Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 20:20

Να ανακηρυχθεί το 2012 "Ετος Βρεττάκου" ζητεί ο Δήμος Ευρώτα

Γράφτηκε από την

Ομόφωνα ψήφισε, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα -κατά την 4η συνεδρίασή του- τη συμμετοχή του δήμου στη διεκδίκηση της ανακήρυξης του έτους 2012, ως έτος ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος.
Παρατίθεται ακολούθως το πλήρες κείμενο της σχετικής εισήγησης.
Θεωρούμε θετική την πρωτοβουλία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, όπου διαμέσω του εφορευτικού της συμβουλίου πρότεινε την ανακήρυξη του 2012, ως "ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ".
Αφορμή, η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του στις Κροκεές Λακωνίας την Πρωτοχρονιά του 1912 και 21 χρόνια από την εκδημία του, στις 4 Αυγούστου, στην Πλούμιτσα του πρώην Δήμου Κροκεών.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος τελείωσε το Δημοτικό στις Κροκεές και το Γυμνάσιο στο Γύθειο, συνεχίζοντας το μεγάλο περιπετειώδες και δημιουργικό ταξίδι του στην Αθήνα, στην αυτοεξορία του στην Ιταλία, στη διάρκεια της δικτατορίας και την επιστροφή στην πατρώα γη.
Πάντα οι Κροκεές και η Πλούθμιτσα ήταν αγαπημένοι του τόποι έμπνευσης, διαλογισμού και δημιουργίας. Για το Νικηφόρο Βρεττάκο, τον Ακαδημαϊκό, τον Ποιητή, τον Άνθρωπο, τον αντιστασιακό πατριώτη, η Πολιτεία και το ΥΠ.ΠΟ.Τ. υποχρεούνται να ανακηρύξουν το 2012, ως έτος "Νικηφόρου Βρεττάκου".
Αν και ο Δήμος Ευρώτα δεν προσκλήθηκε στο διάλογο ως συνδιοργανωτής σε αυτή την προσπάθεια, δηλώνουμε "παρών" σε αυτή τη διεκδίκηση.
Θεωρούμε ότι, οι Κροκεές και η Πλούμιτσα του Δήμου Ευρώτα έχουν ρόλο και λόγο στις εκδηλώσεις.
Συμμετέχουμε στην προσπάθεια διεκδίκησης από το ΥΠ.ΠΟ.Τ. για την ανακήρυξη του έτους 2012, ως "ΕΤΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ".
Συμμετέχουμε ως ισότιμοι έτεροι στη διαμόρφωση προτάσεων κι εκδηλώσεων, που οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλαμβάνονται οι Κροκεές και Πλούμιτσα του Δήμου Ευρώτα.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑ
Α/ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ Β/ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΟΚΕΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ "ΔΕΙΚΗΛΟΝ"
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΕΙΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΟΚΕΩΝ
ΕΠΙΔΑΥΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΛΑΧΙΩΤΗ

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα