Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014 08:05

Τραγική παραμένει η κατάσταση στο σκουπιδότοπο του Αγ. Νικολάου (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

Τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου, ίδια και χειρότερη σε σχέση με τον Ιούνιο, μετά την πυρκαγιά που είχε προκληθεί στην περιοχή. Στο χώρο της χωματερής τα σκουπίδια είναι βουνά, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, παρατημένα έτσι όπως τα αδειάζουν τα απορριμματοφόρα.

Στην είσοδο, δίπλα από το δρόμο που οδηγεί στη χωματερή, υπάρχουν πολλά σκορπισμένα σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Στο χώρο βρίσκεται κι ένα μηχάνημα, και ανάμεσα σε αυτό και τα σκουπίδια έχουν δημιουργηθεί βουναλάκια. Πίσω απ’ αυτά είναι το τμήμα με τα σκουπίδια που έχουν καεί - στην άκρη των οποίων χθες έβγαινε καπνός.
Στον περιφραγμένο χώρο με τα δέματα των σκουπιδιών, όπου κάποια έχουν διαρρηχθεί με τον καιρό και τη φθορά, εξακολουθεί να γίνεται το αδιαχώρητο.
Να υπενθυμίσουμε ότι με προσωρινή απόφαση ασφαλιστικών μέτρων το Πρωτοδικείο Καλαμάτας έχει ζητήσει από το Δήμο Πύλου - Νέστορος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το υπουργείο Περιβάλλοντος: Να λάβουν κάθε πρόσφορο τεχνικό μέτρο για την αποκατάσταση των διαρρηχθέντων και εναποτεθειμένων επί του εδάφους δεματοποιημένων σύμμεικτων απορριμμάτων. Να προβούν στη λήψη προσωρινών μέτρων πυροπροστασίας και συγκράτησης των στραγγιδίων των δεματοποιηθέντων αστικών σύμμεικτων απορριμμάτων, με τη διάνοιξη περιμετρικής τάφρου συγκράτησης και απορροής των ομβρίων και των στραγγιδίων των δεματοποιηθέντων σύμμεικτων απορριμμάτων και με την εγκατάσταση εξοπλισμού πυρόσβεσης στο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου.
Για τις 25 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει ο δικηγόρος και πρώην δημοτικός σύμβουλος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Γιαννόπουλος στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, για την  κατάσταση με τα σκουπίδια του Δήμου Πύλου - Νέστορος στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου.
Οσον αφορά την προσωρινή διαχείριση, σε δήλωσή του στην "Ε" ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης είπε: «Εχω αναθέσει για 90 ημέρες σε ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση με 65 ευρώ τον τόνο. Είναι διαχείριση με ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Αυτό θα γίνει στον Αγιο Νικόλαο, στο χώρο που είναι ο δεματοποιητής. Το μηχάνημα θα επεξεργαστεί και τα δέματα που υπάρχουν εκεί, για να απελευθερωθεί και ο χώρος. Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή, αφού δεν υπήρχε άλλος χώρος για τα δέματα, τα σκουπίδια εναποτίθενται δίπλα από το χώρο των δεματοποιημένων χωρίς να θάβονται. Και αυτά τα σκουπίδια θα επεξεργαστεί η προσωρινή διαχείριση που θα κάνουμε».


Γ.Σ.