Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 09:00

Παράταξη Τζαμουράνη για δημοτική αρχή Καλαμάτας: “Αόριστες απαντήσεις για πολύ σοβαρά θέματα...”

Παράταξη Τζαμουράνη για δημοτική αρχή Καλαμάτας: “Αόριστες απαντήσεις για πολύ σοβαρά θέματα...”

 

“Αόριστες και ως συνήθως μη δεσμευτικές απαντήσεις, παρότι τα θέματα για τα οποία ερωτήθηκαν ήταν πολύ σοβαρά για τους συνδημότες μας, έδωσαν για άλλη μια φορά ο κ. δήμαρχος Καλαμάτας και οι κ. αντιδήμαρχοι, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 19 Ιουνίου”.

Αυτό επισημαίνει η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας του Βασίλη Τζαμουράνη “Καλαμάτα_Μετά”, για τα θέματα που έθεσαν οι σύμβουλοί της και τις απαντήσεις που πήραν.

Σημειώνει ότι “για άλλη μια φορά διαπιστώθηκε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει δώσει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα, όπως ο κίνδυνος λειψυδρίας, η εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας της Θουρίας με την αστική συγκοινωνία, το χαράτσι - κεραμίδα που έπεσε στο κεφάλι συνδημοτών μας με ειδοποιητήρια οφειλών, για τα οποία δεν είχε γίνει ποτέ ενημέρωση και τα οποία περιλαμβάνουν ακόμη και 300% προσαυξήσεις.

Και όχι μόνο αυτό αλλά είδαμε και ακούσαμε για ακόμη μια φορά τον κ. δήμαρχο να φορτώνει στους άλλους τις ευθύνες, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι η ΔΕΥΑΚ φταίει που δεν ενημερώθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων για τις γεωτρήσεις που γίνονται στα χωριά τους ή ότι ο ίδιος δεν ήξερε πως η Κοινότητα της Θουρίας ζητάει να επανέλθει το θέμα της επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας από το νοσοκομείο στην πλατεία του χωριού!”.

Αναλυτικά, για τις ερωτήσεις που έθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης αναφέρουν:

“Ο επικεφαλής της παράταξής μας “Καλαμάτα_Μετά” Βασίλης Τζαμουράνης ζήτησε ενημέρωση για το σταματημένο πριν το Πάσχα έργο της αναδιάταξης - ανάπλασης στην πλατεία και την οδό 23ης Μαρτίου. Επιπλέον ρώτησε, γιατί δεν έχει γίνει τίποτα για την αξιοποίηση της έκτασης που παραχωρήθηκε στο δήμο, μετά από μεγάλο αγώνα κατοίκων αλλά και της δημοτικής αρχής του κ. Νίκα, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας. Ακόμα, ρώτησε σε ποια κατάσταση βρίσκεται η υπόθεση της προσφυγής κατοίκων εναντίον της απόφασης του δήμου (2017) να διαπλατύνει τα πεζοδρόμια του δρόμου από ξενοδοχείο Φιλοξένια έως ξενοδοχείο Φωτεινή. Επεσήμανε μάλιστα ότι ο δήμος οφείλει να διασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλο το δυτικό τμήμα. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των γεωτρήσεων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κινδύνου λειψυδρίας, ο επικεφαλής μας επισήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται τώρα αρκετά καθυστερημένα, ενώ βρισκόμαστε ήδη στη θερινή περίοδο, δεν πρόκειται να προσφέρει λύσεις, ακόμα και αν πετύχει, πριν από τη θερινή περίοδο του 2025. Ήδη τα πρώτα προβλήματα έλλειψης νερού στις υψηλές ζώνες της Καλαμάτας είναι υπαρκτά αυτές τις μέρες εντείνοντας την ανησυχία για το τι θα συμβεί τον Αύγουστο!

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Σπύρος Χανδρινός, ζήτησε εξηγήσεις από τον δήμαρχο γιατί δεν εφαρμόζεται η από το 2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, για την επέκταση της αστικής περιοχής μέχρι τη Θουρία, ώστε να εξυπηρετείται ο νεανικός πληθυσμός για τις μετακινήσεις του στα σχολεία και στα φροντιστήρια, για τις μετακινήσεις για τα θαλάσσια μπάνια, για τις μεταφορές των εργαζομένων των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά να ενισχυθεί και η αποκέντρωση. Όπως είπε, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Θουρίας, το οποίο ζητά ομόφωνα την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και στην οποία παραβρέθηκαν και κάτοικοι της περιοχής που εκδήλωσαν τη δυσαρέσκειά τους για το ότι δεν έχει γίνει τίποτα.

Υπάρχουν ενέργειες που θα έπρεπε να έχουν γίνει χθες, είπε ο δημοτική μας σύμβουλος Ευγενία Κούβελα, για την πρόληψη της λειψυδρίας στην Καλαμάτα. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις γεωτρήσεις που έχουν ξεκινήσει, χωρίς όμως συνεννόηση με τις κοινότητες, στις μεγάλες διαρροές του δικτύου υδροδότησης, στη δεξαμενή στον Άγιο Φλώρο που έχει εξαγγελθεί αλλεπάλληλες φορές αλλά δεν έχει προχωρήσει, στη μη προώθηση προμελετών για την κατασκευή φράγματος στον Ταΰγετο και για ύδρευση σε περίπτωση λειψυδρίας και για άρδευση.

Το θέμα των προστίμων και των παλιών οφειλών έθεσε ο δημοτικός μας σύμβουλος Βασίλης Κανάκης, επισημαίνοντας ότι περίπου 1,5 χρόνο πριν είχε ετοιμαστεί νομοσχέδιο για διαγραφή χρεών προς τους δήμους προ του 2013 και ότι τότε δήμοι είχαν διαφωνήσει, φοβούμενοι ότι θα χάσουν έσοδα.

Ενώ τα ειδοποιητήρια με τις υπέρογκες προσαυξήσεις έχουν σταλεί πολύ καιρό τώρα, ο δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είπε ότι εξετάζεται μια λύση για τις οφειλές προς τη ΔΕΥΑΚ. Να ελπίσουμε η λύση να αφορά και τους συνδημότες μας που έχουν ήδη πληρώσει τις υπέρογκες προσαυξήσεις οφειλών για τις οποίες ποτέ πριν δεν είχαν ενημερωθεί…

Ο δημοτικός μας σύμβουλος Θανάσης Τσιγαρίδης έθεσε το ζήτημα που απασχολεί πολλές οικογένειες, τώρα που ολοκληρώθηκε το σχολικό έτος και πρέπει τα παιδιά να απασχολούνται όσο οι γονείς εργάζονται. Είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του δήμου να υποδεχτεί περισσότερα παιδιά και κάλεσε τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ανάγκης άρδευσης των καλλιεργειών και στην αξιοποίηση της αρδευτικής γεώτρησης στην Σπερχογεία.

Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της Φάρις Γιώργος Σωφρονάς κατά την διάρκεια της συζήτησης του οικονομικού απολογισμού του προηγούμενου έτους της δημοτικής επιχείρησης. επεσήμανε ότι ενώ το οικονομικό έτος έκλεισε με θετικό πρόσημο, η Φάρις συνεχίζει να μεταφέρει συσσωρευμένα χρέη που ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, γεγονός που δημιουργεί επισφάλειες στην βιωσιμότητα της επιχείρησης, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα”.