Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014 08:28

Σε διαβούλευση η μελέτη λειτουργίας του Μεγάρου

Γράφτηκε από την

Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Καλαμάτας, υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και πολιτιστικών φορέων εθνικής εμβέλειας, συγκρότηση Δ.Σ. με πανελλαδικό κύρος, δημιουργία Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Χορού, καθώς και τυποποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης των διάφορων λειτουργιών του, προβλέπει η μελέτη την οποία εκπόνησε η εταιρεία Planet. 

Χθες η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και παραδόθηκε σε επικεφαλής παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα, στην εν λόγω μελέτη, τη δαπάνη της οποίας κάλυψε η Εθνική Τράπεζα, προτείνονται:

«α) Οριστικοποίηση του φορέα λειτουργίας του Μεγάρου Χορού: Βάσει του προτεινόμενου μοντέλου οργάνωσης, η εποπτεία του Μεγάρου Χορού θα πρέπει να ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πολιτιστική του φυσιογνωμία. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται ο δήμος να προσλάβει καλλιτεχνικό διευθυντή με δεξιότητες και εμπειρία διοίκησης και οικονομικής διαχείρισης, καθώς και καλλιτεχνική ευαισθησία. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα πρέπει να υποστηρίζεται από γραφείο διοίκησης, που θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα στελεχώνεται από το υπάρχον προσωπικό του δήμου. Επίσης, για την περαιτέρω υποστήριξη της λειτουργίας του Μεγάρου, προτείνεται να συσταθεί διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται από μέλη με αναγνωρισιμότητα, πανελλαδική αναφορά και αγάπη για την περιοχή, που θα βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Το σχήμα αυτό θα πλαισιώνεται από Σύλλογο Φίλων του Μεγάρου Χορού.

β) Τυποποίηση διαδικασιών δημοπράτησης: Δεδομένου ότι το μικτό μοντέλο οργάνωσης προϋποθέτει την ανάθεση ενός πλήθους λειτουργιών σε εξωτερικούς αναδόχους (τεχνική υποστήριξη, δημόσιες σχέσεις, φύλαξη, καθαριότητα, τροφοδοσία, κ.λπ.), κρίνεται απολύτως απαραίτητη η τυποποίηση των διαδικασιών δημοπράτησης και σύναψης συμβάσεων, ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις και αστοχίες και να εξοικονομηθούν πόροι από πλευράς δήμου.

γ) Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης: Προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του Μεγάρου Χορού, ειδικά κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, προτείνεται η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και άλλων σημαντικών φορέων, όπως για παράδειγμα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο, η Κρατική Σχολή Χορού κ.λπ. για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του Μεγάρου Χορού

δ) Συγκρότηση Συλλόγου Φίλων Μεγάρου Χορού: Για τη στήριξη και προβολή του έργου και των στόχων του Μεγάρου Χορού σε τοπικό, εθνικό και γενικότερα διεθνές επίπεδο και γενικότερα την υποστήριξη και προβολή της τέχνης του χορού, προτείνεται η συγκρότηση ενός Συλλόγου Φίλων του Μεγάρου Χορού, ο οποίος θα υποβοηθά τον φορέα λειτουργίας στη διοργάνωση εκδηλώσεων και συγκέντρωση χορηγιών, συνδρομών μελών κ.λπ.».

