Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 09:00

Καλαμάτα: Στροφή Βασιλόπουλου για το κτήριο της ΔΕΥΑΚ - Μετά από τις αντιδράσεις και την προσφυγή

Καλαμάτα: Στροφή Βασιλόπουλου για το κτήριο της  ΔΕΥΑΚ - Μετά από τις αντιδράσεις και την προσφυγή

Στροφή πλεύσης ως προς την αγορά ημιτελούς κτιρίου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΚ φαίνεται πως έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μετά τα ερωτηματικά και τις φωνές που προέκυψαν, βάζοντας στο κάδρο την κατεδάφιση του κτηρίου στο νέο Δημαρχείο (πρώην Σχολή Νοσηλευτριών), ώστε να ανεγερθεί κτήριο που θα στεγάσει την υπηρεσία.

Οσον αφορά την επιλογή που είχε προηγηθεί μέχρι πρότινος για την αγορά του κτηρίου στην Ανατολική πόλη για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΥΑΚ, έδειξε πως δεν επιμένει πλέον σε τόσο έντονο βαθμό, δίχως όμως και να την έχει εγκαταλείψει. Αφορμή στάθηκε αρχικά σχετική ερώτηση από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρη Οικονομάκο, τονίζοντας πως το κόστος είναι υπέρογκο, σε σχέση με το ύψος του ενοικίου που πληρώνει σήμερα η ΔΕΥΑΚ, με την απόσβεση να εκτιμάται στα 60 χρόνια. Στο ίδιο μήκος κύματος, παρατήρησε πως η αγορά του ημιτελούς κτιρίου κοντά στη συμβολή της Βασ. Γεωργίου με τη Λακωνικής και η ολοκλήρωσή του θα επιβαρύνει σημαντικά τη ΔΕΥΑΚ, καθώς θα χρειαστεί πάνω από 1,1 εκατ. ευρώ. Ακόμα, υπογράμμισε πως το προσωπικό της ΔΕΥΑΚ μειώνεται συνεχώς, τη στιγμή που είναι “προ των πυλών” οι συνενώσεις των ΔΕΥΑ και κατ’ επέκταση η ιδιωτικοποίησή τους, κάνοντας λόγο για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

ΝΕΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας απατώντας, σχολίασε πως αν μπορεί να κατεδαφιστεί το εν λόγω κτήριο ώστε να ανεγερθεί νέο που να καλύπτει τις ανάγκες της ΔΕΥΑΚ, τότε αυτή η επιλογή θα προκριθεί, όντας πιο συμφέρουσα. «Περιμένω μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μια επίσημη πρόταση από τους συνεργάτες μου για το αν τελικά το κτήριο στο Νέο Δημαρχείο μπορεί να λάβει εγκρίσεις από το αρμόδιο υπουργείο για να κατεδαφιστεί και να φτιαχτεί ένα νέο κτήριο» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας του η αντιπολίτευση πως είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο γνωστό.

Ωστόσο, ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, σημειώνοντας πως τον περασμένο Μάρτιο είχε γίνει σχετική αναφορά, τοποθέτηση που βρήκε αντίθετη την αντιπολίτευση, λέγοντας του συγκεκριμένα ο Γιώργος Σωφρονάς πως «Χαιρετίζουμε τις νέες τοποθετήσεις για τη ΔΕΥΑΚ».

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ 41 ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, υπενθύμισε πως επίκειται η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 41 νέων υπαλλήλων οι οποίοι θα εργάζονται στα γραφεία της επιχείρησης, με τις πρώτες διαδικασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2024, ενώ διευκρίνισε πως εξετάστηκαν και άλλα ακίνητα όπως αυτό που στεγάζονταν τα έπιπλα Παπαδημητρίου και το κτήριο της “Σημαίας”, ώστε να μεταφερθούν εκεί τα γραφεία της επιχείρησης, ωστόσο κρίθηκε πως δεν είναι κατάλληλα. Σε άλλο σημείο, δικαιολόγησε την αγορά νέου κτηρίου μέσα από το γεγονός πως το υπάρχον δεν ανήκει στο Δήμο, δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, έχοντας την ανάγκη η ΔΕΥΑΚ να αποκτήσει το δικό της χώρο, όντας ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο θα αποτελέσει “ασπίδα” απέναντι σε τυχόν επιβλέψεις ή συγχωνεύσεις.

«ΖΟΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Επιπλέον, ο δήμαρχος είπε ότι για το θέμα της αγοράς κτηρίου λέγονται ψέματα και λόγια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, κάνοντας λόγο για… ζορό της πόλης που βασίζονται στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την παραποίηση της αλήθειας. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κανάκης, υπογράμμισε ότι η αγορά του ημιτελούς κτηρίου και η ολοκλήρωσή του θα επιβαρύνει τη ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης με συνολικό ποσό που θα αγγίξει τα 3.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου του κόστους αγοράς του οικοπέδου μετά του κτηρίου. Αντίθετα, είπε πως η κατεδάφιση του κτιρίου στο νέο Δημαρχείο (πρώην Σχολή Νοσηλευτριών) και η ανέγερση νέου, θα κοστίσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ λιγότερα χρήματα. Στη συνέχεια, τόνισε ότι η διαδικασία που έχει ακολουθήσει η ΔΕΥΑΚ για την αγορά του ημιτελούς κτιρίου είναι φωτογραφική, συμπληρώνοντας πως η γεωγραφική του θέση δεν είναι κατάλληλη για μια τέτοια υπηρεσία.

Τ.Αν.