Σάββατο, 12 Απριλίου 2014 08:09

Νέος κύκλος συζήτησης για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Νέος κύκλος συζήτησης για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

Νέος κύκλος συζήτησης για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας άνοιξε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, με αφορμή την επιστολή των εργαζομένων για την διαθεσιμότητα των οδηγών, αλλά και την σχετική επιστολή του επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Σαράντου Κουκούμη σχετικά με την τύχη του νοσοκομείου και τις τελευταίες εξελίξεις.

Για ακόμη μια φορά δεν έλειψαν οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις δημοτικών συμβούλων, με αυτούς της πλειοψηφίας να σημειώνουν ότι το νοσοκομείο δεν υποβαθμίζεται αλλά αποκτά επιπλέον προσωπικό και εκσυγχρονίζεται, ενώ η αντιπολίτευση τους καταλόγισε ότι δεν βλέπουν την πραγματικότητα και την σταδιακή του υποβάθμιση, σημειώνοντας ότι κλείσιμο δεν σημαίνει πως θα μπει λουκέτο στην πόρτα αλλά ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί τους ασθενείς της περιοχής. Καταπέλτης ήταν η αναφορά αγροτικής γιατρού στην οποία δόθηκε ο λόγος μετά από αρκετή ώρα και αφού το προεδρείο του συμβουλίου αμφιταλαντευόταν για το αν θα πρέπει να το κάνει ή όχι. Η γιατρός που όπως είπε ζει από μέσα την κατάσταση, μίλησε για συνεχή υποβάθμιση του νοσοκομείου με ειδικότητες γιατρών που φεύγουν και δεν ξανακαλύπτονται, για ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα, για διακομιδές ακόμη και απλών περιστατικών αφού δεν υπάρχουν γιατροί, για νοσοκομείο στο οποίο λειτουργούν μόνο δύο κλινικές.

Η συζήτηση ξεκίνησε με εντάσεις, καθώς από την πλευρά της πλειοψηφίας διεφάνη ότι το θέμα ήθελαν να μπει μόνο προς ενημέρωση και όχι προς συζήτηση. Τελικά μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας πήρε πάνω του το ζήτημα και για να μην μένει καμία σκιά, όπως είπε, το θέμα ήλθε κανονικά προς συζήτηση. Επισήμανε ότι έχουν αγωνιστεί πολλές φορές, το νοσοκομείο δεν έχει κλείσει και παραμένει στη θέση του. "Το ότι υπάρχουν κενά το έχουμε καταγράψει και το έχουμε πει, όμως σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για αναβάθμιση των εξωτερικών ιατρείων,   σε διαδικασία ελέγχου σκοπιμότητας ο τεχνολογικός εξοπλισμός, 4 νέοι γιατροί θα προσληφθούν και ακόμη 2 γιατροί θα έρθουν από το ΠΕΔΥ, στο ΚΥ Φιλιατρών έχει προσληφθεί ένας γιατρός και σε διαδικασία αναβάθμισης είναι το ΚΥ Γαργαλιάνων. Κίνδυνος για το κλείσιμο του νοσοκομείου δεν φαίνεται μέχρι εκεί που μπορώ να βλέπω. Για την διαθεσιμότητα είναι επώδυνο μέτρο, ανεξάρτητα του ότι δεν θα απολυθούν οι εργαζόμενοι και θα πάνε στο ΕΚΑΒ" τόνισε χαρακτηριστικά, για να καταλήξει λέγοντας πως ενώνει την φωνή του με τους εργαζόμενους.