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Στην ίδια μελέτη αναφέρονται και τα προγραμματισμένα από τον Δήμο Καλαμάτας έργα αστικής ανάπλασης της περιοχής γύρω από το Μέγαρο Χορού, προϋπολογισμού 846.000 ευρώ, μετά από την υποβολή σχετικής πρότασης από το δήμο για ένταξή τους στο ΕΣΠΑ. Τα εν λόγω έργα, με προθεσμία υλοποίησης 6 μήνες, αφορούν τα εξής: Βιοκλιματικό σχεδιασμό. Περίφραξη του προαύλειου χώρου του Μεγάρου (με εξαίρεση τη βόρεια πλευρά του) για προστασία του κτηρίου και για έλεγχο της προσβασιμότητας. Κατασκευή στην οδό Αρτέμιδος εσοχής - λωρίδας προσωρινής στάσης αυτοκινήτων. Ζώνη κίνησης πεζών στο νότιο και βόρειο τμήμα του δημοτικού χώρου στάθμευσης (επί του ποταμού Νέδοντα) για τη σύνδεση του χώρου του Μεγάρου με τον κεντρικό ιστό της πόλης. Μονοδρόμηση του δημοτικού δρόμου στα νότια. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και διευρυμένου πεζοδρομίου. Φύτευση με δεντροστοιχίες, θάμνους και χλοοτάπητα. Τοποθέτηση φωτισμού στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου με φωτιστικά σώματα πολλαπλών δεσμών και του ευρύτερου χώρου με φωτιστικά κορυφής. Υδάτινο στοιχείο με την μορφή επιφανειακής ροής νερού νότια του κτηρίου και στη ζώνη υποδοχής πεζών. Ράμπες για την προσβασιμότητα ΑμεΑ από τον περιβάλλοντα χώρο του Μεγάρου προς το κτήριο, όπου υπάρχει υψομετρική διαφορά. Ζώνες όδευσης τυφλών.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Σε δηλώσεις του χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας ευχαρίστησε «το συμπατριώτη μας Αλέξανδρο Τουρκολιά, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, για το γεγονός ότι χρηματοδότησε τη συγκεκριμένη μελέτη βιωσιμότητας, που συντάχθηκε από την καλύτερη εταιρεία, την Planet». Ενημέρωσε ότι η μελέτη θα δημοσιοποιηθεί, ώστε να τη μελετήσουν οι πολίτες και να πουν ηλεκτρονικά την άποψή τους. Επεσήμανε πως εκπρόσωποι της εταιρείας που τη συνέταξε, θα έλθουν στην Καλαμάτα την επόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσουν τη μελέτη.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι μετά τη διαβούλευση θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση με την απάντηση στο ερώτημα: "Πώς μπορεί να διοικηθεί το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, για να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε και με το μικρότερο κόστος για τους Καλαματιανούς πολίτες;». Κατά το δήμαρχο τα ερωτήματα στα οποία εκαλείτο να απαντήσει η μελέτη βιωσιμότητας, ήταν: Μπορεί το Μέγαρο να διοικηθεί από το δήμο ή μήπως από ιδιώτες; Μήπως ένα μικτό σύστημα με κομβικό το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι καλύτερο; Θα είναι αποτελεσματικές οι προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και άλλους φορείς; Το Μέγαρο Χορού θα έχει μόνο πολιτιστικές δραστηριότητες ή και οικονομικές, που θα το αιματοδοτήσουν -για παράδειγμα συνέδρια;

«Δική μου πεποίθηση είναι πως το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας μπορεί να αποβεί φάρος πολιτισμού και κέντρο οικονομικών δραστηριοτήτων για τη Νότια Πελοπόννησο», σημείωσε ο κ. Νίκας, επισημαίνοντας ότι μετά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου «η Καλαμάτα απευθύνεται σε πληθυσμό 400.000 ανθρώπων, που απέχει μισή ώρα». Παρατήρησε πως «μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στην οποία πολιτιστικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, αλλά και οι πολίτες θα καταθέσουν τις απόψεις τους, το Δημοτικό Συμβούλιο θα λάβει απόφαση για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στην περιφερειακή Ελλάδα».

 

Ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης "Φάρις" Νίκος Μπασακίδης ενημέρωσε πως έχει δημιουργηθεί φόρουμ στο Διαδίκτυο (dimoskalamatas.freeforums.org) μέσω του οποίου μπορεί κανείς να καταθέσει την άποψή του σχετικά με την εκπονηθείσα μελέτη βιωσιμότητας.