Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 09:25

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε χθες η αναπροσαρμογή: 27% αύξηση δημοτικών τελών στην Καλαμάτα

Εν μέσω αντιδράσεων ψηφίστηκε χθες η αναπροσαρμογή: 27% αύξηση δημοτικών τελών στην Καλαμάτα

 

Κατά πλειοψηφία και σε κλίμα αντιπαράθεσης ψηφίστηκε χθες η αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών για το 2025 στο Δήμο Καλαμάτας, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μέσο όρο 27% σε σχέση με το 2024.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τους θέματος, η δημοτική παράταξη “Καλαμάτα Μετά” επέκρινε τη Δημοτική Αρχή για τα κριτήρια μέσω των οποίων προέκυψαν οι αυξήσεις σε συγκεκριμένες περιοχές, αναρωτώμενη αν τα νούμερα που ήρθαν προς ψήφιση είναι αληθινά ή όχι. Στο επίκεντρο βρέθηκαν μεταξύ άλλων η εστίαση και πώς επηρεάζεται αρνητικά από τα νέα δεδομένα, καθώς και η διαχείριση των απορριμμάτων. Παράλληλα, προέκυψε η εξαγγελία ξεμπλοκαρίσματος σημαντικών έργων όπως αυτό της 23ης Μαρτίου μέσω χρηματοδότησης, διά στόματος Θανάση Βασιλόπουλου. Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου στάθηκε στα δύο βασικότερα σημεία κατά τη γνώμη της για την αναμόρφωση των δημοτικών τελών. Η ίδια σημείωσε πως σε κάποιες περιοχές της Καλαμάτας γίνονται αυξήσεις και σε κάποιες μειώσεις αλλά όχι οριζόντιες, επισημαίνοντας πως πέρυσι και πρόπερσι είχε επιτραπεί στις διευθύνσεις οικονομικών των Δήμων να χρησιμοποιήσουν ιδίους δημοτικούς πόρους για την ισοσκέλιση και την κάλυψη των απαιτήσεων του προϋπολογισμού της καθαριότητας, κάτι που φέτος δεν φαίνεται πως θα εφαρμοστεί κατόπιν επικοινωνίας που είχε με το αρμόδιο Υπουργείο, μιας και η δυνατότητα αυτή είχε δοθεί για να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι την μετά covid-εποχή. Η κα Κουμάντου υποστήριξε πως κάθε περιοχή αντιμετωπίστηκε χωριστά, συνεκτιμώντας ο Δήμος τις αντικειμενικές αξίες, την συνολική ανάπτυξη της κάθε περιοχής από το 2007 έως το 2024, την κατάσταση των κοινοχρήστων χώρων, τους μόνιμους κατοίκους και την οικοδομική δραστηριότητα. Σε άλλο σημείο, ενημέρωσε πως -επανέρχονται μεν, μειωμένα δε- τα δημοτικά τέλη στα χωριά του Ταϋγέτου, διευκρινίζοντας πως η αρνητική απόκλιση που προκύπτει μεταξύ εσόδων και εξόδων της τάξεως άνω των 2 εκατ. ευρώ πρέπει να καλυφτεί από αύξηση τελών καθαριότητας και φωτισμού, λόγω και των αυξημένων εξόδων κατά 1.050.000 ευρώ από το τέλος ταφής και άλλων εξόδων από συντηρήσεις, καύσιμα κ.α.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Ακόμα, η Πιπίνα Κουμάντου τόνισε πως στα τραπεζοκαθίσματα έγινε ένας διαφορετικός τρόπος υπολογισμού, μέσα από μια κλίμακα τετραγωνικών μέτρων. Η ίδια έφερε ως παράδειγμα την κεντρική πλατεία, στην οποία, όποιο κατάστημα καταλαμβάνει έως 50 τ.μ. κοινόχρηστου χώρου το ποσό μένει ίδιο (40 ευρώ), όποιο καταλαμβάνει μέχρι 100 τ.μ. θα πληρώνει 50 ευρώ/τ.μ., ενώ για περιπτώσεις άνω των 100 τ.μ. προκύπτει το ποσό των 70 ευρώ/τ.μ.. Σύμφωνα με την εισήγηση, για την περιοχή του Ιστορικού Κέντρου προβλέπονται (20 τ.μ. 30,00€/τ.μ., άνω των 20 τ.μ. 50,00€/τ.μ) για την περιοχή του ευρύτερου κέντρου (Μέχρι 20 τ.μ. 25,00€/τ.μ., άνω των 20 τ.μ. 40,00€/τ.μ.) για την Παραλία και την Μαρίνα (μέχρι 20 τ.μ. 23,00€/τ.μ., άνω των 20 τ.μ. 40,00€/τ.μ.) για περιοχές κεντρικών δρόμων της πόλης (Μέχρι 20 τ.μ. 20,00€/τ.μ., άνω των 20 τ.μ. 30,00€/τ.μ) και για τις υπόλοιπες περιοχές (Μέχρι 20 τ.μ. 15,00€/τ.μ., άνω των 20 τ.μ. 25,00€/τ.μ.). «Η κλιμάκωση στις τιμές έγινε με στόχο να γίνει αποτρεπτική η συνεχής επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στους κοινόχρηστους χώρους αλλά και για να υπάρξει μια εξισορρόπηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων των καταστημάτων» σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως το επιπλέον ποσό που θα εισπραχτεί από τα τραπεζοκαθίσματα ανέρχεται στις 98.278 ευρώ.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης έθεσε το ερώτημα, με ποια κριτήρια έγιναν οι αυξομειώσεις, παρατηρώντας πως σε όλες τις περιοχές, πλην κάποιων μικρών κοινοτήτων έγινε αύξηση της τάξεως του 27,36%. Ως προς την εκτίμηση απολογιστικού προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του 2024, έθεσε τον προβληματισμό του για το αν τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αληθινά (έσοδα 8.925.717,93, έξοδα 8.374.385,48) και για το αν μπορεί η επιτροπή να βασιστεί σε αυτά. Επιπλέον, στάθηκε μεταξύ άλλων στα κριτήρια με τα οποία το Ασπρόχωμα και το Καρβέλι είχαν απαλλαγή το 2024 αλλά το 2025 δεν προβλέπεται να έχουν. