Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 08:16

Επέκταση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρι: Ενα έργο που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα τελειώσει...  

Επέκταση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αρι: Ενα έργο που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα τελειώσει...   

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Στον αέρα είναι κυριολεκτικά το πολύπαθο έργο της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στον Αρι, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ με χρηματοδότηση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο Δήμος Καλαμάτας. Και στην πρόσφατη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης έθεσε θέμα σκοπιμότητας υλοποίησης του έργου, με τον τρόπο και στον χώρο που γίνεται, λόγω υπέρογκου κόστους που έχει προκύψει λόγω κακοτεχνίας του αρχικού έργου και αστοχίας της μελέτης.

Αναλυτικά, στην απάντησή του ο Β. Κουτραφούρης έκανε λόγο για έργο παλιό με προϋπολογισμό 950.000 ευρώ και με έκπτωση κοντά στο 46%. Μίλησε για “υποστυλώματα που υπήρχαν και ήταν 3,40 μέτρα και στη μελέτη φαίνονταν να είναι 3” και για “εργασίες αδιατάρακτης κοπής υποστυλωμάτων που ήταν συνολικά 28 και οδηγούσαν σε μεγάλη αύξηση του κόστους”.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι “αυτή η λάθος στατική παραδοχή εμπόδισε το έργο, καθώς προέκυψε ανάγκη για πύκνωση των τομών” και παρατήρησε: “Ο ανάδοχος έχει πληρωθεί με 190.000 ευρώ και το έργο είναι υπό εκκαθάριση. Το έργο δεν τελεσφόρησε γιατί είχε συγκεκριμένες αστοχίες”.

Συνεχίζοντας, αποκάλυψε πως “θα εξεταστεί η σκοπιμότητα, αν συντρέχουν οι αναγκαίες συνθήκες για τη δημιουργία ενός Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου κι ενδεχομένως να το εντάξουμε με τις σωστές μελέτες σε κάποιο μελλοντικό χρηματοδοτικό εργαλείο”.

Αντιδρώντας ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει χειρότερο δημόσιο έργο από το Δημοτικό Σχολείο στον Αρι. Από το 2009 παιδευόμαστε” και πρόσθεσε: “Ποιος φταίει, τι φταίει; Πρέπει κάποτε να γίνει. Δώστε μας ένα χρονοδιάγραμμα, πότε θα γίνει;”.

Ο Β. Κουτραφούρης επέμεινε ότι θα εξεταστεί η σκοπιμότητα.

Σχολιάζοντας την απάντηση του αντιδημάρχου, ο Β. Τζαμουράνης δήλωσε την αντίθεσή του: “Σήμερα ακούστηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της σκοπιμότητας. Δηλαδή, δεν είναι σκόπιμο τα παιδιά που είναι στο Νηπιαγωγείο και είναι σε λυόμενο και πάνε σε λυόμενες τουαλέτες, να μπουν σε κανονικό κτήριο;”.

“Ανέφερα κατά πόσο συμφέρει ο συγκεκριμένος χώρος με τις αστοχίες”, διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Και ο Β. Τζαμουράνης έκανε λόγο για “εύκολη καταφυγή στις αστοχίες της μελέτης” και σημείωσε: “Ολα σχεδόν τα έργα είχαν αστοχίες στη μελέτη Το ζήτημα αυτά να τα λύνουμε και όχι να οχυρωνόμαστε πίσω από τις αστοχίες και να μην προχωράμε”.

Κλείνοντας, ο Β. Κουτραφούρης παρατήρησε πως “αν οι αστοχίες μιας μελέτης δημιουργούν έναν υπέρογκο προϋπολογισμό, εξετάζεται η σκοπιμότητα μήπως δημιουργηθεί κάτι άλλο πιο οικονομικό”.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ Η ΑΣΤΟΧΙΑ

Το πολύπαθο έργο της επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου στον Αρι, είχε ξεκινήσει με εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας με χρηματοδότηση από τον ΟΣΚ. Εργολαβία που διαλύθηκε το Νοέμβριο του 2013, αφήνοντας ημιτελή τον φέροντα οργανισμό του κτηρίου σε στάδιο, στο οποίο έχουν ολοκληρωθεί το υπόγειο και τα υποστυλώματα του ισογείου, χωρίς την οροφή του. Το έργο αφορά στην ολοκλήρωση κατασκευής της προσθήκης κατ' επέκταση και καθ' ύψος διώροφης οικοδομής με υπόγειο για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου και κάλυψη αναγκών του υπάρχοντος Δημοτικού Σχολείου παραπλεύρως του υφιστάμενου σχολείου μέσα στο ίδιο το οικόπεδο επιφάνειας 2.940,61 τ.μ. Με την ολοκλήρωση του έργου το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου θα χρησιμοποιείται από το Νηπιαγωγείο και όλος ο πρώτος όροφος από το Δημοτικό.

Κατά την έγκριση νέων εργασιών ύψους 53.702,53 ευρώ για το πολύπαθο έργο τον Ιανουάριο του 2021 σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, επισημάνθηκε η κακοτεχνία που είχε γίνει από την πρώτη εργολαβία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Σύμφωνα με τον επιβλέποντα μηχανικό, “πρέπει να αντιμετωπίσουμε αστοχία της μελέτης”, καθώς “διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει σκυροδέτηση των προϋφιστάμενων στύλων του ισογείου, σε υψόμετρο (3,55 μέτρα ύψος αντί 2,95 μ.) που είναι και η στάθμη έδρασης των δοκών της πλάκας οροφής ισογείου. Κατά συνέπεια πρέπει να κοπούν οι στύλοι στο σωστό ύψος με αδιατάρακτη κοπή. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι οι αναμονές στύλων ισογείου είναι «κοντές», επειδή όμως θα γίνει μείωση του ύψους των στύλων θα αυξηθούν σε μήκος κατά την αντίστοιχη μείωση, οπότε κατά την υπηρεσία θεωρείται ότι το πρόβλημα επιλύεται με αυτόν τον τρόπο επαρκώς”.