Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2024 17:27

Αντιπαράθεση για την ύδρευση ΠΟΤΑ Ρωμανού 

Αντιπαράθεση για την ύδρευση ΠΟΤΑ Ρωμανού 

 

Διευκρινίσεις και απαντήσεις για την ύδρευση του τουριστικού συγκροτήματος της εταιρίας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (ΠΟΤΑ Ρωμανού), σε ανάρτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ηλία Κανάκη, χωρίς να τον κατονομάζει δίνει η διοίκηση της ΔΕΥΑ Πύλου - Νέστορος (ΔΕΥΑΠΑΝ).

Υποστηρίζει ότι η ανάρτηση  “ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα” κι ενημερώνει γιατί η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, στην ΠΟΤΑ Ρωμανού έχει έκπτωση 20% επί του τιμολογίου ύδρευσης.

 

Ειδικότερα, η διοίκηση της ΔΕΥΑΠΝ αναφέρει:

“Κατόπιν ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από δημοτικό σύμβουλο, η οποία αφορά στην ύδρευση του τουριστικού συγκροτήματος της εταιρίας ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (ΠΟΤΑ Ρωμανού), η οποία ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Η εταιρία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. κατασκεύασε εξολοκλήρου τον αγωγό του εξωτερικού δικτύου στην Δημοτική Ενότητα Νέστορος μήκους περίπου 10km από την δεξαμενή της Χώρας έως την είσοδο της ΠΟΤΑ Ρωμανού. Μέσω του αγωγού αυτού ενισχύθηκε η υδροδότηση των οικισμών Κορυφασίου, Πετροχωρίου και Ρωμανού.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου και δυνάμει της με αριθμό 102/2010 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου το άλλοτε υφιστάμενου Δήμου Νέστορος, διάδοχο νομικό πρόσωπο του οποίου αποτελεί ο Δήμος Πύλου-Νέστορος, δόθηκε στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε έκπτωση 20% επί του τιμολογίου ύδρευσης. Ο αγωγός αυτός αφορά αποκλειστικά και μόνο το εξωτερικό δίκτυο.

Το τιμολόγιο που ισχύει για την συγκεκριμένη εταιρία και μόνο για την ΠΟΤΑ Ρωμανού της Δ.Ε. Νέστορος έχει ως εξής: Για κατανάλωση έως 1000m3 με τιμή 0,60€ ανά κυβικό μέτρο, με έκπτωση 20% ήτοι 0,48€ ανά κυβικό μέτρο. Για κατανάλωση από 1000m3 και άνω με τιμή 0,70€ ανά κυβικό μέτρο, με έκπτωση 20% ήτοι 0,56€ ανά κυβικό μέτρο.

Σημειώνεται ότι όλοι οι επαγγελματίες πληρώνουν 0,40€ ανά κυβικό μέτρο ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Η ΔΕΥΑ Πύλου Νέστορος με την με αριθμό 129/2017 απόφαση του Δ.Σ. δικτύου ύδρευσης οικισμού Πετροχωρίου Τ.Κ. Ρωμανού και Τ.Κ. Μεθώνης, του Δήμου Πύλου-Νέστορος”.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» και αφορά αποκλειστικά στην αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου, ήτοι στην αντικατάσταση των αμιαντοσωλήνων του οικισμού Πετροχωρίου και τμήματος του εσωτερικού δικτύου του οικισμού Μεθώνης. Η συγκεκριμένη μελέτη, όσον αναφορά τον οικισμό Πετροχωρίου, προέβλεπε την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη δεξαμενή έως τις εντός οικισμού κατοικίες. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Από όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι τα δυο έργα αφορούν ανεξάρτητα τμήματα του δικτύου ύδρευσης της Δ.Ε. Νέστορος. Επομένως, ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος που έκανε την συγκεκριμένη ανάρτηση φαίνεται ότι είτε δεν γνωρίζει καθόλου τα δύο έργα και δεν ζήτησε να ενημερωθεί για αυτά, είτε ότι η ανάρτησή του στόχευε ευθέως στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης”.

 

Οι ισχυρισμοί Κανάκη

“Το όφελος για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος εφαρμόζεται μονομερώς (από την πλευρά της ΠΟΤΑ Ρωμανού), χωρίς από πλευράς του δήμου να υπάρχει δέσμευση για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για τις ανάγκες των δημοτών πρωτίστως”, υποστηρίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πύλου - Νέστορος Ηλίας Κανάκης, ανταπαντώντας στη δημοτική αρχή και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΠΝ.

