Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2024 08:17

Δήμος Καλαμάτας: Αξιοποίηση αγροτικών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας

Δήμος Καλαμάτας: Αξιοποίηση αγροτικών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας

Στην προώθηση της αξιοποίησης των αγροτικών αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας εστιάζει ο Δήμος Καλαμάτας.

Χθες ψηφίστηκε ομόφωνα στη Δημοτική Επιτροπή για το σκοπό αυτό η έγκριση Εθελοντικής Συμφωνίας Συνεργασίας στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI-GREECE μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Δήμου Καλαμάτας. Το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου (Φο.Δ.Σ.Α.) και η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) συνδιοργανώνουν Ημερίδα Ενημέρωσης και Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου στην Καλαμάτα στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα». Το Έργο συντονίζεται από το ΥΠΕΝ και υλοποιείται σε συνεργασία με 19 στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων του Πράσινου Ταμείου και της ΟΕΑ. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων αλλά και των γενικότερων πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Δήμος Καλαμάτας ως κλιματικά ουδέτερη πόλη έως το 2030, προτείνεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας για την προαναφερόμενη συνεργασία. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σπύρος Χανδρινός έκανε λόγο για ένα γενικό μνημόνιο χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια, εκτιμώντας πως δεν θα αποφέρει αποτελέσματα σε ένα τομέα που ακουμπάει στην ανακύκλωση, διαδικασία που όπως είπε ο Δήμος έχει θέματα να λύσει. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου έκανε λόγο για ένα συνέδριο πανελλαδικού ενδιαφέροντος το οποίο είναι σημαντικό που θα γίνει στην Καλαμάτα, υποστηρίζοντας πως το μνημόνιο μόνο οφέλη μπορεί έχει για την πόλη. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης σχολίασε πως πρέπει να αναδειχτεί περαιτέρω το συνέδριο από το Δήμο ώστε να έχει συμμετοχή. Ως προς το αντικείμενο, έθεσε το ερώτημα για το αν θα περιλαμβάνει το θέμα της βιομάζας και της αξιοποίησης των κλαριών από τις ελιές που καίγονται. «Αντί το συνέδριο να κινηθεί σε θεωρητικές προσεγγίσεις, νομίζω πως για την περιοχή μας είναι ένα καίριο ζήτημα που πρέπει να αναλυθεί» πρόσθεσε. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Παπαευσταθίου είπε πως θα γίνει ένα εργαστήριο που θα κληθούν επιχειρήσεις να ενημερωθούν για τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, λέγοντας πως θα γίνει προτροπή από το Δήμο να ενταχθεί και το θέμα αυτό, αν δεν έχει μπει ήδη στο πρόγραμμα.

ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗΣ – ΚΟΥΜΑΝΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΙΠΩΝ

Η αντιδήμαρχος Πιπίνα Κουμάντου από την πλευρά της παρατήρησε γύρω από το θέμα της ελιάς πως αποτελεί κλασικό παράδειγμα της κυκλικής οικονομίας, με την έννοια -όπως είπε- πως δεν υπάρχει απόβλητο, παρά μόνο σε κάποια στάδια της διαδικασίας. «Η ελιά επεξεργάζεται πλήρως, ακόμα και η στάχτη παραμένει και γίνεται λίπασμα» συμπλήρωσε, θεωρώντας αυτονόητο πως το θέμα θα είναι μέρος του συνεδρίου. Η ίδια, υπενθύμισε με την ιδιότητα της προέδρου του εφορευτικού συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης, πως από πρόπερσι “τρέχει” εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έχει εκδοθεί βιβλίο, το πρώτο στην Ελλάδα που αφορά το θέμα της κυκλικής οικονομίας. Ο κ. Τζαμουράνης, ανέφερε πως υπάρχει κατάλοιπο από την επεξεργασία προϊόντων της ελιάς, παραπέμποντας την κα Κουμάντου που διαφώνησε με αυτή την τοποθέτηση, να πάει στις εκβολές του Παμίσου και να δει τι ακριβώς γίνεται. Ο ίδιος έκανε λόγο για μολυσμένα νερά, για τα οποία ενοχοποιούνται επιχειρήσεις που έχουν σχέση με την επεξεργασία της ελιάς. «Ολες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κάπου ελέγχονται από τις υπηρεσίες και οι υπηρεσίες από την Περιφέρεια» απάντησε η κα Κουμάντου.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας είναι η σύναψη εθελοντικής συμφωνίας μεταξύ των συνεργαζόμενων μερών προκειμένου να προωθηθούν εκστρατείες ενημέρωσης και διάχυσης για την πρόληψη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων στον τομέα της αγροδιατροφής, με απώτερο σκοπό την προώθηση και διάδοση της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας σε τοπικό επίπεδο. Όπως τονίζεται στην εισήγηση, για την υλοποίηση ενδεχόμενων άλλων πλευρών του αντικειμένου του μνημονίου συνεργασίας, όπως είναι οι δράσεις ενημέρωσης, τα μέρη χρησιμοποιούν ιδίους πόρους και συνεργάζονται για την ανεύρεση χρηματοδότησης, όπου απαιτείται. Η ανεύρεση χρηματοδότησης προβλέπεται να υποστηριχθεί στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP CEI Greece, στο οποίο εντάσσεται ως δράση η διερεύνηση διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης με σκοπό την υλοποίηση των εθελοντικών συμφωνιών κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων του τομέα αγροδιατροφής.

Τ.Αν.