Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 18:36

Καλαμάτα: Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυµάτων Βίας

Καλαμάτα: Συνεχίζεται η λειτουργία του Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών Θυµάτων Βίας

Η συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συµβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυµάτων Βίας ψηφίστηκε οµόφωνα τη ∆ευτέρα στη συνεδρίαση της ∆ηµοτικής Επιτροπής του ∆ήµου Καλαµάτας.

Η έγκριση υλοποίησης µε ίδια µέσα του Υποέργου 1 της πράξης εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραµµα «Πελοπόννησος 2021-2027», µε επιλέξιµη δηµόσια δαπάνη 248.200 ευρώ, συµπεριλαµβανοµένου Φ.Π.Α.

Ως προς το σύνολο των δαπανών για το προσωπικό το οποίο ανέρχεται στα 198.560 ευρώ ο αντιδήµαρχος Σαράντος Μαρινάκης ανέφερε πως από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου Συµβουλευτικής προβλέπονταν συγκεκριµένες ειδικότητες που υπηρετούν σήµερα, µια ακόµα θέση νοµικού και µια διοικητικού. «Εως τώρα δεν έχουµε προχωρήσει τις δύο αυτές. Σε επόµενη συνεδρίαση θα έρθει προς συζήτηση η διαδικασία να προκηρυχτούν και αυτές οι θέσεις» σηµείωσε, λέγοντας πως από εκεί προκύπτει η διαφορά. «Αν πάρουµε το προσωπικό θα αµειφθεί από αυτά τα χρήµατα» πρόσθεσε.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2025

Η παρούσα Πράξη αφορά την συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Συµβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυµάτων βίας σε τοπικό επίπεδο έως τις 31/12/2025, µε στόχο την πρόληψη και την καταπολέµηση της έµφυλης βίας κατά των γυναικών. Το Συµβουλευτικό Κέντρο εντάσσεται στο πανελλαδικό δίκτυο υποστηρικτικών δοµών (Συµβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες φιλοξενίας και Τηλεφωνική Γραµµή SOS 15900), και λειτουργεί συµπληρωµατικά µε την Πράξη: «Οριζόντιες παρεµβάσεις εθνικής εµβέλειας» για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών. Αντικείµενο της Πράξης αποτελεί η παροχή δράσεων ψυχοκοινωνικής και νοµικής στήριξης σε γυναίκες-θύµατα βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων (π.χ. µετανάστριες, πρόσφυγες, µονογονείς, ΑµΕΑ, άνεργες κ.λπ.), υλοποιώντας παράλληλα την ανάπτυξη δράσεων προώθησης στην απασχόληση, καθώς και την ανάπτυξη δράσεων δικτύωσης µε την τοπική κοινωνία, όπως επίσης και παρεµβάσεις ενηµέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών.

Οι δράσεις της Πράξης στοχεύουν: • Στην ολοκληρωµένη υποστήριξη και η παροχή πολλαπλών υπηρεσιών πρώτης γραµµής, και µάλιστα κοινών προδιαγραφών, για τις γυναίκες-θύµατα έµφυλης βίας και εν γένει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας & • Στην αποτελεσµατική αντιµετώπιση θεµάτων µε ολοκληρωµένο τρόπο για να καλύπτεται ευρύ φάσµα αναγκών των γυναικών-εξυπηρετούµενων.

Η Πράξη επιχειρεί να προσεγγίσει ολιστικά και πολύπλευρα το ζήτηµα της βίας κατά των γυναικών, µέσω της ανάπτυξης πολλαπλών και πολυ-επίπεδων δράσεων και υπηρεσιών αρωγής και στήριξης πρώτης γραµµής σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, οι δράσεις δικτύωσης και ενηµέρωσης/ευαισθητοποίησης σε τοπικό επίπεδο, τόσο στοχευµένα σε ειδικές οµάδες όσο και στον ευρύτερο πληθυσµό, θα συµβάλουν στην ενίσχυση της πρόληψης και καταπολέµησης του φαινοµένου της έµφυλης βίας. Παράλληλα, τα αποτελέσµατα της Πράξης θα συνεισφέρουν στην ενεργοποίηση/κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των σχετικών φορέων/οργανισµών στήριξης (όπως επίσης των εµπλεκόµενων επαγγελµατιών) για την πρόληψη και διαχείριση του φαινοµένου της έµφυλης βίας, όπως επίσης και στην ανάπτυξη κουλτούρας και αντίληψης «µηδενικής ανοχής» σε θέµατα βίας κατά των γυναικών.