Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 08:15

Θανάσης Βασιλόπουλος: “9 αλήθειες και μια δέσμευση για τα δημοτικά τέλη”

Θανάσης Βασιλόπουλος: “9 αλήθειες και μια δέσμευση  για τα δημοτικά τέλη”

Με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε, το βράδυ της Τετάρτης, μετά από ονομαστική ψηφοφορία και αντιδράσεις της μειοψηφίας, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, την αύξηση των δημοτικών τελών κατά 27% για το 2027.

Την αύξηση καταψήφισαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας (παράταξη Τζαμουράνη) και της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, ενώ λευκό ψήφισαν οι ανεξάρτητες σύμβουλοι, που προέρχονται από τη “Νέα Δυναμική” (παράταξη Χειλά).
Την αύξηση των τελών υπερψήφισαν και 6 πρόεδροι κοινοτήτων ή εκπρόσωποί τους (Καλαμάτα, Ασπρόχωμα, Λέικα, Αλαγονία, Αρτεμισία, Πηγές).

9 ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ

Στην καταληκτική τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες του δήμου και όλους τους αιρετούς “για τη δουλειά που έκαναν, προκειμένου να αποφύγουμε μια αύξηση στα δημοτικά τέλη διπλάσια τουλάχιστον απ’ ότι συζητούμε σήμερα”, αναφέρθηκε σε 9 αλήθειες και μία δέσμευση.

Οπως είπε, μεταξύ άλλων: “Αλήθεια πρώτη: Στο Δήμο Καλαμάτα δεν έχει υπάρξει καμία αύξηση δημοτικών τελών από το 2007. Σχεδόν δύο δεκαετίες, ο δήμος απορροφά κάθε αύξηση, κάθε κόστος, κάθε κρίση. Αλήθεια δεύτερη: Η διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος. Και το κόστος αυτό καλείται να πληρώσει και ο Δήμος Καλαμάτας. Ένα κόστος που σε συνδυασμό με το άδικο τέλος ταφής δεν αφήνει περιθώρια στους δήμους. Από την 1η Ιουλίου 2023, όπως είχαμε δεσμευτεί, μεταφέραμε τα απορρίμματα στην Καλλιρόη, στη μεταβατική διαχείριση που γίνεται εκεί. Αυτό έχει ένα κόστος περίπου 30 ευρώ επιπλέον τον τόνο, επί 30.000 τόνους, αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο βάρος είναι αυτό. Συγχρόνως είναι και η μεταφορά. Από φέτος, το 2024 που θα πληρωθεί το 2025, ήρθε στη ζωή μας το καταχρηστικό τέλος ταφής. Όλα αυτά δημιουργούν μια επιπλέον επιβάρυνση, περίπου τα 2 εκ. ευρώ. Αλήθεια τρίτη: Ήδη σχεδόν το σύνολο των δήμων έχει προβεί τα τελευταία χρόνια σε αυξήσεις δημοτικών τελών που ξεκινούν από πολύ μεγάλα ποσοστά και φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 120%. Είναι υπόθεση που αφορά όλους τους δήμους. Αλήθεια τέταρτη: Αναγνωρίζουμε την κατάσταση που υπάρχει στην κοινωνία και για το λόγο αυτό δεν υπάρχει οριζόντια αύξηση, αντίθετα η αναπροσαρμογή γίνεται προοδευτικά. Αγγίζει περίπου το 27%, με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν εκ νέου μειώσεις στα τέλη.
Αλήθεια πέμπτη: Αναφερόμαστε σε ανταποδοτικές υπηρεσίες και ως εκ τούτου η κάλυψη των αναγκών πρέπει να γίνεται από τους ίδιους κωδικούς. Δεν μπορούμε να συγχέουμε τα έξοδα που αφορούν τη λειτουργία του Δήμου. Με την εφαρμογή των νέων Τελών εκτιμάται ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες της καθαριότητας, που είναι υπηρεσία ανταποδοτική. Αλήθεια έκτη: Η Καλαμάτα έχει από τα πιο χαμηλά δημοτικά τέλη, ειδικά αν το δούμε και σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αλήθεια έβδομη: Το 2024, για να μην κάνουμε αύξηση όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή της υγειονομικής κρίσης που μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα, παίρναμε χρήματα από το αποθεματικό και αυτά τα χρήματα τα τοποθετούσαμε στην καθαριότητα για να μην χρειαστεί να κάνουμε αυξήσεις. Το 2025 δεν έχουμε το δικαίωμα να πάρουμε χρήματα από το αποθεματικό, που σημαίνει πρέπει η ανταποδοτική υπηρεσία καθαριότητας, θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένη.
Αλήθεια όγδοη: Δύο σχεδόν δεκαετίες απορροφούμε τις αυξήσεις στο κόστος, είτε των απορριμμάτων, είτε το ενεργειακό κ.ο.κ.. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι διαφορετικό. Και μιλάμε για το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και το τέλος ταφής. Αλήθεια ένατη: Για τι αυξήσεις μιλάμε: Στη β' ζώνη κατηγορίας των σπιτιών που αφορά πάνω από το 80% των ιδιοκτησιών στα 100 τετραγωνικά, μέχρι σήμερα πληρώνουν 95 ευρώ τον χρόνο, ενώ από το 2025 θα πληρώνουν 120 ευρώ το χρόνο. Είναι μία αύξηση 25 ευρώ τον χρόνο, περίπου δηλαδή 2 ευρώ και κάτι το μήνα.

Και μία δέσμευση: Μέλημα της δημοτικής αρχής, εντός της θητείας να υπάρξουν μειώσεις στα δημοτικά τέλη, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, κατά προτεραιότητα μειώσεις για τους ασθενέστερους και ευάλωτους οικονομικά συμπολίτες μας”.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Τζαμουράνης, αφού επέκρινε τη δημοτική αρχή ότι “ήρθε η ώρα του λογαριασμού απέναντι στους συνδημότες, αφού εξασφάλισε την επανεκλογή της”, ζήτησε: “Προσπάθεια για συνεχή μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων. Εντατικοποίηση ανακύκλωσης και οικιακής κομποστοποίησης. Να πάρουμε απόφαση ότι δεν αποδεχόμαστε το τέλος ταφής. Και αφού η ΤΕΡΝΑ δεν κάνει καλά τη δουλειά της, δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της, γιατί να πληρώνουμε στο 100%;”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Οικονομάκος εξέφρασε την αντίδρασή του στην αύξηση των δημοτικών τελών, θυμίζοντας ότι ήταν οι μόνοι που είχαν αντιδράσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση με ΣΔΙΤ. Επεσήμανε ότι οι λόγοι “είναι οικολογικοί, γιατί θάβεται το 80% και η Καλλιρρόη δεν μπορεί να πιει νερό και βρωμάει η περιοχή”. Και οικονομικοί, γιατί λέγαμε από τότε ότι το κόστος θα είναι 120 ευρώ ο τόνος, αλλά θα πάμε τελικά σε 143 ευρώ”. Σημείωσε πως “κάποιοι έχουν ευθύνες” κι εκτίμησε πως με την αύξηση στο τέλος ταφής στα 55 ευρώ από 30, θα γίνουν και άλλες αυξήσεις.

Γ.Σ.