Τρίτη, 28 Μαϊος 2024 07:51

Τίμησαν την επέτειο της μάχης στο Κατσαρού

Τίμησαν την επέτειο της μάχης στο Κατσαρού

 

Ξεχωριστή ήταν για μια ακόμη χρονιά η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Οιχαλίας και την Κοινότητα Κατσαρού σε ανάμνηση της μάχης κατά των Αράβων του Ιμπραήμ.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, με την δήμαρχο Οιχαλίας Γιώτα Γεωργακοπούλου να αναφέρεται στην 199η επέτειο της μάχης που έγινε την 27η Μαΐου 1825 και να στέλνει μήνυμα ενότητας προς όλους.

Στο μήνυμά της η δήμαρχος ανέφερε ότι “η επανάσταση των Ελλήνων το 1821 ήταν εκείνη που εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής σε ξένους κυριάρχους, ανεξάρτητη εθνική εστία. Ένας αγώνας άνισος. Δύσκολος. Το σθένος όμως και η ψυχή των Ελλήνων ήταν εκείνα που άνοιξαν τον δρόμο για την ελευθερία. Ο δήμος μας, ο Δήμος Οιχαλίας, είναι ένας τόπος ιστορικός. Εδώ, γεννήθηκε ο Γέρος του Μοριά, ο Κολοκοτρώνης. Εδώ, έδρασαν οι θρυλικοί Ντρέδες, ο ιερέας και κληρικός Δημήτρης Παπατσώρης και πάρα πολλοί αγωνιστές που συνέβαλαν στην έκβαση του αγώνα.

Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μάχη στο Κατσαρού κατά των Αράβων του Ιμπραήμ που έγινε τον Μάιο του 1825. Οι καπεταναίοι Καρακίτσος, Λάσκαρης και Σιάγκρης έδωσαν με άλλους αγωνιστές, μια πραγματικά, γενναία μάχη. Ο Γιάννης Καρακίτσος, ένας ήρωας που η προσφορά του δεν είναι γνωστή στον αγώνα του ‘21, σε ηλικία 13 ετών είδε τον πατέρα του να πεθαίνει με τρόπο βάναυσο από τους Τούρκους και ορκίστηκε εκδίκηση. Τον πήρε υπό την προστασία του ο Νικηταράς. Γνωρίστηκε με τον Παπαφλέσσα. Συμμετείχε στη Φιλική Εταιρεία. Ήταν ένας από τους γενναίους της εποχής. Χάρη σε αυτόν αποφασίστηκε να ξεκινήσει η επανάσταση από την

Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου του 1821, αφού συνέλαβε τον Τούρκο ταχυδρόμο που μετέφερε το φιρμάνι του Πασά για γενική σφαγή των Ελλήνων Κι ενημέρωσε τους πρωτεργάτες του Αγώνα. Ήταν αυτός που με άλλους Κατσαραίους καπεταναίους και τη βοήθεια του γιου του Κολοκοτρώνη και του Παπατσώνη, απέτρεψε την κατάληψη του χωριού από τους Άραβες του Ιμπραήμ, η οποία έγινε πριν από 199 χρόνια σ’ αυτόν εδώ τον ιστορικό τόπο.

Τα μηνύματα, παραμένουν επίκαιρα τόσα χρόνια μετά. Η ανάγκη για ενότητα και αλληλεγγύη συνεχίζει να είναι και στις μέρες μας ζητούμενο. Η αυτοθυσία των προγόνων μας, μας διδάσκει πως μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ενωμένοι και εξωστρεφείς.

Με πίστη και σεβασμό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και τη σκέψη στους αγώνες των ηρώων μας, καλούμαστε να συνεχίσουμε, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο”.

Η δήμαρχος επεσήμανε πως του χρόνου, με τη συμπλήρωση 200 ετών, θα πραγματοποιηθεί μια πιο μεγάλη εκδήλωση, που θα ρίξει περισσότερο φως στην ιστορία του τόπου.