Τρίτη, 02 Ιουλίου 2024 09:06

Καλαμάτα: Διαφωνίες στη Δημοτική Επιτροπή για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

Καλαμάτα: Διαφωνίες στη Δημοτική Επιτροπή για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων

 

Με λευκό, με ενστάσεις και κριτική της μείζονος μειοψηφίας για προχειρότητα και βιασύνη, συζητήθηκε και πέρασε χθες το μεσημέρι, στη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας η επέκταση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια στο κέντρο και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και να εγκριθεί στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στις 8 το απόγευμα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Παντελής

Δρούγας μίλησε για επισκεψιμότητα της Καλαμάτας, που έχει γίνει προορισμός και για πρόταση επέκτασης του χώρου ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων, για να μην υπάρξει συνωστισμός στην κεντρική πλατεία και να διαχέεται ο κόσμος. Ανέφερε, μάλιστα ότι “μέλημά μας είναι η ασφάλεια πεζών και πολιτών”. Για τον πεζόδρομο της Ιατροπούλου ενημέρωσε ότι “θα αφαιρεθούν τα υφιστάμενα μαρμάρινα πλαίσια των παρτεριών που, καθώς προεξέχουν, εγκυμονούν κινδύνους και τα παρτέρια θα καλυφθούν με κατάλληλο χυτό υλικό για πρόσθετη ασφάλεια και διευκόλυνση της κίνησης”.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “είναι πολλά τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από καταστηματάρχες. Αυτά, όμως, μπορούν να ικανοποιηθούν, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας”.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης επέκρινε το γεγονός ότι στην εισήγηση δεν υπάρχουν σχέδια και ρώτησε αν έγινε διαβούλευση με τους δύο συλλόγους εστίασης και το Επιμελητήριο. Ζήτησε να υπάρξει μια γενική θεώρηση, να δούμε όλες τις αιτήσεις κι επέκρινε τη δημοτική αρχή πως “αυτούς που θέλετε να εξυπηρετήσετε και να μονιμοποιήσετε καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί”. Επεσήμανε ότι “οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών, να τους δώσουμε περισσότερο χώρο”. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στην Ιατροπούλου, όπου, όπως είπε, εξασφαλίζεται το 1,5 μέτρο από κάθε πλευρά, το ελάχιστο που επιτρέπει ο νόμος και ζήτησε “να το περιφρουρήσετε να μπορεί να κυκλοφορεί ο κόσμος”.

Ακόμα, ανέφερε ότι στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους μεταξύ Φραντζή και Ξενοφώντος η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων  είναι πολύ κοντά στον ποδηλατόδρομο και υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός δήλωσε ότι “είμαστε υπέρ μιας σοβαρής και ολικής λύσης” και είπε πως “είναι απαράδεκτο το ό,τι δεν υπάρχουν σχέδια, δείχνει την προχειρότητα”. Ανέφερε ότι “σήμερα 1η του μήνα ξέρουμε που πάει ο καφές, γίνεται πιο ακριβός από το σουβλάκι”, τάχθηκε υπέρ των καταστημάτων και της ισονομίας των καταστημάτων κι εκτίμησε πως “το μισό μέτρο δεν σώζει, δεν λύνει τα προβλήματα των καταστημάτων”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος απάντησε ότι έχουν καλέσει τους συλλόγους να τοποθετηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, ενημέρωσε πως “έχουν κοπεί πρόστιμα στους καταστηματάρχες που παραβιάζουν την κίτρινη και θα συνεχιστούν” και δήλωσε ότι “κινούμαστε με βάση τη νομοθεσία και τις ανάγκες της πόλης”.

Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού Νίκος Γιαννακόπουλος, που έχει εισηγηθεί την επέκταση του χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.

ΟΙ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ

Σύμφωνα με την εισήγηση που πέρασε:

1) Διευρύνεται ο χώρος τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων ή εμπορευμάτων από 2 μέτρα σε 2,50 της κεντρικής ζώνης (πεζόδροµοι Ιατροπούλου, Αντωνοπούλου και Μητροπέτροβα).

2) Στην οδό Αριστομένους, το διευρυμένο δυτικό πεζοδρόμιο από την Φραντζή έως την Ξενοφώντος, ορίζεται πρόσθετος χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,80 μ. έναντι της ζώνης πρόσοψης των αντίστοιχων καταστημάτων σε απόσταση 0,50 μ. από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.

3) Στις οδούς Νέδοντος και Κολοκοτρώνη, ορίζονται ζώνες τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,60 µ. και σε απόσταση 0,20 μ. από τα όρια του υφιστάμενου δρόμου”.

4) Στην πλατεία Αμφείας, μκρή διεύρυνση του χώρου κατά 0,50 μ. για να είναι λειτουργικός ο παραχωρούμενος χώρος”.

5) Στις οδούς Μπενάκη και Σπάρτης: Προτείνεται μια συνέχεια της υφιστάμενης στην οδό Μπενάκη ζώνης τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων πλάτους 3,50 μ. έως 4 μ. Η προτεινόμενη ζώνη τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων πλάτους 1,80 μ. δεν επηρεάζει την κίνηση των πεζών ούτε την λειτουργία της παρακείμενης πλατείας. Επίσης, προτείνεται η δημιουργία μια ζώνης πλάτους 3 μ. ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στο διευρυμένο ανατολικό πεζοδρόμιο της οδού Σπάρτης, από την Κουτσομητροπούλου έως την Τζάνε, σε απόσταση 0,50 μ. από τα όρια του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου.

Γ.Σ.