Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 13:57

Χανδρινός: “Τα προβλήματα των επαγγελματιών δεν λύνονται με μισό μέτρο για τραπεζοκαθίσματα”

Χανδρινός: “Τα προβλήματα των επαγγελματιών δεν λύνονται με μισό μέτρο για τραπεζοκαθίσματα”

 

“Τα προβλήματα των επαγγελματιών δεν λύνονται με μισό μέτρο για τραπεζοκαθίσματα”, επισημαίνει ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Σπύρος Χανδρινός, σε ανακοίνωσή του.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως “στην Καλαμάτα, την πολυπληθέστερη πόλη της Πελοποννήσου, οι ιδιώτες επενδυτές - επιχειρηματίες έχουν διαθέσει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μεγάλα κεφάλαια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν σε κατοίκους και επισκέπτες του δήμου μας. Οι επιχειρήσεις αυτές ιδιαίτερα του τομέα τουρισμού και του κλάδου υγειονομικού ενδιαφέροντος, αποτελούν βασικό παράγοντα διαφήμισης για κάθε τόπο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά και τα επόμενα της υγειονομικής κρίσης δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις, κυρίως οικογενειακές, ακόμα και να σταματήσουν την λειτουργία τους.

Η αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο α’ βαθμός οφείλει να βρίσκεται διαρκώς και με συνέπεια στο πλευρό των επιχειρηματιών. Οφείλει να διευκολύνει με κάθε τρόπο την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργούνται, από τις γνωστές σε όλους μας γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και «υπηρεσιακές» εμμονές, που αποτελούν τροχοπέδη στην δύσκολη και επίπονη προσπάθεια που καταβάλλουν οι επαγγελματίες να διατηρήσουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους.

Ο επιχειρηματικός κόσμος πρέπει να νιώθει ασφαλής και να εμπιστεύεται τον δήμο.

Στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός τόπου οι επαγγελματίες και ο δήμος, κρατώντας φυσικά διακριτούς τους ρόλους τους, θα πρέπει να βρίσκονται σε έναν διαρκή διάλογο για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων, είτε υποδομών, είτε λειτουργίας και παροχής υπηρεσιών.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την πρόθεση της δημοτικής αρχής, για περαιτέρω παραχώρηση χώρου τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων σε ορισμένα σημεία της πόλης, ανέφερα ξεκάθαρα την άποψη μου, λέγοντας πως η παραχώρηση μισού μέτρου επιπλέον σε ορισμένα καταστήματα δεν αποτελεί «χάρη» του δήμου προς τους επαγγελματίες, ούτε επιλύει τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος.

Συνήθως, μάλιστα, όταν έχουμε μερικές - σημειακές τροποποιήσεις των κανονιστικών που λαμβάνονται με ρουσφετολογικά κριτήρια, επιδεινώνουμε τα προβλήματα, αφού κάποιοι ωφελούνται και κάποιοι ζημιώνονται. Η κάθε δημοτική αρχή οφείλει να ενεργεί με ισονομία και ισότητα, δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους επαγγελματίες”.

Καταλήγοντας, ο Σπ. Χανδρινός εκτιμά ότι “για την ουσιαστική βοήθεια των επαγγελματιών απαιτούνται πρωτοβουλίες και αποφάσεις που θα δώσουν ουσιαστικές λύσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική περίοδο, όπως π.χ. η μείωση των δημοτικών τελών και μια οργανωμένη σύγχρονη και αποτελεσματική τουριστική καμπάνια που θα στοχεύει στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου”.