 

Χαρακτηριστικά ο Ηλ. Κανάκης αναφέρει:

“Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος και νυν πρόεδρος της εταιρείας Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Πύλου - Νέστορος (ΔΕΥΑΠΝ),καθ΄ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου που βαίνει προς το τέλος της και όσον αφορά το μείζον πρόβλημα της λειψυδρίας, μετατόπισε όλες τις ελπίδες του στον Μεγαλειότατο και με λιτανείες και προσευχές προσπάθησε ανεπιτυχώς να επιλύσει το πρόβλημα.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν ελήφθη και φυσικά ουδεμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν δόθηκε στους δημότες για το μείζον αυτό θέμα.

Μόλις χθες ο κ. δήμαρχος βγήκε επιτέλους από το λαγούμι του και με δημοσίευση του στα τοπικά ΜΜΕ με κατηγόρησε εμμέσως για άγνοια, παραπληροφόρηση και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης .

Επί του θέματος, αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού της ΠΟΤΑ, στην προσπάθειά μου να ενημερώσω τους δημότες για το τι πραγματικά συνέβη, δηλώνω υπεύθυνα ότι βάση της απόφασης αρ.102 /2010 (συνημμένα η κοινοποίησή της ) η οποία πάρθηκε στο Δ.Σ του άλλοτε υφιστάμενου Δήμου Νέστορος κατά την 30η του μηνός Αυγούστου του έτους 2010, αποφασίστηκε να δοθεί έκπτωση επί του τιμολογίου ύδρευσης της τάξεως 20%, υπό την προϋπόθεση ότι κατόπιν της έγκρισης παροχής υδροδότησης μαζί με την ΠΟΤΑ θα έπαιρναν νερό παράλληλα και μέσω του ίδιου δικτύου τα Τοπικά Διαμερίσματα Κορυφασίου και Ρωμανού.

Επιπρόσθετα, επί του ιδίου θέματος μέσω μεταγενέστερης απόφασης αρ.58/2012 (Δημοσίευση στο Διαύγεια ΑΔΑ: B44MΩ1Β-ΦΜΗ), η οποία πάρθηκε στο Δ.Σ. Πύλου - Νέστορος κατά την 20η Φεβρουαρίου του έτους 2012, προτάθηκε η σύνταξη μελέτης από την ΤΕΜΕΣ Α.Ε. για την ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή του Κορυφασίου, οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εφεδρικά στην υδροδότηση της ΠΟΤΑ και του οικισμού Ρωμανός και της Τοπικής Κοινότητας Κορυφασίου σε περίπτωση αδυναμίας τροφοδοσίας τους από το κυρίως δίκτυο.

Και σε αυτή την περίπτωση το δικαίωμα εκμετάλλευσης της γεώτρησης θα είχε ως στόχο παράλληλα με την κάλυψη των αναγκών της ΠΟΤΑ να ενισχυθεί ουσιαστικά το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Πύλου - Νέστορος εξασφαλίζοντας σε βάθος χρόνου την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του δήμου.

Βάση όλων των ανωτέρω διαπιστώνουμε ξεκάθαρα ότι ενώ υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις να επιλυθεί ουσιαστικά και αμφίπλευρα το υδρευτικό πρόβλημα που εκ των πραγμάτων υφίσταται, μετά λύπης διαπιστώνω ότι το όφελος εφαρμόζεται μονομερώς (από την πλευρά της ΠΟΤΑ) παρέχοντας όχι μόνο εξολοκλήρου αλλά και με έκπτωση 20% το φυσικό αγαθό χωρίς από πλευράς του δήμου να υπάρχει δέσμευση για την εξασφάλιση της επάρκειας του νερού για τις ανάγκες των δημοτών πρωτίστως.

Εγώ προσωπικά με πολλαπλές επιστολές μου, με την πιο πρόσφατη αρ. πρωτ.763/15.04.2024 προς την ΔΕΥΑΠΝ ζητώ επανειλημμένα να μου κοινοποιηθούν τα κυβικά νερού που καταναλώνονται στις εγκαταστάσεις συμφερόντων Costa Navarino-TEMES, αναφορικά με τον προγραμματισμό για

την κατανάλωση βάση της Mελέτης που έχουν καταθέσει.

Δυστυχώς, ουδέποτε έλαβα μια επίσημη απάντηση παρά μόνο αδιαφορία. Αυτή είναι η επίσημη αλήθεια κ. δήμαρχε την οποία πάντοτε θα φωνάζουμε ως οφείλουμε απέναντι στους δημότες, όσο και εάν εσείς προσπαθείτε να μας χρυσώνετε το χάπι.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και με απεριόριστο σεβασμό προς τους δημότες ένα έχω να πω: «Το παιδί που κοιμάται μεγαλώνει …. ο Λαός που κοιμάται όμως πεθαίνει » με τα λόγια μου αυτά δίνω τροφή για αφύπνιση και σκέψη…”.