Από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου ο αντιπρόεδρος Χαράλαμπος Αλεξόπουλος σημείωσε πως "αυτή τη στιγμή οι οδηγοί -από την Τρίτη- είναι σε διαθεσιμότητα, υπάρχει η περιοχή της Τριφυλίας που πρέπει να καλυφθεί για τα έκτακτα περιστατικά από ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και δύο οδηγούς του ΚΥ Γαργαλιανων, τα οποία ΚΥ έχει αναλάβει η Περιφέρεια και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι θα γίνει αν τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό". Ενώ σημείωσε πως και άλλο προσωπικό, όπως οι μάγειρες, θα μπει σε διαθεσιμότητα στη συνέχεια. "Μπορεί αύριο ο πολίτης να έρθει στο νοσοκομείο και να μην μπορεί να κάνει ούτε μικροβιολογικές εξετάσεις" είπε για να υπογραμμίσει καταλήγοντας: "Ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε αναβάθμιση, μπορούμε να φτιάξουμε το ισόγειο πολυτελέστατο αλλά πώς θα δουλέψει με τα ντουβάρια. Εχουν πολυτελέστατα ασθενοφόρα αλλά ποιος θα τα δουλέψει. Το να υπάρχει ένα σύγχρονο εξοπλισμένο νοσοκομείο δεν μου λέει τίποτα αν αύριο βρούμε κλειστή την πόρτα".

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε: "Ενα νοσοκομείο που υπολειτουργεί είναι επικίνδυνο, τι να το κάνω ένα νοσοκομείο να είναι ανοιχτό αλλά δεν υπάρχει καρδιολόγος. Είναι αναβάθμιση όταν έχουν μειωθεί τόσες θέσεις γιατρών; Εχουμε την διαθεσιμότητα των οδηγών, αύριο των μαγείρων, των καθαριστριών, στην ουσία υπολειτουργεί, μια άκρως φιλελεύθερη πολιτική εφαρμόζεται στον τομέα της υγείας". Πρότεινε να βγει ένα πολύ αιχμηρό ψήφισμα και υπογράμμισε πως αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής είναι να προασπίζεται τις δομές υγείας.  

Ο Σαράντος Κουκούμης τόνισε πως "η υποβάθμιση του ιδρύματος έχει συντελεστεί, το θέμα είναι τι θα κάνουμε από δω και εμπρός για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Σας θυμίζω ότι και οι γραμμές του τρένου μόλις αναβαθμίστηκαν έκλεισε. Ολα τα στοιχεία που έχουμε συνηγορούν στην υποβάθμιση του νοσοκομείου". Και πρότεινε ένα ψήφισμα για ανάκληση διαθεσιμοτήτων, στελέχωση, χρηματοδότηση, αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις με όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Τριφυλίας.

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος σημείωσε πως όταν είχε επισημάνει όλα αυτά τον κατηγορούσαν ότι κινδυνολογεί, "σήμερα -είπε- τα έχουμε μπροστά μας, η υποβάθμιση έρχεται με την μέθοδο του σαλαμιού σε φέτες. Κάθε γιατρός που φεύγει η θέση του κλείνει καθώς δεν έρχεται άλλος και ποιος επικουρικός να έρθει με 1.200 ευρώ για ένα χρόνο, όταν θα πρέπει να αλλάξει σπίτι". 

Τοποθετήσεις υπήρξαν από πολλούς ακόμη συμβούλους, με τον Παναγιώτη Τσίγκανο να τονίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί αν οι τροποποιήσεις θίγουν λειτουργικά το νοσοκομείο. 

Ο Γιάννης Κατσαργύρης τόνισε πως νοσοκομείο χωρίς προσωπικό και χωρίς γιατρούς είναι πεταμένα λεφτά, για να συμπληρώσει πως χωρίς ασθενοφόρα θα... κλάψουν πολλούς.

Ο Γιάννης Βασιλόπουλος τόνισε πως το συμπέρασμα είναι ότι όλοι ενδιαφέρονται για την πολιτική τους επιβίωση και κανείς δεν ενδιαφέρεται για την προκοπή του τόπου.

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος αναφέρθηκε στην έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού: "Βγήκαν κάποιοι εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα και μετά από ένα μήνα θα τοποθετηθούν, αυτό δείχνει πώς λειτουργεί η χώρα, μένουν σε ομηρεία για ένα μήνα. Για να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο πρώτα από όλα χρειάζεται το προσωπικό και μετά κοιτάμε να καλύψουμε τις άλλες ελλείψεις. Εδώ υπολειτουργεί, λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, ενώ και στο ΚΥ Γαργαλιάνων ήρθαν ακτινολογικά μηχανήματα και μπήκαν στις αποθήκες".  

