Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014 07:45

Διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Νεοχωρίου τόνισαν: "Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα"

Γράφτηκε από την
Διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του Νεοχωρίου τόνισαν: "Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα"

Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι απαίτηση και πολυτέλεια: Αυτό τόνισαν χθες στο Δημαρχείο της Καρδαμύλης, διαμαρτυρόμενοι για τη φοβερή έλλειψη νερού στην περιοχή του Νεοχωρίου Λεύκτρου, Ελληνες και ξένοι που επέλεξαν να ζήσουν και να επενδύσουν στη Μάνη γιατί αγαπούν τον τόπο. 

Σε συνάντησή τους με το δήμαρχο Δυτικής Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα, όπου δεν έλειψαν και οι εντάσεις, οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν εξηγήσεις και υπεύθυνη ενημέρωση για το πότε θα έχουν νερό στα σπίτια τους - ενώ ξεκαθάρισαν πως αν γνώριζαν την έλλειψη νερού δε θα επένδυαν στην περιοχή. «Σε 2,5 μέρες μαζέψαμε 300 υπογραφές από Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Αγγλους, από όλα τα κράτη. Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα», είπε μεταξύ άλλον ένας Γερμανός κάτοικος στο δήμαρχο. 

Ο κ. Γιαννημάρας και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Χρήστος Λυμπερέας, αφού ενημέρωσαν για όλες τις ενέργειες που έχουν κάνει ως δημοτική αρχή, απάντησαν ότι ουσιαστική λύση θα δοθεί του χρόνου με την αξιοποίηση της γεώτρησης στη Γονάτσα.

Πάντως ήταν φανερό ότι Ελληνες και ξένοι που έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό, σε οργανωμένα και υπεύθυνα κράτη, δεν μπορούσαν να καταλάβουν πώς σ’ ένα ευρωπαϊκό κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν εφαρμόζονται ούτε τα βασικά και τα αυτονόητα: Πώς γίνεται να μην αποτελεί προτεραιότητα το νερό, να μην υπάρχει καν ενημέρωση για τις διακοπές της υδροδότησης, αλλά και να μην βρίσκεται εφεδρική αντλία σε μια γεώτρηση.

Εκπροσωπώντας τους διαμαρτυρόμενους, ο Δημήτρης Πουλάκης είπε στο δήμαρχο: «Εχω εγκαταλείψει την Αθήνα εδώ και 2 χρόνια. Επί 27 ημέρες δεν έχω νερό! Από τις 20 Ιουνίου κουβαλάω νερό για να πλυθώ και να ποτίσω τον κήπο μου. Και πρόπερσι και πέρσι υπήρχε πρόβλημα, αλλά φέτος είναι χειρότερα τα πράγματα. Γιατί δεν έχουμε νερό; Πότε θα έχουμε νερό; Πότε θα μπορέσω να γεμίσω τη δεξαμενή μου, 1.200 λίτρα;». Ο ίδιος παραδέχτηκε στον κ. Λυμπερέα, ότι «είναι κούκλα η καινούργια αντλία», αλλά παρατήρησε: «Αν δε δουλέψει όμως;».

Νωρίτερα, μιλώντας στην "Ε" για το πώς επέλεξε τη Μάνη, αλλά και για το μέγεθος του προβλήματος, ο κ. Πουλάκης επεσήμανε: «Δύο χρόνια ψάχναμε με τη γυναίκα μου να βρούμε έναν τόπο να επενδύσουμε. Εδώ μας άρεσε, είχε νερό, φως, τηλέφωνο και το νοσοκομείο στην Καλαμάτα κοντά... Στην περιοχή υπάρχουν 200 οικογένειες Ελλήνων και ξένων που έχουν επενδύσει και αφήνουν 8 εκ. ευρώ το χρόνο. Φύγαμε τον Αύγουστο του 2012 από την Αθήνα και μένουμε εδώ. Είναι υπέροχα. Φτάσαμε όμως στο σημείο, λόγω του νερού, να αμφισβητούμε την απόφασή μας να αφήσουμε την Αθήνα».

Ο Γιώργος Ντατσόπουλος τόνισε στο δήμαρχο ότι «για ανθρώπινο δικαίωμα, όπως είναι το νερό, απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση να μη σας δίνουν κονδύλια». Οταν ρώτησε τον κ. Γιαννημάρα «αν δεν τον προσβάλλει η τραγική αυτή κατάσταση», συνάντησε την αντίδρασή του.

Ο κ. Ντατσόπουλος μας είπε ότι μένει 6 μήνες στο Νεοχώρι και τους άλλους 6 στην Αγγλία. Παρατήρησε πως «αν έλεγαν σε κάποιον ότι εδώ δεν έχει νερό, δε θα επένδυε, θα πήγαινε αλλού. Μας άφησαν να επενδύσουμε, να χτίσουμε, και μετά μας είπαν ότι δεν έχει νερό». Τόνισε ότι «είναι δικαίωμα το νερό και όχι πολυτέλεια» και πρόσθεσε: «Καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας και θα τους αναφέρουμε στη Χάγη». Ανέφερε πως «αν πεις στην Ε.Ε. ότι θέλεις χρήματα για νερό, θα σου δώσουν αμέσως» - και σχολίασε: «Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι χάλασε η αντλία. Αυτά είναι δικαιολογίες. Στο Ντουμπάι που είναι έρημος, υπάρχει νερό».

Επεσήμανε ακόμα ότι «8 χρόνια κάθε καλοκαίρι υπάρχει πρόβλημα νερού. Δε με νοιάζει ποιος είναι δήμαρχος. Με νοιάζει τι έχει κάνει για να δώσει λύση». Ο ίδιος ενημέρωσε πως «στην Αγγλία όταν ο δήμος αποφασίσει να κλείσει το νερό για κάποιο λόγο, σου στέλνει επιστολή και σε ενημερώνει για να πάρεις τα μέτρα σου». Για το αντίθετο που βιώνει εδώ, παρατήρησε: «Εδώ κόβουν το νερό όποτε τους καπνίσει! Εδώ και 3 εβδομάδες μας λένε ότι υπάρχει πρόβλημα με την αντλία. Και δεν υπάρχει αναπληρωματική. Εδώ δεν υπάρχει οργάνωση, και λυπάμαι που είμαι Ελληνας και στην Αγγλία προωθώ και διαφημίζω την Ελλάδα. Εγώ λέω πόσο όμορφη είναι η Ελλάδα κι έρχομαι εδώ και απογοητεύομαι».

Κλείνοντας, ο κ. Ντατσόπουλος αναρωτήθηκε: «Πώς θα προσελκύσουμε τους τουρίστες, πώς θα επενδύσουν εδώ, αν δεν υπάρχει νερό;».

Ο Γερμανός Γιόχαν Φον Κράουζε, που έχει ζήσει χρόνια και στην Ασία όπου εργάστηκε ως σύμβουλος ανάπτυξης, σημείωσε στην "Ε": «Επέλεξα να γυρίσω στην Ευρώπη να ζήσω πολιτισμένα, αλλά εδώ είναι χειρότερα από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μου αρέσει πολύ η περιοχή και αποφασίσαμε με τη γυναίκα μου να ζήσουμε εδώ για να είμαστε πιο κοντά στα παιδιά μας, που είναι στη Γερμανία. Ηρθαν για διακοπές, αλλά τους διώξαμε γιατί δεν είχαμε νερό... Είναι τόσο όμορφη περιοχή, αλλά οι άνθρωποι τη χαλούν. Είναι κρίμα, είναι λυπηρό». Συμφώνησε πως «είναι ανθρώπινο δικαίωμα, δεν είναι απαίτηση το νερό. Και ο δήμαρχος δεν το καταλαβαίνει» - και πρόσθεσε: «Σε 2,5 μέρες μαζέψαμε 300 υπογραφές, από Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Αγγλους, από όλα τα κράτη. Δεν ήξερα ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Ο "μήνας του μέλιτος" κράτησε μόνο 2 μήνες».

 

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μεταξύ των απαντήσεων που έδωσε ο δήμαρχος Δημ. Γιαννημάρας, είπε ότι: «Λιγοστεύει το νερό από την υπερκατανάλωση. Αυξήθηκε ο πληθυσμός στην περιοχή, αλλά το νερό παραμένει το ίδιο, ενώ μ’ αυτό γεμίζουν τις πισίνες και ποτίζουν το γκαζόν. Κι έχουμε και τη Στούπα με την τουριστική κίνηση».

Για τις ενέργειες που έκανε η δημοτική αρχή, ενημέρωσε για: Τη γεώτρηση στην Καστάνια που πήγαν να κάνουν, αλλά τους σταμάτησαν, γιατί δεν είχαν από την αρχή νομιμοποίηση. Την πρόβλεψη να μεγαλώσει ο αγωγός ύδρευσης από τον Αγιο Φλώρο και να φέρει νερό μέχρι τη Μάνη. Τη μελέτη για την αντικατάσταση του εξωτερικού δικτύου. Τη γεώτρηση στη Γονάτσα, όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού και για να αξιοποιηθεί χρειάζεται προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Την τεράστια βλάβη στην αντλία της γεώτρησης που υδροδοτεί το Νεοχώρι. 

Για την αντικατάστασή της και τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συνάντησαν, ο δήμαρχος έφερε στη συνάντηση τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου που επιβεβαίωσε ότι η αντικαταστάτρια του επιτρόπου στην Καλαμάτα είχε προτείνει αρχικά μειοδοτικό διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος. Για το πρόβλημα του Αγίου Νίκωνα είπε ότι το δίκτυο είχε βουλώσει από τα άλατα. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι ο συντηρητής ύδρευσης δεν υπάρχει, καθώς πήρε σύνταξη πριν από 5 μήνες και δεν επιτρέπονται προσλήψεις.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρ. Λυμπερέας αναγνώρισε ότι έβαλαν σε προτεραιότητα τον Αγιο Νίκωνα και άφησαν σε δεύτερη φάση το Νεοχώρι. Ανέφερε ότι δεν είναι εύκολη η τοποθέτηση της νέας αντλίας. Εκτίμησε πως σε 3 χρόνια δεν μπορείς να λύσεις το πρόβλημα της ύδρευσης και ότι η γεώτρηση της Γονάτσας θα δώσει τη λύση».

 

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κισκήρας.


NEWSLETTER