Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2024 19:48

Ευφυείς εφαρμογές για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Καλαμάτα

Ευφυείς εφαρμογές για ψηφιακό μετασχηματισμό στην Καλαμάτα

Την αποδοχή τροποποίησης της Πράξης «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Καλαμάτας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 20201-2027» καθώς και την εξουσιοδότηση του Δημάρχου Καλαμάτας για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες ενέκρινε ομόφωνα τη Δευτέρα η Δημοτική Επιτροπή.

Στις 24 Ιουλίου του 2024 υποβλήθηκε μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ), τροποποίηση της εν λόγω Πράξης. Η τροποποίηση αφορά την παράταση του χρονοδιαγράμματος έως τις 30 Ιουνίου του 2026, με την ολοκλήρωση ωστόσο του έργου να είναι εφικτή νωρίτερα σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο.

Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σπουδαίο έργο μέσα από το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το ποσό των 1.949.954,12 ευρώ, εκτιμώντας πως θα υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα. «Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι μέσα στο 2025 το έργο να έχει ολοκληρωθεί και να παραδοθεί» σχολίασε, υπενθυμίζοντας πως από τις 18 Μαρτίου ο Δήμος έχει πάρει την αρχική έκθεση του αναδόχου η οποία θα συμπληρωθεί. Σε τοποθέτηση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Ευγενίας Κούβελα για πιθανή καθυστέρηση του έργου με ευθύνη του Δήμου, ο Θανάσης Βασιλόπουλος υπογράμμισε πως ο Δήμος Καλαμάτας ήταν ο πρώτος που υπέγραψε Πανελλαδικά όταν βγήκε αυτή η σχετική πρόσκληση, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου σημείωσε πως η υπογραφή συμφωνητικού εκτέλεσης του Υποέργου 1, αφορά το έξυπνο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, τις έξυπνες διαβάσεις πεζών - φιλικές προς ΑΜΕΑ, τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων, τον έξυπνο οδηγό πόλης με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών, την εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου, το σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων, την ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις - παροχή συστήματος τηλεργασίας, καθώς και την κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ. «Πρόκειται για το βασικό έργο το οποίο συμβασιοποιήθηκε, παίρνοντας σειρά η τροποποίηση» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως δόθηκε μια παραπάνω παράταση δύο μηνών λόγω των ερωτημάτων που προέκυψαν από το σύστημα.

ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Σκοπός της πράξης «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Καλαμάτας», είναι η ανάδειξη της δυναμικής του Δήμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων συστημάτων και υποδομών, οι οποίες εντάσσονται και υλοποιούν ένα ευρύτερο οικοσύστημα έξυπνης πόλης. Με το σύνολο των δράσεων του marketplace που έχουν επιλεγεί, ο Δήμος Καλαμάτας στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή μετάβαση για την κάλυψη των αναγκών του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Δήμος ενσωματώνει στην Ψηφιακή Στρατηγική του μία σειρά από νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες σε ευρύτερους τομείς δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την οικονομία, την κινητικότητα, το περιβάλλον, τη διαβίωση, τους κατοίκους και την διακυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι τομείς εμφανίζουν επιμέρους πεδία λειτουργιών, στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή ψηφιακές υπηρεσίες και συστήματα νέων τεχνολογιών, αποσκοπώντας στην αποδοτικότητα της πόλης.

Τ.Αν.