Ο Γιώργος Σαμπαζιώτης επισήμανε ότι "όποτε ειπώθηκε ότι πάμε να φτιάξουμε κάτι άλλο, δεν είδαμε φτιάξιμο αλλά γκρέμισμα. Μακάρι οι οδηγοί να πάνε στο ΕΚΑΒ αλλά πολύ φοβάμαι ότι για οικονομίστικους λόγους δεν θα γίνει". 

Ο Γιάννης Κατσούλας τόνισε πως από την μέχρι τώρα συζήτηση κάτι ιδιαίτερα αρνητικό για το νοσοκομείο δεν έχει προκύψει. Κάποια θετικά στοιχεία έχουν προκύψει, γίνεται πρόσληψη 4 γιατρών, το ότι κλείνει το Νοσοκομείο Κρεστένων και Θώρακα είναι καλό για το νοσοκομείο μας.

Ο Γιάννης Καλκαβούρας επισήμανε πως το νοσοκομείο είναι εδώ, δεν έφυγε. 

Ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος τόνισε ότι δεν υποβαθμίζεται αλλά σχεδιάζεται να γίνει νοσοκομείο υποδοχής -"καταφέραμε να μείνει ανοικτό, όχι μόνο παραμένει αλλά θα αναβαθμιστεί" είπε  χαρακτηριστικά.

Ο Σωτήρης Τσίγγανος επισήμανε: "Δεν αντιλαμβάνεστε ότι εξαθλιώνονται οι γιατροί, ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας έχουν εξαθλιωθεί σαν προσωπικότητες. Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας  η τάση που υπάρχει είναι να υποβαθμιστεί, από την στιγμή που οι γιατροί των νοσοκομείων ζουν σε συνθήκες οικονομικής και προσωπικής εξαθλίωσης".

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της Γεωργίας Κολιοπούλου αγροτικής γιατρού του νοσοκομείου, η οποία τόνισε: "Το νοσοκομείο έχει πολύ λίγους γιατρούς και στην ουσία εμείς κρατάμε τις κλινικές, κρατάμε το νοσοκομείο. Στο δεκάμηνο που είμαι υποβαθμίζεται, δεν αναβαθμίζεται. Είχαμε καρδιολόγο, τώρα όχι, γυναικολόγο, τώρα όχι, μόνο δύο κλινικές. Υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος, επίσης δεν μπορούν να χειρουργήσουν χωρίς καρδιολόγο. Κάνω χρέη ειδικευόμενου γιατρού γιατί δεν έχει. Υλικά δεν υπάρχουν, δεν χρειάζεται να γίνει τρακάρισμα με αμαξοστοιχία για να μην μπορεί να ανταποκριθεί, μία γυναίκα να γεννήσει πρέπει να μεταφερθεί ή αν σπάσει το πόδι του κάποιος". Ακόμη αναφέρθηκε στο ρόλο του ΕΚΑΒ τονίζοντας πως δεν μπορεί από μόνο του να καλύψει την περιοχή λόγω του μεγέθους της: "Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο δεν μπορεί να χειριστεί τίποτα παρά μόνο μια λοίμωξη. Ο δήμος μπορεί να επέμβει, να ασκήσει πίεση, δέκα μήνες εδώ δεν έχω δει να γίνεται μία δράση το διάστημα αυτό. Κάθε περιστατικό θέλει διακομιδή, το νοσοκομείο είναι ο πυρήνας της τοπικής οικονομίας". 

Κλείνοντας ο δήμαρχος επισήμανε πως κανείς δεν υποστήριξε ότι όλα είναι τέλεια ή ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, ενώ σχετικά με την απόφαση που θα έπαιρνε το συμβούλιο, ζήτησε να επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα αποφάσεις τους, με την αντιπολίτευση όμως να προτείνει δικό της ψήφισμα το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER