Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος μετά από σχετική ερώτηση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Κώστα Τσαπόγα στη Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής γνωστοποίησε πως έχει γίνει μια πρώτη επαφή με εταιρείες του κλάδου για την ανάλυση του δικτύου.
Ο ίδιος εξήγησε πως αυτές αφορούν την προσθήκη μιας νέας επένδυσης στο εσωτερικό των αγωγών, ξεκαθαρίζοντας πως η λύση αυτή προϋποθέτει την λεπτομερή αποτύπωση του δικτύου για να καταγραφεί η υφιστάμενη κατάσταση. Ο κ. Μαστραγγελόπουλος σημείωσε πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν μπορεί να γίνει τώρα καθώς η παραλιακή ζώνη έχει μεγάλη κίνηση, και ότι το διάστημα μεταξύ Σεπτέμβρη - Οκτώβρη πιθανότατα θα ξεκινήσει η καταγραφή, μέσω μιας ειδικής διαδικασίας (κλείσιμο και απομόνωση φρεατίων) ώστε να κατασκευαστεί ουσιαστικά σωλήνας μέσα σε σωλήνα και να μην χρειαστεί εκσκαφή της Ναυαρίνου, προσθέτοντας πως για τις σωληνώσεις αυτές θα δοθούν πάνω από 50 χρόνια εγγύηση.
Ο. Μαστραγγελόπουλος υπενθύμισε πως η τακτική αυτή ακολουθήθηκε αναγκαστικά ώστε να αποκατασταθεί η πρόσφατη βλάβη στον αγωγό της Ναυαρίνου, υπενθυμίζοντας πως το δίκτυο είναι κατασκευασμένο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, αποτελούμενο από αμιαντοσωλήνα. Ο Κώστας Τσαπόγας εκτίμησε πως δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι με την ειδική κάμερα που διαθέτει η ΔΕΥΑΚ για το δίκτυο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχε προβλεφθεί η ζημιά στον αγωγό της Ναυαρίνου, απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ πως για να γίνει λεπτομερής καταγραφή πρέπει να απομονώνονται τα φρεάτια ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, με την υπάρχουσα κατάσταση να μην αφήνει πολλά περιθώρια, παρότι γίνονται έλεγχοι.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος πρόσθεσε πως πριν τέσσερις μήνες σημειώθηκε μια ανάλογη βλάβη σε παράλληλο δρόμο της Ναυαρίνου. Ο ίδιος σημείωσε πως υπήρξε κινητοποίηση από πλευράς Δήμου παρατηρώντας πως οι συγκεκριμένες σωληνώσεις μετά από 30 χρόνια παρουσιάζουν προβλήματα, επισπεύδοντας τις κινήσεις του μετά το συμβάν της Ναυαρίνου τον Μάιο. Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως για τους ελέγχους πρέπει πρώτα να αδειάζονται οι αγωγοί, ώστε να μπει η κάμερα μέσα. Ο κ. Τσαπόγας επικαλούμενος πληροφορίες υποστήριξε πως εφόσον η στάθμη στον αγωγό φτάνει μέχρι τη μέση μπορεί η κάμερα να κάνει τον έλεγχο, απαντώντας ο κ. Μαστραγγελόπουλος πως δεν μπορούν έτσι να προκύψουν λεπτομερείς εικόνες.
Τ.Αν.