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός από την πλευρά του, είπε αρχικά πως οι επισημάνσεις της Πιπίνας Κουμάντου απάντησαν σε κάποιες κατηγορίες που δέχτηκε η παράταξη “Καλαμάτα Μετά” πως είναι κατά της επιχειρηματικής ανάπτυξης, λέγοντας πως η επιπλέον φορολόγηση των επιχειρηματιών από τη Δημοτική Αρχή τείνει στα έσοδα του Δήμου και όχι στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Από πλευράς εσόδων, ο ίδιος αναρωτήθηκε πόσα χρήματα βγάζει ο Δήμος από την διαχείριση της ανακύκλωσης, τί γίνεται με τα σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ έθεσε τις επιφυλάξεις του ως προς τα έξοδα για τη μεταφορά σκουπιδιών. Ο κ. Χανδρινός, σχολίασε ακόμα την αύξηση των τελών στη Μ. Μαντίνεια, όπου το χειμώνα -όπως είπε- ο φωτισμός και η καθαριότητα αγνοούνται. «Το να είναι τα τέλη ίσα με τη Β’ ζώνη της πόλης, δεν την κάνει ταυτόχρονα την περιοχή Β’ ζώνη. Πρώτα πρέπει να γίνουν τα ανάλογα έργα και μετά να ακολουθήσει η φορολόγηση» συμπλήρωσε. Απατώντας, η Πιπίνα Κουμάντου τόνισε τη διαφορά της εκτίμησης του απολογισμού ενός έτους με τον προϋπολογισμό του 2025, ενώ για τα χωριά του Ταϋγέτου υπενθύμισε πως δεν έχουν πλέον απαλλαγή, γιατί έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση. Ορμώμενος από την τελευταία αναφορά, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος συμφώνησε πως στο Ασπρόχωμα δεν έχει αλλάξει τίποτα, ζητώντας να επανέλθει σε μηδενικά τέλη, σε ό,τι έχει να κάνει με τις οικίες. Ως προς τα έσοδα από την ανακύκλωση, ανέφερε πως ανά κάποια χρονικά διαστήματα ο Δήμος παίρνει κάποια χρήματα, μέσω της διαδικασίας που ακολουθείται. «Φέτος πήραμε 41.000 ευρώ, μετά από τρία χρόνια» πρόσθεσε, πληροφορώντας πως ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης πιέζει χρόνια τώρα, να πάρει ο Δήμος τη λειτουργία του εργοστασίου της ανακύκλωσης στο Ασπρόχωμα. Για τα παραγόμενα απορρίμματα, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε βάση αριθμών και πληθυσμού-επισκεπτών πως βρίσκονται σε καλό επίπεδο κατά μέσο όρο. Για το αν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω, σχολίασε πως μπορεί να ευδοκιμήσει αυτό το σενάριο, αν αναπτυχθεί Δίκτυο Οργανικών Αποβλήτων.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ… ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο των τοποθετήσεων, ο Βασίλης Τζαμουράνης ενέµεινε στην άποψή του για τα στοιχεία που παρουσιάζονται για το 2024, κάνοντας λόγο για «νούμερα που εξυπηρετούν το λογιστικό μαγείρεμα της όλης υπόθεσης», προκαλώντας ένταση στην αίθουσα για τον όρο που χρησιμοποίησε. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας σε… ρόλο πυροσβέστη δικαιολόγησε εν μέρει τον όρο που χρησιμοποίησε ο Βασίλης Τζαμουράνης, ενώ η κα Πιπίνα Κουμάντου επικαλέστηκε τη σχετική ΚΥΑ που τονίζει τί στοιχεία πρέπει εκτιμηθούν για τον προϋπολογισμό του 2025. Ο κ. Τζαμουράνης στάθηκε στα τρία τετράμηνα του έτους και τα δεδομένα τους, λέγοντας πως δεν είναι δύσκολο να βγει μια πιο ακριβής εκτίμηση. Παράλληλα, υπενθύμισε πως είχε προβλέψει τη γενναία αυτή αύξηση με βάση την περσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό, σημειώνοντας πως επαληθεύτηκε πλήρως. Ο ίδιος, στάθηκε στην τακτική της Δημοτικής Αρχής -μέχρι πέρυσι- να μην αυξάνει τα τέλη, παρότι όπως είπε υπήρχαν περιθώρια για οριακές μειώσεις, κάτι που αποδείχτηκε μέσα από τα θετικά υπόλοιπα των προηγούμενων ετών. «Φτάσαμε έτσι όλα τα νοικοκυριά να πρέπει να πληρώσουν αδιακρίτως 27% προς 28% αύξηση αλλά και οι επιχειρήσεις» πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση της κα Κουμάντου, τονίζοντας πως έγιναν παράλληλα και μειώσεις. Ο κ. Τζαμουράνης απάντησε σχετικά πως αυτές είναι ουσιαστικά 40.000 ευρώ, σε αντίθεση με τις αυξήσεις που μεταφράζονται σε 2.000.000 ευρώ. «Δεν παραγνωρίζω το γεγονός πως αφού εξασφαλίσατε την επανεκλογή σας με μεγάλο ποσοστό, ήρθε η ώρα του λογαριασμού» υπογράμμισε. Ακολούθησε παρατήρηση του δημάρχου Καλαμάτας πως με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσαν να γίνουν πέρυσι οι αυξήσεις, απατώντας ο κ. Τζαμουράνης πως το 2023 ήταν προεκλογική περίοδος. Καταλήγοντας, ο τελευταίος εστίασε στην απουσία πινάκων που να αποδεικνύουν την ορθολογική διαχείριση των σκουπιδιών, λέγοντας σε άλλο σημείο πως η κατάσταση με τη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου παραμένει η ίδια. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για τις αυξήσεις αυτές, απαριθμώντας μια σειρά προτάσεων που είχε κάνει για να αποφευχθεί αυτή η εξέλιξη και δεν υιοθετήθηκαν, με εξαίρεση την αύξηση των τελών στα μεγάλα καταστήματα. Συμπληρωματικά, ο Σπύρος Χανδρινός υποστήριξε πως οι αυξήσεις μεταφράζονται  μεσοσταθμικά σε 29% και όχι 27%, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή δείχνει μη σωστή διαχείριση δημοτικών πόρων στην καθαριότητα αλλά και γενικότερα, καταλήγοντας -όπως είπε- να πληρώνει ο κόσμος τελικά και όχι ο Δήμος τις υποχρεώσεις του. Για την αναπροσαρμογή των δημοτικών τελών η παράταξη “Καλαμάτα Μετά” ψήφισε αρνητικά.

ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Παίρνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος μίλησε με ειλικρίνεια για τα δημοτικά τέλη, σημειώνοντας πως αν ήταν αντιπολίτευση προφανώς θα ψήφιζε με τον ίδιο τρόπο. «Είναι μια πολιτική απόφαση που πάντα βαραίνει τη Δημοτική Αρχή, με στόχο να διασφαλίσει την ομαλότητα της λειτουργίας του Δήμου και να μην αντλεί χρήματα από το αποθεματικό» ανέφερε μεταξύ άλλων. Ο ίδιος επαλήθευσε πως η αύξηση είναι 27,36%, τονίζοντας πως διαμορφώνεται ανάλογα με τις ζώνες, περισσότερες πληροφορίες για τις οποίες θα δοθούν το ερχόμενο Δ.Σ. Ως προς τις αιχμές της αντιπολίτευσης, ότι ο Δήμος θα πάρει δημοτικούς πόρους για να πληρωθούν σημαντικά έργα, ξεκαθάρισε πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, διευκρινίζοντας πως θα έρθει μια προκαταβολή 900.000 ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω της οποίας θα πληρωθεί το έργο της 23ης Μαρτίου και όποιο άλλο είναι χρηματοδοτούμενο μέσω ΕΣΠΑ. «Αυτή θα πρέπει να εξοφληθεί από τον  Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025» συνέχισε, εκτιμώντας πως τα χρήματα από το ΕΣΠΑ θα έχουν έρθει νωρίτερα.

Τ.Αν.