Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2024 12:08

Ο δήμαρχος της Selva στην Καλαμάτα

Ο δήμαρχος της Selva στην Καλαμάτα

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς" και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝΣΕΠ φιλοξενούν τον δήμαρχο της Selva, Joan Rotger ο οποίος βρίσκεται στη Μεσσηνία με αφορμή τη συμμετοχή του στο Διεθνές Συνέδριο "International Conference of Development & Economy" (ICDE), το οποίο πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

H Selva είναι ένας μικρός δήμος με πληθυσμό 4.000 κατοίκους στη Μαγιόρκα των Βαλεαρίδων Νήσων της Ισπανίας. Ο κ. Rotger συνοδεύεται από ομάδα συνεργατών του μεταξύ των οποίων είναι ο κ. Oscar Pipkin, επικεφαλής Centro Unesco de Mallorca και ο κ. Tomeu Deya, μέλος Ε.Ε. ICOMOS.

Στη διάρκεια της παραμονής τους θα συναντήσουν τον Δήμαρχο Καλαμάτας κ. Θανάση Βασιλόπουλο και θα επισκεφτούν την Αρχαία Μεσσήνη και το Νιοχώρι Μεσσήνης, έδρα της ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γευτούν εκλεκτά αυθεντικά τοπικά προϊόντα και εδέσματα. Με την ευκαιρία της επίσκεψής τους θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση εργασίας στην έδρα του Πολιτιστικού Οργανισμού 'Δρόμοι της Ελιάς' στην Καλαμάτα, προκειμένου να συζητήσουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. H συνεργασία των "Δρόμων της Ελιάς" με το Δήμο SELVA μετρά ήδη πέντε χρόνια και έχει ως στόχο τη διενέργεια κοινών ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ελιάς και της από κοινού διοργάνωσης σχετικών δραστηριοτήτων μεσογειακού συνεργατικού χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, θα συζητηθούν καινοτόμες ιδέες για την παραπέρα ανάπτυξη του 2ου Ελαιώνα της Ειρήνης, που δημιουργήθηκε το 2023 στο Δήμο SELVA στη Μαγιόρκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος Ελαιώνας της Ειρήνης βρίσκεται στο Ανάκτορο του Νέστορα στη Μεσσηνία, τη φροντίδα του οποίου έχει αναλάβει η Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ με την υποστήριξη του Δήμου Πύλου Νέστορος. Οι προτάσεις για τον Ελαιώνα της Ειρήνης στη SELVA περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός ποιητικού μονοπατιού που συνδυάζει την αρχαία κληρονομιά της ελιάς με σύγχρονες πρωτοβουλίες ειρήνης, τη διοργάνωση "Ομηρικών Αγώνων Ειρήνης", και την ανάπτυξη ενός "Ψηφιακού Χάρτη Ειρήνης". Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του ελαιόλαδου, την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή.

Οι "Δρόμοι της Ελιάς" και η ΠΑΛΜΙ ΚΟΙΝΣΕΠ, μέσα από αυτή τη συνεργασία, επιδιώκουν να προάγουν τον διάλογο και να προωθήσουν την πολιτιστική και οικονομική ανταλλαγή ανάμεσα στις δύο περιοχές, ενισχύοντας την προσπάθεια ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτιστικών δράσεων και καινοτόμων πρωτοβουλιών που συνδέουν την παράδοση με τη σύγχρονη καινοτομία.

Σε μια εποχή όπου η ανάγκη για διαπολιτισμικό διάλογο είναι πιο επιτακτική από ποτέ, πρωτοβουλίες όπως οι Ελαιώνες της Ειρήνης αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Η Μεσόγειος, λίκνο του πολιτισμού της ελιάς, αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές προκλήσεις, με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα να απειλούν να επισκιάσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μεταξύ των "Δρόμων της Ελιάς" και του Δήμου SELVA αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα του πώς ο πολιτισμός και ο διάλογος μπορούν να λειτουργήσουν ως γέφυρες κατανόησης και συνεργασίας, προωθώντας την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη στη Μεσόγειο και πέρα από αυτήν.