Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 19:21

Παράταση στο έργο βελτίωσης της παραλιακής Αγίου Νικολάου

Παράταση στο έργο βελτίωσης της παραλιακής Αγίου Νικολάου

Δεύτερη παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου βελτίωσης της παραλιακής οδού Αγίου Νικολάου, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ, κατά 122 ημέρες, έως τις 30 Οκτωβρίου, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης, στην τελευταία του συνεδρίαση.

Η παράταση δόθηκε με αναθεώρηση, δεδομένου ότι, όπως αναφέρεται, “η καθυστέρηση εκτέλεσης των εργασιών του έργου δεν οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα του αναδόχου”.

Το έργο που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Πελοπόννησος - ΟΧΕ Μάνης”, υλοποιείται με έκπτωση 26,29%.

Μεταξύ άλλων, στο σκεπτικό της εισήγησης, αναφέρεται:

“1. Το γεγονός ότι έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί το 70% του φυσικού αντικειμένου της αρχικής σύμβασης και έχει πιστοποιηθεί το 70% περίπου του οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης, ενώ υπολείπεται η υλοποίηση του 60% του φυσικού αντικειμένου της 1ης συμπληρωματικής σύμβασης, η οποία υπογράφηκε 15-5-2024.

2. Το γεγονός ότι η υπ’ αριθ. 3210/15-05-2024 1η συμπληρωματική σύμβαση του έργου, αξίας 81.675,42 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) και 101.277,52 ευρώ (με Φ.Π.Α.), περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό νέων συμπληρωματικών εργασιών, οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες κατά την εκτέλεση του έργου. Οι εργασίες αυτές δεν ήταν δυνατόν να ολοκληρωθούν πριν την ολοκλήρωση άλλων πρόδρομων
εργασιών της αρχικής σύμβασης, οι οποίες καθυστέρησαν σημαντικά - λόγω των εορτών του Πάσχα (όταν λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας στους χώρους του έργου και κατόπιν σχετικού αιτήματος του κυρίου του έργου ζητήθηκε η διακοπή εκτέλεσης των εργασιών για λόγους ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών) - λόγω της εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων (πολύ μεγάλος κυματισμός), που προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε όλη την παραλιακή οδό.

3. Το γεγονός ότι κατά τη έναρξη εκτέλεσης των εργασιών της σύμβασης, παρουσιάστηκαν (και συνεχίζονται) σημαντικές τεχνικές δυσκολίες που απαίτησαν την εµπλοκή άλλων φορέων του Δημοσίου, κυρίως με τις υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Μάνης (αποκατάσταση βλαβών και μετατόπιση παροχών ύδρευσης, διευθέτηση δικτύων απορροής ομβρίων και λυμάτων κ.α.), τον ΟΤΕ (μετατόπιση υπόγειων καλωδίων), ενώ λόγω της διέλευσης δρομολογίων του ΚΤΕΛ, τμήματα του εργοταξίου έπρεπε να είναι συνεχώς προσβάσιμα και δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, οι οποίες επηρέασαν αντίστοιχα την εκτέλεση και όλων των υπολοίπων εργασιών και υποχρεώσεων του αναδόχου του έργου, αναφορικά με την τήρηση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του έργου.

4. Το γεγονός ότι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Φεβρουάριο και Μάρτιο δημιούργησαν επιπρόσθετες καθυστερήσεις, διότι δεν ήταν δυνατή η εκτέλεση εργασιών (έντονη βροχόπτωση, μεγάλοι κυματισμοί, πλημμύρες κλπ.), ενώ προκλήθηκαν ζημιές και απώλεια πολλών υλικών του έργου. 5. Το γεγονός ότι υπήρξε και υπάρχει ακόμα μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή και από την αρχή του έτους δεν υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στο ΠΔΕ για το έργο και είναι άγνωστο πότε θα είναι διαθέσιμες για την πληρωμή των λογαριασμών”.