Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 12:57

Καλαμάτα: Διευκρινήσεις για πολεοδόμηση Κηπούπολης και Ανατολικής Παραλίας

Καλαμάτα: Διευκρινήσεις για πολεοδόμηση Κηπούπολης και Ανατολικής Παραλίας

Ζητήματα εισφοράς σε χρήμα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, στην πολεοδόμηση της Κηπούπολης και των πυκνοδομημένων της Ανατολικής Παραλίας, μας διευκρινίστηκαν από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες γης των περιοχών αυτών, για τα οποία ζητούν ουσιαστική ενημέρωση και προώθηση.

Ειδικότερα, όπως μας είπαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης και η διευθύντρια Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου:

- Για την εισφορά σε χρήμα για το σχέδιο της Κηπούπολης: Εχει υπολογιστεί η εισφορά, όμως, η Πολεοδομία οριστικοποιεί τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών με τη νέα μορφή των ιδιοκτησιών, καθώς έχουν γίνει αλλαγές στις αρχικές ιδιοκτησίες. Ταυτόχρονα, η Πολεοδομία πρέπει να βρει και να υπολογίσει τα επικείμενα, στις περιπτώσεις που υπάρχουν, ώστε να συνυπολογιστούν και οι αποζημιώσεις των επικειμένων και να βγει το τελικό της εισφοράς, που θα είναι μικρότερο και θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες. Και αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

- Για τις εισφορές σε χρήμα για τα πυκνοδομημένα της Ανατολικής Παραλίας: Η εισφορά έχει καθοριστεί, όμως, στο σχέδιο της περιοχής εμπλέκεται και η διαδικασία αναλογισμού
και την τιμή του αναλογισμού πρέπει να την βγάλει το δικαστήριο. Η Πολεοδομία περιμένει τη Νομική Υπηρεσία του δήμου, που πρέπει να προωθήσει τη συγκεκριμένη διαδικασία προς το δικαστήριο. Με τον αναλογισμό υπάρχουν περιπτώσεις, που ένας ιδιοκτήτης προβλέπεται να πάρει χρήματα και άλλες που προβλέπεται να δώσει
Μια άλλη λύση, για να παρακαμφθεί το δικαστήριο και η διαδικασία αυτή που καθυστερεί, είναι να εφαρμοστεί εξωδικαστικός συμβιβασμός: Να υπάρξει, δηλαδή, σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και με απόφασή του η τιμή του αναλογισμού να καθοριστεί με βάση την αντικειμενική αξία, στην οποία, όμως, θα συμφωνήσουν και οι ιδιοκτήτες, ώστε να μην μπλέξουν δικαστικά και καθυστερήσει η όλη διαδικασία.

Γ.Σ.