Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2024 09:21

Αδοξο κλείσιμο της γραμμής Αγορά - Κέντρο

Αδοξο κλείσιμο της γραμμής Αγορά - Κέντρο

 

Την απροθυμία του κόσμου να χρησιμοποιήσει την αστική συγκοινωνία της πόλης φανέρωσε με ξεκάθαρο τρόπο η νέα γραμμή Νο 9 του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας «Κεντρική Αγορά - Ιστορικό Δημαρχείο».

Η προσδοκώμενη συμμετοχή στο εγχείρημα αυτό δεν μετουσιώθηκε ποτέ στην πράξη κατά τη διάρκεια του πιλοτικού διμήνου, παρότι τα δρομολόγια ήταν δωρεάν. Το πρώτο δρομολόγιο ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου με στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και ελευθέρωση θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας σε συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ προχώρησε στη δημιουργία της νέας γραμμής, με σκοπό την κάλυψη και εξυπηρέτηση όσων σταθμεύουν τα οχήματα τους στο βόρειο πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς ώστε να μετακινούνται με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης, πλάνο που δεν ευδοκίμησε, ακόμα και από τον Σεπτέμβριο και μετά όπου παραδοσιακά το κέντρο έχει μεγαλύτερη κίνηση.

4 ΑΤΟΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΟΥ «ΜΙΣΟΥ ΛΕΠΤΟΥ»

Μιλώντας στην “Ε” για το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Δρούγας, ανέφερε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, κάνοντας λόγο για μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή. «Όταν κάνεις περίπου 50 δρομολόγια ημερησίως, και μέσω αυτών εξυπηρετούνται 3-4 (!) άτομα συνολικά, καταλαβαίνει κανείς πως δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η συγκεκριμένη γραμμή» σημείωσε, τονίζοντας πως παρά τις παροτρύνσεις που έγιναν, τα σποτάκια του Αστικού ΚΤΕΛ και του Δήμου αλλά και τις αναφορές των ΜΜΕ, ο κόσμος δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε. Για το γεγονός πως η χρήση της συγκοινωνίας δεν έχει καταφέρει να περάσει στη φιλοσοφία του κόσμου όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, ο ίδιος παρατήρησε πως ένας σημαντικός αριθμός πολιτών επιμένει στην τακτική του “μισού λεπτού” ώστε να γίνει μια σύντομη στάθμευση του Ι.Χ. και να πραγματοποιηθεί η όποια δουλειά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το κυκλοφοριακό. «Παρότι η Δημοτική Αστυνομία έχει αυξήσει τους ελέγχους, βεβαιώνοντας παραβάσεις για τα προαναφερόμενα σκηνικά, ο κόσμος δείχνει να ρισκάρει ένα πρόστιμο, παρά να πάρει το λεωφορείο» πρόσθεσε ο κ. Δρούγας, ενημερώνοντας πως η απόφαση που έχει ληφθεί σε συνεννόηση με το Δήμαρχο Καλαμάτας είναι η εν λόγω γραμμή να κλείσει τον κύκλο της. «Αν είχαμε έστω λίγα άτομα σε κάθε δρομολόγιο, θα μπαίναμε στη συζήτηση να συνεχιστεί, όμως με ελάχιστους ανθρώπους συνολικά μέσα στη μέρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει» συμπλήρωσε, εκτιμώντας πως ήταν μια καλή σκέψη η οποία δεν έτυχε της αποδοχής πους της άξιζε.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η γραμμή αναμένεται να ολοκληρωθεί τυπικά την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Είναι κυκλική, μήκους περίπου 2.300 m και η διαδρομή έχει ως εξής: Αφετηρία/Τέρμα εντός του βόρειου πάρκινγκ στο ύψος της γέφυρας της «Εθνικής οδού Σπάρτης», αριστερά εντός του πάρκινγκ, δεξιά προς τον κυκλικό της Αρτέμιδος, αριστερά στην Αρτέμιδος, αριστερά στη γέφυρα 23ης Μαρτίου, δεξιά στη Νέδοντος και επιστροφή δεξιά στην γέφυρα, δεξιά στην Αρτέμιδος, δεξιά στη γέφυρα της «Εθνικής οδού Σπάρτης» και Αφετηρία/Τέρμα εντός του πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια νέα στάση εντός του βόρειου πάρκινγκ της Κεντρικής Αγοράς όπου λειτουργεί ως Αφετηρία/Τέρμα. Η γραμμή λειτουργεί με μία στάση στο Ιστορικό Δημαρχείο και υπάρχει η δυνατότητα μετεπιβίβασης σε άλλες γραμμές. Τα δρομολόγια εκτελούνται από μικρά και ευέλικτα λεωφορεία με συχνότητα ανά 10’ και συγκεκριμένα κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8:15 το πρωί έως τις 9:15 το βράδυ. Επίσης, κάθε Τετάρτη και Σάββατο από 5:15 το απόγευμα έως 9:15 το βράδυ.

ΥΠΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΝΕΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν βρίσκονται υπό επεξεργασία κάποια νέα δρομολόγια, ο Παντελής Δρούγας ενημέρωσε πως εξετάζεται η γραμμή 4 να ξεκινάει από την Μητρόπολη, να κατευθύνεται προς το Κολυμβητήριο και να πηγαίνει στον Κορδία, καταλήγοντας στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. «Αναμένεται η ολοκληρωμένη μελέτη ώστε να καταλήξει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να πάρει την έγκριση» διευκρίνισε, λέγοντας πως σειρά θα πάρει έπειτα η γραμμή για τη Βέργα. «Μέχρι τώρα εξυπηρετεί το υπεραστικό, έως ότου ενεργοποιηθεί στην περιοχή το αστικό. Προηγείται ωστόσο η επέκταση της αστικής ζώνης με έγκριση από την Περιφέρεια και στη συνέχεια αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για τη γραμμή» κατέληξε.
Τ.Αν.