Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014 20:23

Γρ. Παπαδόπουλος: "Οι τοπικές κοινότητες του δήμου είναι σημαίνουσες"

Γράφτηκε από τον

Οι τοπικές κοινότητες του δήμου είναι σημαίνουσες, είναι αυτές που προσδίδουν στο δήμο την έκτασή του, άρα θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να έχουν το προνόμιο της ανάπτυξης: Αυτό τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κοπανακίου Γρηγόρης Παπαδόπουλος μιλώντας στην "Ε". Αναφέρεται σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής και τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ μας μιλά και για τη σημασία του κυριακάτικου παζαριού, υπογραμμίζοντας πως για τους Κοπανακαίους είναι εμπορικό, πολιτισμικό, κοινωνικό γεγονός: Το στοίχημα, λέει, είναι όχι μόνο να κατορθώσουν να το διασώσουν στο τοπίο της ύφεσης, αλλά και να του δώσουν νέα ώθηση. 

 

1) Δήμος Τριφυλίας: ένας μεγάλος δήμος. Ποια η θέση των μικρότερων κοινοτήτων σε αυτόν;

«Ο Δήμος Τριφυλίας είναι πράγματι ένας μεγάλος δήμος, ας μην ξεχνάμε όμως ότι απαρτίζεται από μικρές αλλά σημαντικές τοπικές κοινότητες. Η θέση των κοινοτήτων αυτών είναι σημαίνουσα για το δήμο, διότι είναι αυτές που προσδίδουν στο δήμο την έκτασή του. Αρα θα πρέπει κι αυτές με τη σειρά τους να έχουν το προνόμιο της ανάπτυξης».

 

2) Νιώθετε τη δημοτική αρχή να είναι κοντά;

«Είναι αρχή της θητείας ακόμη, και σαφώς όλοι ξεκινάμε με όρεξη και με τις καλύτερες προθέσεις. Ευελπιστώ και περιμένω η δημοτική αρχή να είναι κοντά μας. Η συνδρομή της είναι απαραίτητη για να πράξουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο».

 

3) Πως κρίνετε τον "Καλλικράτη" ως θεσμό;

«Ο Καλλικράτης δεν έχει να επιδείξει μακρόχρονη πορεία, καθώς είναι ένας νεοσύστατος θεσμός υπό δοκιμή ακόμη. Εκείνο που παρατηρούμε, δυστυχώς, είναι ότι τείνουν να παραγκωνίζονται οι τοπικές κοινότητες και να αφήνονται στην τύχη τους».

 

4) Πιστεύετε ότι χρειάζονται αλλαγές στην λειτουργία του;

«Σαφώς χρειάζονται βελτιώσεις, διότι όπως προανέφερα, οι τοπικές κοινότητες πρέπει επί της ουσίας να αποτελούν κομμάτι του δήμου - και όχι μόνο στα χαρτιά».

 

5) Ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί στον τόπο του;

«Βεβαίως ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί. Το ζήτημα όμως που αντιμετωπίζουμε είναι ότι ολόκληρη η Δημοτική Κοινότητα Αετού εξυπηρετείται πλέον από μία μόνον υπάλληλο. Κρίνεται απαραίτητη η τοποθέτηση δεύτερου υπαλλήλου στο δημοτικό μας κατάστημα, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας».

 

6) Δεύτερη δική σας θητεία στην θέση του προέδρου: Ποιους στόχους έχετε θέσει για το Κοπανάκι;

«Καταρχήν, θέλουμε με το έργο μας να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας. Μαζί με το Τοπικό Συμβούλιο έχουμε θέσει κάποιους στόχους που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και την εικόνα του Κοπανακίου. Οι στόχοι αυτοί αφορούν κυρίως την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων, την ολοκλήρωση κρίσιμων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και την ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής του τόπου».

 

7) Ποιες οι δυνατότητες των τοπικών συμβουλίων μέσα σε έναν μεγάλο δήμο;

«Τα τοπικά συμβούλια αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ πολίτη και δήμου. Εχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στη δημοτική αρχή τα προβλήματα και τις ανάγκες των κοινοτήτων. Η δημοτική αρχή συνεπώς, γνωρίζοντας μέσω των τοπικών συμβούλων τα ζητήματα του τόπου, μπορεί να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους».

 

8) Τι είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο τους κατοίκους της περιοχής;

«Τους απασχολούν κυρίως προβλήματα καθημερινότητας - όπως τα προβλήματα στην οδοποιία, δημοτική και αγροτική (ιδίως δε κατά τους χειμερινούς μήνες), η καθαριότητα του τόπου καθώς και η ελλιπής αστυνόμευση της περιοχής».

 

9) Τι σημαίνει το κυριακάτικο παζάρι για το Κοπανάκι;

«Το παζάρι για εμάς τους Κοπανακαίους είναι εμπορικό, είναι πολιτισμικό, είναι κοινωνικό γεγονός. Είναι η μεγαλύτερη συνάθροιση ανθρώπων, εμπόρων, που γίνεται στο νομό κάθε Κυριακή. Στη μακροχρόνια πορεία του, το παζάρι έχει βιώσει πολλές δυσκολίες. Αυτό είναι το στοίχημα τώρα για μας: Οχι μόνο να κατορθώσουμε να το διασώσουμε στο τοπίο της ύφεσης, αλλά και να του δώσουμε νέα ώθηση».

 

10) Χρειάζεται αναβάθμιση και στήριξη;

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες και ελπίζω να μπορέσουμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, γιατί έχει προοπτική. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά τώρα παρά ποτέ είναι απαραίτητη η προβολή του παζαριού του Κοπανακίου».

 

11) Σημαντική είναι επίσης η ζωαγορά, τι γίνεται με αυτή;

«Εχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και έχουμε ζητήσει από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και τις υπηρεσίες του δήμου να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε πολύ σύντομα να λειτουργήσει, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του παζαριού».

 

12) Ακούμε παράπονα για το θέμα των σκουπιδιών και την κατάσταση των κάδων στο Κοπανάκι. Υπάρχει πρόβλημα;

«Δυστυχώς ναι. Πολλοί κάδοι απορριμάτων είναι σε κακή κατάσταση, κάποιοι είναι κατεστραμμένοι εντελώς και δεν υπάρχει προσωπικό καθαριότητας. Ολα αυτά αποτελούν προβλήματα που ελπίζουμε να επιλυθούν σύντομα».

 

13) Τα έργα αποχέτευσης και βιολογικού σε ποιο στάδιο βρίσκονται;

«Ο βιολογικός βρίσκεται πολύ κοντά ως προς την ολοκλήρωση της κατασκευής του. Το δε υπόλοιπο του δικτύου αποχέτευσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί, θα δημοπρατηθεί σύντομα».

 

14) Τι επιπτώσεις έχει για την περιοχή σας η μη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου;

«Η μη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτυου αποτελεί πληγή για το

κυριακάτικο παζάρι μας, καθώς η προσέλευση του κόσμου στην περιοχή μας έχει επηρεαστεί σημαντικά. Το τρένο μάς συνέδεε με τα μεγάλα αστικά κέντρα, κι έτσι ακόμη και η μετακίνηση είναι πλέον πιο δύσκολη. Υπήρξε ένα οικονομικό μέσο μετακίνησης, που έδινε ζωή και κίνηση στην ευρύτερη περιοχή».

 

15) Μιας και δεν υπάρχουν πλέον δρομολόγια, πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το δίκτυο;

«Ευελπιστώ ειλικρινά στην επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, ώστε το ιστορικό κτήριο του σταθμού να επιτελέσει τον σκοπό λειτουργίας του, για τον οποίο είχε εξ αρχής κατασκευαστεί».

 

16) Πριν από λίγα χρόνια είχαμε παρακολουθήσει τους αγώνες για τη μη κατάργηση σχολικών μονάδων στο Κοπανάκι. Τι επιπτώσεις

υπάρχουν από το κλείσιμο τους;

«Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των σχολικών μονάδων στο Κοπανάκι είναι φανερές σε πολλούς τομείς. Αρχικά, οι μεγάλες κτηριακές εγκαταστάσεις -προσφάτως ανακαινισμένες- μένουν πλέον ανεκμετάλλευτες, φιλοξενώντας μόνο τον παιδικό σταθμό. Η τοπική οικονομία σαφώς επηρεάζεται εξίσου και οι μαθητές ταλαιπωρούνται μετακινούμενοι καθημερινώς».

 

17) Αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή το Κοπανάκι. Τι έργα χρειάζονται για να στηριχτούν αυτοί οι τομείς;

«Τα έργα που χρειάζεται το Κοπανάκι για να στηριχτεί ο αγροτικός και ο κτηνοτροφικός τομέας αφορούν κυρίως την αγροτική οδοποιία, καθώς είναι σημαντική η εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στα αγροκτήματα και τις κτηνοτροφικές μονάδες».

 

18) Ποια έργα υποδομής είναι αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας για την περιοχή;

«Πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και τα εξής: κατασκευή νέας δεξαμενής νερού, δημοτική και αγροτική οδοποιία, επέκταση σχεδίου πόλεως και, τέλος, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων».

 

19) Οι νέοι επιλέγουν σήμερα να μείνουν στον τόπο τους, τους παρέχει τις δυνατότητες;

«Βασικά το κράτος είναι εκείνο που θα πρέπει να παρέχει κίνητρα στους νέους, ώστε η επιστροφή και η ένταξή τους στον τόπο τους να γίνει ομαλά. Κι εμείς με τη σειρά μας θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους νέους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στην περιοχή μας.

 

20) Πώς θα θέλατε να δείτε τον τόπο σας στο τέλος αυτής της πενταετίας;

«Θα ήθελα οπωσδήποτε να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα υποδομής και το Κοπανάκι να έχει αλλάξει όψη. Να είμαστε όλοι περήφανοι για τον τόπο μας, και το Κοπανάκι να παραμείνει σημείο αναφοράς των Κυριακών μας».

 

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1963 στο Κοπανάκι, όπου τελείωσε το λύκειο.  Διαμένει μέχρι σήμερα στον τόπο γέννησής του και είναι αγρότης. Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Κατερίνα Γαλάνη και είναι πατέρας δύο παιδιών.  Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές επανεκλέχθηκε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Κοπανακίου.