Κυριακή, 04 Αυγούστου 2024 10:46

Καλαμάτα: Χωρίς άδεια λειτουργίας τα Δημοτικά Υπνωτήρια

Καλαμάτα: Χωρίς άδεια λειτουργίας τα Δημοτικά Υπνωτήρια

 

 

Από τις 3 Νοεμβρίου του 2021 που εγκαινιάστηκαν τα Δημοτικά Υπνωτήρια στην Καλαμάτα, στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, δεν έχουν λειτουργήσει κανονικά. Δεν έχουν ανοίξει τις πόρτες τους, για να εξυπηρετήσουν κόσμο που έχει ανάγκη, όπως είχε σχεδιαστεί από τη δημοτική αρχή.

Λειτουργούν σε έκτακτες κι επείγουσες περιπτώσεις με αποφάσεις δημάρχου κι έχουν εξυπηρετήσει για λίγες μέρες, μέχρι 10 μέρες το πολύ (έτσι προβλέπεται) συμπολίτες μας που έχασαν τη στέγη τους από πυρκαγιά, άστεγους συνανθρώπους μας και πρόσφυγες.

Η αιτία της μη λειτουργίας των Δημοτικών Υπνωτηρίων είναι ότι δεν έχουν χώρο Διοίκησης και γι’ αυτό τον λόγο δεν μπορούν να πάρουν άδεια λειτουργίας.

Χώρο διοίκησης δεν είχαν και όταν εγκαινιάστηκαν με πανηγυρικό τρόπο. Ο σχεδιασμός ήταν ο χώρος αυτός να δημιουργηθεί σε γειτονικό οικίσκο στη ΒΔ πλευρά του Δυτικού Κέντρου. Ομως, στον οικίσκο αυτό υπάρχει αποθήκη με υλικά ερασιτεχνικού πολιτιστικού συλλόγου. Κοντά 3 χρόνια μετά τα εγκαίνια και δεν έχει βρεθεί ο τρόπος ο οικίσκος να απελευθερωθεί και να διαμορφωθεί ο χώρος Διοίκησης, που θα περιλαμβάνει κι ένα κρεβάτι για βραχεία εξυπηρέτηση.

Σε επίσκεψή μας στον χώρο διαπιστώσαμε ότι σε τμήμα των Δημοτικών Υπνωτηρίων μένουν άνθρωποι. Οπως πληροφορηθήκαμε, πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων που έχει ανάγκη στέγασης, το οποίο πήγε για λίγες ημέρες, στα τέλη του 2023 και τελικά βρίσκονται τον χώρο εδώ και μήνες.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας από την περίοδο των εγκαινίων, πρόκειται για μία δομή με χαρακτηριστικά μεταβατικής - προσωρινής φιλοξενίας. Τα Δημοτικά Υπνωτήρια απευθύνονται σε άτομα που κοιμούνται σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους και οι οποίοι δεν έχουν άλλο υποστηρικτικό πλαίσιο να απευθυνθούν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την άμεση βραχυπρόθεσμη στέγασή τους. Εχουν δυνατότητα προσωρινής νυχτερινής φιλοξενίας έως και 16 ατόμων.

Το ρεπορτάζ μας την ημέρα εγκαινίων, στην “Ε” στις 4 Νοεμβρίου 2021, “αποκάλυψε” ότι προγραμματισμένες κοινωνικές δομές του δήμου δεν έχουν υλοποιηθεί.

Χαρακτηριστικά αναφερόταν:

Εγκαινιάστηκαν χθες το απόγευμα τα Δημοτικά Υπνωτήρια στην Καλαμάτα, στο Δυτικό Κέντρο, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, μια κοινωνική δομή του δήμου με χαρακτηριστικά μεταβατικής - προσωρινής φιλοξενίας έως και 16 άστεγων συμπολιτών μας. Πρόκειται για δύο χώρους,

ο ένας δίπλα στον άλλον, με 16 κρεβάτια, ψυγείο, τουαλέτες, νιπτήρα, πλυντήριο, ντους και τηλεόραση.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι “εκπληρώνουμε έναν στόχο που είχαμε θέσει, μια δομή που εξυπηρετεί ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη”. Παρατήρησε πως “δεν νοείται κοινωνία που πάει μπροστά χωρίς τέτοιες πρωτοβουλίες” κι ενημέρωσε ότι θα ανοίγει κάθε

βράδυ και θα κλείνει το πρωί και οι άνθρωποι που θα φιλοξενούνται, θα καλύπτουν και τις ανάγκες

ατομικής υγιεινής. Ο κ. Βασιλόπουλος δήλωσε ότι “με πράξεις στεκόμαστε δίπλα στον πολίτη” και βεβαίωσε πως ο δήμος θα συνεχίσει με τέτοιες δράσεις, όπως τα Δημοτικά Πλυντήρια, το ΚΔΗΦ, το ΚΗΦΗ, το παράρτημα Ρομά και το όχημα για το ΚΔΑΠμεΑ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε “αγάπα τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου” και παρατήρησε ότι αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για το Δήμο τα κοινωνικά και τα θέματα πρόνοιας, η υποστήριξη σε πένητες. Διευκρίνισε πως θα προσφέρουν φιλοξενία για μικρό χρονικό διάστημα και πληροφόρησε ότι το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν και τα Δημοτικά Πλυντήρια.