Τριγάζης και Πύργου Δημήτρης Τζουανόπουλος, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Βασίλης Μητρόπουλος (με καταγωγή από τη Δ.Ε. Είρας) Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού και Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός, καθώς και ο δήμαρχος Ηλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης επεσήμανε ότι πήρε το ρίσκο και “απόψε έγινε ένα τολμηρό  ξεκίνημα”. Συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση και στηρίζουν την προώθηση και υλοποίηση του έργου του οδικού άξονα, ιδιαίτερα τον συμπατριώτη και δάσκαλό του στην τοπική αυτοδιοίκηση Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε συνεργάτη και συνοδοιπόρο.

Καταλήγοντας, ο κ. Μιχόπουλος παρατήρησε ότι “ξεκινήσαμε και ναι, θα το ολοκληρώσουμε το εγχείρημα και μαζί θα πορευτούμε”.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Μεγαλόπολης, πολίτες, ο τέως δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος και οι πρώην δήμαρχοι Διονύσης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Μπούρας και Σπύρος Τσιριγώτης.

Την εκδήλωση συντόνισαν και παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Ελένη Λαζάρου και Τριαντάφυλλος Σωτηρόπουλος.