Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2024 16:30

Αθλητικοί χώροι Δήμου Καλαμάτας: Ποιοί απαλλάσσονται από το τέλος χρήσης

Αθλητικοί χώροι Δήμου Καλαμάτας: Ποιοί απαλλάσσονται από το τέλος χρήσης

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής ο Ενιαίος κανονισμός λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών χώρων του Δήμου Καλαμάτας.

Όπως έγινε γνωστό, οι ακαδημίες των αθλητικών συλλόγων που έχουν ορίσει χαμηλό μηνιαίο αντίτιμο (μέχρι 15 ευρώ το μήνα) θα απαλλάσσονται από το τέλος χρήσης των αθλητικών χώρων του Δήμου. Είχε προηγηθεί συνάντηση εργασίας υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου με αντικείμενο το νέο κανονισμό λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν απορίες, κατατέθηκαν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις - διευκρινίσεις σχετικά με τα όσα περιλαμβάνονται στο σχέδιο του κανονισμού λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης σημείωσε πως πλέον ο κανονισμός βρίσκεται στην τελική του διαμόρφωση ώστε να μπει μια βάση και να τηρούνται οι κανόνες, βάση κριτηρίων. Ο ίδιος, πρόσθεσε πως αν προκύψουν κενά και παραλήψεις θα τεθούν υπόψη ώστε να γίνει μια πιθανή τροποποίηση. Οσον αφορά τις χρεώσεις, διευκρίνισε πως όσοι σύλλογοι αναπτύσσουν ακαδημίες και εισπράττουν χρήματα, το αντίτιμο που θα αποδίδουν στο Δήμο θα είναι μικρό, προκύπτοντας ένα ετήσιο ποσό κοντά στις 25.000 ευρώ. Για τα χρήματα αυτά, ενημέρωσε πως θα αξιοποιηθούν κυρίως στην καθαριότητα των χώρων αυτών, υπενθυμίζοντας πως γίνονται αρκετές παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους με γνώμονα την ασφάλεια των αθλούμενων. Αναλύοντας το νέο κανονισμό, ο Γιώργος Λαζαρίδης στάθηκε στις ακαδημίες, οι οποίες όταν εισπράττουν αποδεδειγμένα έως 15 ευρώ δεν θα πληρώνουν κάτι προς το Δήμο, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα είναι η παρακίνηση των νέων να αθληθούν, δίχως η επιβολή του τέλους να έχει εισπρακτικό σκοπό.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για μια φιλότιμη προσπάθεια, αφήνοντας ωστόσο αιχμές για το τί ίσχυε μέχρι σήμερα με τον κανονισμό, και αν η εξασφάλιση των γηπέδων ή των ωρών γινόταν μέσω γνωριμιών. Παράλληλα, στάθηκε στους παραχωρημένους χώρους και αν οι ομάδες θα έχουν την ευθύνη μεταξύ άλλων της συντήρησης, καθώς και στην μελέτη κοστολόγησης των αναγκών συντήρησης των εγκαταστάσεων. Ο Γιώργος Λαζαρίδης είπε από την πλευρά του πως όταν κάποιοι χώροι έχουν παραχωρηθεί με χρησιδάνεια, οι ομάδες που κάνουν χρήση έχουν κάποιες υποχρεώσεις, όπως την καθαριότητα, έως ότου αυτά λήξουν και τεθούν νέα δεδομένα. Για τον κανονισμό λειτουργίας, απάντησε πως υπάρχει ο πρότυπος της ΓΓΑ, ωστόσο, κάθε Δήμος όπως είπε μπορεί να τον διαμορφώσει βάση των χώρων και των ομάδων που έχει. Για το πως εξασφαλίζονταν οι ώρες, ο ίδιος υπογράμμισε πως γινόταν συγκέντρωση όλων των ομάδων στην αρχή της περιόδου, προκύπτοντας το πρόγραμμα κατόπιν συζήτησης. Ωστόσο, με το νέο πλαίσιο υποστήριξε πως θα αποφευχθούν τυχόν αμφιβολίες και παρεξηγήσεις μεταξύ ομάδων και Δήμου αλλά και μεταξύ των ίδιων των ομάδων.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός παρατήρησε μεταξύ άλλων πως πρέπει να υπάρχει ανταποδοτικότητα από το Δήμο προς τις ομάδες που θα πληρώνουν κάποια χρήματα, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις τους για το αν μπορεί να λειτουργήσει το μοντέλο με τις ακαδημίες απ’ όλες τις ομάδες. Ο Βασίλης Τζαμουράνης πρότεινε κάποιες μικρές, συνοικιακές ομάδες να απαλλαχτούν από τα τέλη, λέγοντας πως κάποιες φυτοζωούν, προσπαθώντας να καλύψουν τα στοιχειώδη.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στάθηκε στο πλαίσιο που θα μπουν όλες οι ομάδες, εκθειάζοντας τη δουλειά του Γιώργου Λαζαρίδη και του προσωπικού του Τμήματος Αθλητισμού του Δήμου σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας και χρήσης των αθλητικών χώρων, η οποία διήρκεσε πολλούς μήνες. O ίδιος, έκανε λόγο για το πιο οικονομικό πλαίσιο στη χώρα, εκτιμώντας πως μέσω αυτού θα εξασφαλιστεί η διατήρηση των χώρων στο επίπεδο που πρέπει. Κλείνοντας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε πως του χρόνου θα κριθεί πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά και αν θα γίνουν τροποποιήσεις.

Τ.Αν.