Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 20:28

Δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας στο Δήμο Καλαμάτας

Δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας στο Δήμο Καλαμάτας

Τη δημιουργία Συμβουλίου Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας και τον κανονισμό λειτουργίας του, πρόκειται να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου αναφέρει ότι “για τον Δήμο Καλαμάτας, την αντιδημαρχία Στρατηγικού Σχεδιασμού και Κλιματικής Ουδερότητας και για την ομάδα διακυβέρνησης της Αποστολής της Καλαμάτας για το 2030, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση των νέων, η ευαισθητοποίησή τους σε θέματα περιβάλλοντος, αειφόρου ανάπτυξης και βιώσιμης κινητικότητας, σεβασμού στον δημόσιο χώρο και κοινωνικής αλληλεγγύης, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι ένα δραστήριο Συμβούλιο Νεολαίας θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των νέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ακουστούν και να συμβάλουν ενεργά στη χάραξη πολιτικών που επηρεάζουν το μέλλον τους. Ακόμη περισσότερο, η δημιουργία ενός Συμβουλίου Νεολαίας στον Δήμο Καλαμάτας, βασισμένο στην αρχή της κοινωνιοκρατίας, αποτελεί μια καινοτόμο προσέγγιση για την ενίσχυση της συμμετοχής της νέας γενιάς στις δημοτικές διαδικασίες και αποφάσεις. Η κοινωνιοκρατία (Sociocracy), μια διακυβερνητική μέθοδος που προάγει την ισοτιμία στη λήψη αποφάσεων, εξασφαλίζει ότι κάθε μέλος του συμβουλίου έχει λόγο και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση”.

Στην ίδια εισήγηση προστίθεται πως “το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας αποτελεί όργανο διαβούλευσης της νεολαίας του δήμου. Συνιστά μηχανισμό δομημένου διαλόγου μεταξύ των νέων της περιοχής και των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποτελεί άτυπο θεσμικό όργανο, λειτουργώντας ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δημοτική παράταξη και ιδεολογία.
Το Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας αναλαμβάνει δράση σε συνεργασία με το Δήμο
Καλαμάτας για: i. την αναγνώριση και χαρτογράφηση των τοπικών προβλημάτων που επηρεάζουν τη ζωή της νεολαίας, ii. την καταγραφή ιδεών και δημιουργία προτάσεων της νεολαίας σε θέματα όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η απασχόληση, ο αθλητισμός και η υγεία, και το περιβάλλον, iii. την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με αντίστοιχα Συμβούλια Νεολαίας καθώς και με επίσημους και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της νεολαίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, iv. την συμμετοχή της νεολαίας στην οργάνωση και την υποστήριξη δράσεων, όπως πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά εργαστήρια, καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της νεολαίας.
Στο Συμβούλιο Νεολαίας του Δήμου Καλαμάτας μπορούν να συμμετέχουν νέα άτομα, ηλικίας 15 - 25, που κατοικούν ή/και εργάζονται στο Δήμο Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένων και νέων ατόμων που φοιτούν/σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις”.