Κυριακή, 22 Ιουνίου 2014 07:44

Από το δήμο στην Κτηματική το μπαλάκι για την παραλιακή

Γράφτηκε από τον
Από το δήμο στην Κτηματική  το μπαλάκι για την παραλιακή

Να απολέσει το μοναδικό στην Ελλάδα συγκριτικό της πλεονέκτημα, της παραλίας μέσα στην πόλη, κινδυνεύει η Καλαμάτα, από την ασυδοσία που επιδεικνύουν ορισμένοι επαγγελματίες στη χρήση του αιγιαλού. Ενώ σε μεγάλο ποσοστό τους οι επαγγελματίες στην παραλία ακολουθούν το γράμμα του νόμου, διαπιστώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες περιπτώσεις που ο νόμος… απλώς δεν εφαρμόζεται.

Συνοπτικά, ο νόμος υπαγορεύει, ως προς τις κατασκευές ότι δεν επιτρέπεται να είναι μόνιμες, ως προς τον χώρο που καταλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να ξεπερνά τα 200 τετραγωνικά μέτρα -από τα οποία το 50% πρέπει να μένει ελεύθερο ώστε να μην παρακωλύεται η πρόσβαση στην παραλία-, καθώς και ότι τα 3 μέτρα είναι η ελάχιστη απόσταση που επιτρέπεται να έχουν από την ακροθαλασσιά οι ανεπτυγμένες από τα καταστήματα στην παραλία ομπρέλες και ξαπλώστρες.

Και από εδώ ξεκινούν τα… δύσκολα, μιας και το θέμα του ελέγχου προκύπτει πιο σύνθετο απ’ όσο θα περίμενε κανείς, τόσο για τυπικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους.

Τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα για την περιοχή δυτικά του προλιμένα -δυτικά της Ηρώων δηλαδή- και ως το λιμάνι, η οποία αποτελεί την χερσαία ζώνη του λιμανιού και υπάγεται στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Ανατολικά από το όριο αυτό, ωστόσο, η δικαιοδοσία είναι μεν της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δίνει δικαίωμα στους δήμους, με απόφαση που ανανεώνει κάθε χρόνο, να εκμισθώνουν τη χρήση μέρους του αιγιαλού σε επαγγελματίες.

Μέχρι και πέρυσι, η παραχώρηση αυτή από το υπουργείο είχε ετήσια διάρκεια, ωστόσο φέτος, με νέα απόφαση, καθόρισε ότι οι δήμοι έχουν δικαίωμα εκμίσθωσης μέχρι την 31η Μαΐου, ημερομηνία μετά την οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται απ’ ευθείας στην ΚΥΔ.

ΜΠΕΡΔΕΜΑ...

Κι εδώ ξεκινά το… μπέρδεμα, καθώς ο δήμος δηλώνει από την πλευρά του ότι -μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- δεν έχει καμία δικαιοδοσία να διενεργεί ελέγχους για κατάληψη αιγιαλού, καθώς υπάλληλοί του που ενδεχομένως το επιχειρήσουν κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι, σύμφωνα με όσα είπε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης.

«Η δική μας δικαιοδοσία, ως Τμήμα Ελέγχου πλέον, μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, περιορίζεται μέσα στον αστικό ιστό και αφορά τους κοινόχρηστους χώρους. Στον αιγιαλό δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, ούτε για ελέγχους, ούτε για αυτοψία. Ομως και η Δημοτική Αστυνομία που το είχε, διαβίβαζε τα πορίσματά της στην Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να επιβάλει τα αναλογούντα πρόστιμα -ποσοστό από τα οποία αποδιδόταν στον δήμο- ή να προβεί στις όποιες ενδεδειγμένες ενέργειες σε βάρος των παραβατών» δήλωσε ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Καλαμάτας.

Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι η -ελλιπώς στελεχωμένη και με ανεπαρκή μέσα- Κτηματική Υπηρεσία, με αρμοδιότητα για ολόκληρη τη Μεσσηνία, είναι πρακτικά αδύνατο να είναι «πανταχού παρούσα».

Παρ’ όλα αυτά, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη την περασμένη εβδομάδα, η ΚΥΔ έχει προβεί σε προκαταρκτική αυτοψία στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας, στην περιοχή ανατολικά της χερσαίας ζώνης λιμένος.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER