Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 22:47

Καλαμάτα 2021: Ξεκινά η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Καλαμάτα 2021: Ξεκινά η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

 

Με μεγάλη πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της διεκδίκησης ανακήρυξης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, εγκρίνοντας την προγραμματική σύμβαση για τη συμμετοχή του δήμου στη διαδικασία διεκδίκησης. Η πλειοψηφία και οι περισσότερες μειοψηφίες υπερψήφισαν τη σύμβαση, και η μοναδική παράταξη που την καταψήφισε ήταν η "Λαϊκή Συσπείρωση". 

 

Ο εισηγητής δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης είπε ότι «τα οφέλη είναι πάρα πολλά» και τόνισε πως η «πόλη θα είναι πρωταγωνίστρια σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο». Ζήτησε τη συστράτευση όλων των δυνάμεων και ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του Γραφείου Υποψηφιότητας είναι 250.000 ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από εξασφαλισμένες χορηγίες.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι «με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων μπορούμε να πετύχουμε το στόχο» και παρατήρησε πως «θα υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός». Πρότεινε να υπάρξει διαπαραταξιακή στελέχωση όλων των επιτροπών και τόνισε πως «η πόλη προσδοκά μια προβολή χωρίς προηγούμενο». Ενημέρωσε ότι στην Πάτρα όταν ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματοδοτήθηκε η αποκατάσταση των διατηρητέων, και σημείωσε: «Ας πάρουμε την πρόκριση το 2016 κι από εκεί και πέρα είναι εύκολα».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης ξεκαθάρισε ότι «είμαστε θετικοί για τη διεκδίκηση υπό προϋποθέσεις» και διευκρίνισε πως αυτές είναι η πλήρης διαφάνεια για όλα, η εξασφάλιση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η ενεργός συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού από όλο το νομό, και το τελικό αποτέλεσμα να ευνοήσει την πόλη, με αστική ανάπλαση στις υποβαθμισμένες περιοχές και αποκατάσταση των διατηρητέων.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος χαρακτήρισε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αντιδραστικό, με περίεργη ιστορία, και ανέφερε πως «δεν μπορεί σε μια περίοδο κρίσης να κατασπαταληθούν 250.000 ευρώ μόνο για το Γραφείο Υποψηφιότητας». Κατέγραψε μια σειρά από πολιτιστικά ζητήματα της πόλης και πρόσθεσε: «Ηταν προβληματικά τα πράγματα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Θα καταψηφίσουμε».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «η Καλαμάτα δικαιούται να είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021», διευκρινίζοντας, «και μόνο από το γεγονός ότι συμπίπτει με τα 200 χρόνια της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα από τους Τούρκους». Παρατήρησε πως «πέρα από τα πολιτιστικά και την επιλογή των εκδηλώσεων, θα δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος επεσήμανε ότι «είναι καταξιωμένος θεσμός που έχει πολλά να δώσει. Βλέπουμε θετικά το εγχείρημα». Παρατήρησε πως «το Μέγαρο Χορού, που είναι η ναυαρχίδα, πρέπει να είναι το κέντρο. Οχι το Πνευματικό Κέντρο. Οι άλλες πόλεις που διεκδικούν δεν έχουν Μέγαρο Χορού».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας ανέφερε ότι «το 2021 οι Ελληνες θα είναι μειοψηφία στην Καλαμάτα» και παρατήρησε πως «είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε την ταυτότητά μας, την εθνική μας κληρονομιά».

Στη δευτερολογία του ο δήμαρχος Π. Νίκας επεσήμανε ότι το κύριο επιχείρημα της Καλαμάτας θα αφορά το ότι «είναι η πόλη όπου υπεγράφη το πρώτο κείμενο του 1821 και αναφέρεται στους στόχους της Επανάστασης, την ισότητα, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, το διαφωτισμό». Διευκρίνισε ότι «το Μέγαρο Χορού θα συμμετάσχει. Θα μιλήσουμε και για Ολυμπία, Αρχαία Μεσσήνη, Τρίπολη, Σπάρτη και Μάνη. Στο Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου είναι η Εκκλησία, ο Ιατρικός, ο Δικηγορικός Σύλλογος, και χρειαζόμαστε τη συνδρομή τους». Ανέφερε, ακόμα, ότι το ποσό που προβλέπεται για τη διεκδίκηση δεν είναι μεγάλο και ενημέρωσε γι’ αυτά που δαπάνησαν το Σαν Σεμπαστιάν, η Πάφος και η Βαλέτα που ανακηρύχθηκαν Πολιτιστικές Πρωτεύουσες για το 2016, το 2017 και το 2018 αντίστοιχα - τα οποία ήταν αναλογικά περισσότερα.

Θετικά εκφράστηκαν ο Στάθης Σταματόπουλος και ο Σταμάτης Μπεχράκης από τη μείζονα μειοψηφία, και επικριτικά ο Τάσος Νιάρχος από τη "Λαϊκή Συσπείρωση".

Κλείνοντας, ο κ. Νίκας δήλωσε πολύ ευτυχής που «η μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάζεται ενωμένη στη διεκδίκηση του μεγάλου στόχου». Εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «θα υπάρξει δικαίωση της προσπάθειας» και προέτρεψε «να εξακτινώσουμε την προσπάθεια στην ευρύτερη περιοχή μέχρι μία ώρα απόσταση από την Καλαμάτα». Και ζήτησε από τον κ. Μπασακίδη να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων.

Στην 5μελή επιτροπή παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης ορίστηκαν οι Νίκος Μπασακίδης, Θανάσης Ηλιόπουλος, Αναστασία Μπελογιάννη (από την πλειοψηφία), Μανώλης Μάκαρης με αναπληρωτή το Δημήτρη Φαββατά και Θόδωρος Μπρεδήμας με αναπληρωτή το Γιάννη Χριστόπουλο (από τις μειοψηφίες).

 

Ορίστηκε, επίσης, 3μελής επιτροπή παραλαβής.