Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2024 19:40

Ο Μπασακίδης σε συνέδριο στη Βαλένθια

Ο Μπασακίδης σε συνέδριο στη Βαλένθια

Στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του δικτύου των 100 Ευρωπαϊκών Πόλεων της Αποστολής για την Κλιματική Ουδετερότητα στην Βαλένθια, από τις 25 έως και 27 Ιουνίου, συμμετείχε η Καλαμάτα.

Στο συνέδριο την Καλαμάτα και τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, εκπροσώπησε ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα υλοποίησης του Κλιματικού Συμβολαίου Νίκος Μπασακίδης.

Παράλληλα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον δήμο, υπήρξαν και θεματικές συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και οργανώθηκαν από άλλα δίκτυα πόλεων όπως, το Σύμφωνο των Δημάρχων, το δίκτυο των πόλεων για την Ενέργεια (Energy Cities) και το Civitas, μέλος των οποίων είναι και ο Δήμος Καλαμάτας.

Στην έναρξη του συνεδρίου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Νάντια Καλβίνο ανακοίνωσε την παροχή κονδυλίων προς τις πόλεις της Αποστολής, τα οποία μέσω της μόχλευσης με ιδιωτικά κεφάλαια θα φθάσουν τα 4 δις και θα δοθούν ως αρχή στις πόλεις που έχουν εγκεκριμένα Κλιματικά Συμβόλαια, Mission Label, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Σε επόμενη συνεδρίαση παρουσιάστηκε επίσημα η λειτουργία ενός Κόμβου Χρηματοδοτήσεων, με την επωνυμία Capital Hub, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνεργασία με την πλατφόρμα υποστήριξης των πόλεων NetZeroCities και θα προσφέρει τεχνική βοήθεια προς τις πόλεις, τόσο για την οργάνωση, όσο και για την προώθηση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Ιδιαίτερη ήταν η συνεδρία στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Μαδρίτης, Βαγιαδολίδ, Σαραγόσα, Βιτόρια και Βαλένθια, οι οποίοι ανέπτυξαν τη στρατηγική πόλεων τους για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Σε αρκετές συνεδρίες παρουσιάστηκαν από τις πόλεις τα κλιματικά τους συμβόλαια ή εξειδικευμένες δράσεις σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες.

Σε ειδική συνεδρία με το συντονισμό του Τόμας Οσντόμπα, επικεφαλής της ομάδας NetZeroCities, αναζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από τα κλιματικά συμβόλαια των πόλεων της Μασσαλίας, της Χάγης, της Καλαμάτας, της Πάρμα και του Τάμπερε, ενώ στελέχη φορέων της Ε.Ε, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις.

Παράλληλα με τις εκδηλώσεις, οι εκπρόσωποι των ελληνικών πόλεων με Mission Label συζήτησαν με τους City Advisor’s για τα επόμενα βήματα και το σχεδιασμό της φάσης υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων.