Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011 21:04

Γ. Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχος Μεσσήνης: "Απόφαση ζωής η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση"

Γράφτηκε από την
Γ. Αθανασόπουλος, αντιδήμαρχος Μεσσήνης: "Απόφαση ζωής η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση"

«Απόφαση ζωής» χαρακτηρίζει ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος την ενασχόλησή του με την αυτοδιοίκηση, μιλώντας στην «Ε».
Οπως σημειώνει, στην απόφασή του αυτή -μεταξύ άλλων- βάρυνε «η πρόθεσή μου να περάσω το μήνυμα στους νέους ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν μια προσπάθεια να επαναπατριστούν, να μείνουν μόνιμα στην επαρχία».
Αρμόδιος για θέματα Διοίκησης, Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, ο Γ. Αθανασόπουλος παραδέχεται ότι έχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο μπροστά του -ωστόσο αισιοδοξεί πως, με τη συνδρομή και των εργαζομένων, θα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Ξεκάθαρα τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για μικροπολιτική -«δεν υπάρχουν περιθώρια για χατίρια» αναφέρει χαρακτηριστικά- και επισημαίνει ότι κάθε τι που γίνεται έχει σκοπό την εξυπηρέτηση του δημότη, είτε είναι κάτοικος Μεσσήνης, είτε κάποιου μικρού χωριού σε έναν από τους περιφερειακούς τέως δήμους.


- Εχετε αναλάβει ένα από τα πιο ζωτικά πόστα, καθώς η οργανωτική δουλειά που γίνεται τώρα θα καθορίσει εν πολλοίς το μέλλον του νέου Δήμου Μεσσήνης. Σας αγχώνει η ευθύνη αυτή;
«Eχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που έχω αναλάβει σας λέγω ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου ξεκίνησα τον σχεδιασμό πλάνου οργάνωσης των διοικητικών υπηρεσιών. Ο Δήμος Μεσσήνης έχει τώρα 135 μόνιμους υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και 46 συμβασιούχους και κάτω υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου καταλαβαίνετε ότι τελικά δεν είναι εύκολη υπόθεση η οργανωτική μετάβαση από τον "Καποδίστρια" στον "Καλλικράτη". Εν όψει και του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας μέσα από το νέο διοικητικό σχήμα πρέπει να πετύχουμε υψηλή παραγωγικότητα και ποιότητα των υπηρεσιών.
Οφείλω όμως να ομολογήσω ότι είμαι αρκετά αισιόδοξος και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό αυτό οφείλεται στην ποιότητα των υπαλλήλων και την διάθεσή τους να βοηθήσουν πραγματικά αυτή την προσπάθεια. Επομένως υπάρχει άγχος τέτοιο που να με διατηρεί σε εγρήγορση».

- Δεν είναι λίγα αυτά που αλλάζουν στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, κι ένα από τα πιο σημαντικά είναι η διαφάνεια που επιτάσσει ο "Καλλικράτης" μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του κυβερνοχώρου. Πώς σκέπεστε να κάνετε κοινό κτήμα των δημοτών την κάθε απόφαση που λαμβάνει η δημοτική αρχή;
«Το πιο θετικό στοιχείο του "Καλλικράτη" πιστεύω ότι είναι η επιβαλλόμενη διαφάνεια. Η υποχρεωτική δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων καθώς και των προκηρύξεων, διαγωνισμών, προμηθειών, προσλήψεων, αναθέσεων, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον διαφάνειας και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η αρχή της πολιτικής λογοδοσίας.
Οι δήμοι πρέπει να στηρίζονται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, στον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και στη σωστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος.
Η ιστοσελίδα του δήμου (www.emessinia.gr) δεν έχει ακόμα επικαιροποιηθεί στις απαιτήσεις του διευρυμένου Δήμου Μεσσήνης - πράγμα που θα γίνει άμεσα. Ομως ήδη έχουν αναρτηθεί οι αποφάσεις των πρώτων Δημοτικών Συμβουλίων ώστε ο κάθε δημότης, όπου και να βρίσκεται, να εχει πρόσβαση σε αυτές.
Εδώ θα έλεγα ότι στα πλαίσια της πλήρους ενημέρωσης θα πρέπει να κοινοποιούνται κατ’ αυτό τον τρόπο έγκαιρα και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των Δημοτικών Συμβουλίων, ώστε ο δημότης να μπορεί να τα επεξεργάζεται».

- Πώς σκέπεστε να διασφαλίσετε ότι ο δήμος θα ενεργεί το ίδιο αποτελεσματικά, τόσο για τον κάτοικο της έδρας -της Μεσσήνης δηλαδή- όσο και για τον κάτοικο στο απομακρυσμένο χωριό ενός από τους περιφερειακούς τέως δήμους;
«Πιστεύω ότι ήδη το έχουμε διασφαλίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Οταν προεκλογικά λέγαμε ότι "πρώτος πολίτης είναι ο δημότης μας" εννοούσαμε ασφαλώς όλους τους δημότες, όπου και να βρίσκονται. Και αυτό είναι το πρώτο που κάνουμε πράξη ύστερα από δουλειά που ξεκίνησε από την 15 Νοεμβρίου.
Είναι γεγονός ότι μετά από 15 ημέρες λειτουργίας του νέου δήμου δεν έχουν προκύψει προβλήματα που να δείχνουν κάποια δυσλειτουργία ή αναποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση των συνδημοτών μας, ιδίως των πιο απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα.
Η εξυπηρέτηση γίνεται όπως και πρώτα, με τη συνδρομή των ΚΕΠ καθώς και των υπαλλήλων που έχουν μείνει στις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων. Κάθε είδους πιστοποιητικό εκδίδεται και από τις έδρες των πρώην καποδιστριακών δήμων, όπως επίσης και οι λογαριασμοί του νερού εξοφλούνται στα σημεία αυτά. Επίσης προβλήματα που προέκυψαν, όπως στο δίκτυο ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Αριστομένους και Ανδρούσας, καθώς και ανάγκες βελτίωσης μικρών τμημάτων αγροτικής οδοποιίας, αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, γεγονότα που αποδεικνύουν ότι είμαστε σε σωστό δρόμο».

- Πόσο προετοιμασμένος είσαστε να αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο ότι η σωστή διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού προς όφελος του νέου ενιαίου δήμου μπορεί να προσκρούσει σε μικροσυμφέροντα τοπικιστικού χαρακτήρα;
«Κατ’ αρχήν, δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια νοοτροπία, αλλά και διάθεση, από τους εργαζομένους ώστε τέτοια μικροσυμφέροντα να προσπεράσουν την πολιτική βούληση για την αξιοποίησή τους προς όφελος του δήμου.
Παρ’ όλ’ αυτά, πρέπει να τονίσω ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για χατίρια. Ηδη όλοι οι ΠΕ και ΤΕ εργαζόμενοι (εκτός εργαζομένων στα ΚΕΠ) έχουν απορροφηθεί στην έδρα του δήμου.
Πιστεύω ακράδαντα ότι κανένας δήμος δεν θα επιτύχει αν δεν βοηθήσουν πραγματικά οι εργαζόμενοι. Εμείς θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία, τις γνώσεις καθώς και τη διάθεσή τους για δουλειά ώστε όλοι μαζί να πετύχουμε. Και όλα αυτά χωρίς ίχνος παρέκκλισης από την αρχή της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης».

- Σχετικά λίγοι νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά και να εκτεθούν στα μάτια και την κρίση των συμπολιτών τους. Τι έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας αυτή;
«Είναι αλήθεια ότι η απόφασή μου αυτή λήφθηκε μετά από αρκετή σκέψη. Δεν είναι απλή υπόθεση, είναι απόφαση ζωής.
Οι λόγοι ήταν τρείς:
- Η βούληση μου να συμμετέχω ενεργά στην προσπάθεια για ανάδειξη, αναβάθμιση και ανάπτυξη του δήμου στον οποίο μεγάλωσα, καταξιώθηκα, ζω -αλλά το κυριότερο- αγαπώ.
- Η πρόθεσή μου να περάσω το μήνυμα στους νέους ότι αξίζει τον κόπο να κάνουν μια προσπάθεια να επαναπατριστούν, να μείνουν μόνιμα στην επαρχία, ειδικά τώρα που η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα έχει κατά πολύ δυσκολέψει.
- Η παρουσία του Στάθη Αναστασόπουλου ως υποψηφίου δημάρχου, διότι η εμπειρία του, η εργατικότητά του, η εντιμότητά του, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα ώστε ο Δήμος Μεσσήνης να αρχίσει επιτέλους να παίρνει την ανοδική αναπτυξιακή τροχιά».

 


 

Συνέντευξη στο
Βασίλη Μπακόπουλο


NEWSLETTER