Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2024 21:48

Ερωτήσεις Χανδρινού για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

Ερωτήσεις Χανδρινού για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων

 

Ερωτήσεις για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας υποβάλλει ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Χανδρινός για το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων:

"Όταν πρόκειται για άσκηση εξουσίας στην αυτοδιοίκηση, ο πρώτος που οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες, για πιθανά λάθη και αστοχίες, είναι ο επικεφαλής της θεσμού. Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο ο Δήμαρχος Καλαμάτας, να προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες του, για πολύ σοβαρά θέματα  όπως οι μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων, οι συνεχείς συμπληρωματικές συμβάσεις, οι αστοχίες των μελετών, η κακή διαχείριση στα κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας καθώς και η αποτυχία της υλοποίησης των έργων εντός των προθεσμιών του ΕΣΠΑ 2014-2020, όπως η πλατεία 23ης Μαρτίου. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθεια του και της πολιτικής αντίληψης ''για όλα φταίνε οι άλλοι", αποτελούν οι δηλώσεις του κυρίου Βασιλόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου Καλαμάτας, στην μονάδα της Καλλιρρόης .

Ο  δήμαρχος έχοντας μάλιστα "επαναστατικό'' ύφος μας δήλωσε ότι ο δήμος έχει επιβαρυνθεί με 600.000 ευρώ επιπλέον, λόγω της μεταφοράς και της επεξεργασίας των απορριμμάτων, στην μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιρρόη. Συνεχίζοντας μάλιστα ανέφερε πως από το περασμένο Καλοκαίρι μέχρι σήμερα τα απορρίμματα θάβονται σε ποσοστό 70-80% (!), λέγοντας επίσης ότι η ανάδοχος εταιρεία δεν έχει υλοποίηση τις συμβατικές της υποχρεώσεις, ούτε καν σε σχέση με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Βασιλόπουλος ήταν αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας επί σειρά ετών , αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, διανύει τον πέμπτο χρόνο της δημαρχοντίας του και είναι πρόεδρος της ΠΕΔ.

Αν πράγματι ο δήμος Καλαμάτας πληρώνει για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αντί να γίνεται διαχείριση  αυτά θάβονται, ο ίδιος έχει αποκλειστικά την ευθύνη! Τα 600.000 ευρώ επιπλέον επιβαρύνουν τους Καλαματιανούς πολίτες! Αν η ανάδοχος εταιρεία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, όφειλε να έχει κάνει καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές!

Το έργο ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι πολύ σημαντικό για την αειφορία της περιοχής μας και απολύτως αναγκαίο, αφού είχαν μετατρέψει τον Ταΰγετο σε χωματερή, αλλά ο δήμος οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών του και να είναι σε διαρκή  επαγρύπνηση για την θωράκιση τους και τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος!

Καλώ τον κ. Βασιλόπουλο να απαντήσει δημόσια με ξεκάθαρο λόγο και να μην εμπλέκει τα τέλη ταφής, για να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο και να αποφύγει τις καίριες απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα:

1. Γιατί πληρώνει ο δήμος Καλαμάτας για την ταφή των απορριμμάτων στην Καλλιρρόη , ίδιο ποσό που θα έπρεπε να πληρώνει αν γινόταν ολοκληρωμένη επεξεργασία, με πολύ λιγότερο περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα;

2. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που δεν έχει υλοποιήσει η ανάδοχος εταιρεία;

3. Ποιος ευθύνεται που καθυστερούν δύο και πλέον χρόνια οι σταθμοί μεταφόρτωσης, γεγονός που θα μείωνε αισθητά την δαπάνη μεταφοράς και τα λειτουργικά έξοδα του δήμου;

Η αποποίηση ευθυνών και η πολιτική τακτική "δεν ξέρω, δεν γνωρίζω", όταν πρόκειται για αιρετούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες που ασκούν εξουσία , είναι πάνω από όλα προσβολή απέναντι στους πολίτες που τους επέλεξαν και αυτό κατά την άποψη μου είναι ανέντιμη πολιτική πράξη!".