Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2024 18:24

Δήμος Δυτικής Μάνης: Επιστολή αντίθεσης για το αιολικό πάρκο

Δήμος Δυτικής Μάνης: Επιστολή αντίθεσης για το αιολικό πάρκο

 

“Αν κατασκευαστούν τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα, θα προκαλέσουν τεράστια βλάβη στη Δυτική Μάνη”, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του δήμου, με αφορμή την κατάθεση επιστολής 110 σελίδων με τις αντιρρήσεις του για τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα στις Θαλάμες, Λαγκάδα και Οίτυλο, στην ειδική διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “η Βεβαίωση Παραγωγής που έχει λάβει η εταιρεία για το έργο προβλέπει την διοχέτευση της ενέργειας όχι στην Πελοπόννησο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο, αλλά αποκλειστικά στην Στερεά Ελλάδα και στο ΚΥΤ Δίστομου Φωκίδας”.

Ειδικότερα, με την ανακοίνωσή του ο Δήμος Δυτικής Μάνης ενημερώνει ότι “κατέθεσε επιστολή 110 σελίδων με τις αντιρρήσεις του για τα προτεινόμενα αιολικά πάρκα στις Θαλάμες, Λαγκάδα και Οίτυλο, ενώ διαπιστώνει ότι οι επιστημονικές μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας, είναι ανύπαρκτες και στη θέση τους εμφανίζονται λευκές σελίδες.

Ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιώργος Χιουρέας κατέθεσε σήμερα αναλυτική επιστολή 110 σελίδων στην ειδική διαβούλευση του υπουργείου Περιβάλλοντος, διατυπώνοντας αναλυτικά τις ενστάσεις του Δήμου Δυτικής Μάνης στο έργο MORES II της εταιρείας Volton, η οποία προτείνει να εγκαταστήσει 37 ανεμογεννήτριες, να κάνει έργα κατάληψης του βουνού έκτασης 800 στρεμμάτων και να κατασκευάσει νέα οδοποιία μήκους 48 χιλιομέτρων σε απόσταση ενός ή δύο χιλιομέτρων από παραδοσιακούς οικισμούς και αρχαιολογικούς χώρους στην Δυτική Μάνη”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα: “Ο δήμος έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει ότι οι σχετικές εκτάσεις είναι ιδιοκτησία του, κάτι που η εταιρεία δεν φαίνεται να γνωρίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος συμμετέχει στην διαβούλευση, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για τις απόψεις του δήμου για μεγάλης κλίμακας αιολικά πάρκα στην περιοχή του.

Την επιστολή συνέταξε ειδική ομάδα εργασίας, που ο δήμος συνέστησε πριν δύο εβδομάδες, μόλις πληροφορήθηκε την ύπαρξη των σχεδίων της εταιρείας και της διαβούλευσης. Η επιστολή αποτελείται από επιχειρήματα χωροταξικής πολιτικής και νομικά επιχειρήματα και συνοδεύεται από ένα ειδικό παράρτημα για ζητήματα γεωλογίας και υδάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης ομόφωνα έκρινε ότι το έργο θα προκαλέσει τεράστια βλάβη σε ολόκληρη τη Δυτική Μάνη και ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που φέρεται να συνάγει το αντίθετο συμπέρασμα, είναι πρόχειρη, γεμάτη λάθη, και συχνά αντιφατική, ενώ τα επιχειρήματα υπέρ της χωροθέτησης στη Μάνη είναι εντελώς αδύναμα.

Η Βεβαίωση Παραγωγής που έχει λάβει η εταιρεία για το έργο προβλέπει την διοχέτευση της ενέργειας όχι στην Πελοπόννησο, της οποίας το ηλεκτρικό δίκτυο είναι κορεσμένο, αλλά αποκλειστικά στην Στερεά Ελλάδα και στο ΚΥΤ Δίστομου Φωκίδας. Το σχέδιο αυτό είναι

παράλογο: είναι μη βιώσιμο, εξαιρετικά κοστοβόρο και με τεράστιες και αχρείαστες περιβαλλοντικές συνέπειες. Το έργο θα είναι ιδιαίτερα ζημιογόνο για την Μάνη, χωρίς να συνεισφέρει στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, εφόσον η διασύνδεση με την Στερεά Ελλάδα που απαιτεί η βεβαίωση παραγωγής της εταιρείας, δεν είναι εφικτό να γίνει, αφού δεν είναι μέσα στον δεκαετή προγραμματισμό που πρόσφατα ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ. Γι αυτόν τον λόγο και μόνο η Βεβαίωση Παραγωγής πρέπει να ανακληθεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας”.