Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 07:44

Ενωτικό ξεκίνημα για την Πολιτιστική

Ενωτικό ξεκίνημα για την Πολιτιστική

"Είναι σημαντικό μια πόλη να βάζει μεγάλους στόχους, και αυτό κάνουμε. Πολλοί είπαν ότι ο στόχος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μάς υπερβαίνει, αλλά εμείς στηριζόμαστε στις μεγάλες δυνάμεις". Αυτό τόνισε χθες το βράδυ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, κατά την πρώτη επίσημη ενημερωτική εκδήλωση του Γραφείου Υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021.

«Ελπίζουμε και πρέπει ο μεγάλος αυτός στόχος να μας ενώσει πέρα από τις όποιες ιδεολογικές ή άλλες διαφορές» τόνισε στη συνέχεια ο κ. Νίκας, σημειώνοντας ότι «το χρωστάμε στην πόλη απ' όπου ξεκίνησε η Επανάσταση και γράφτηκε η “Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς”...».
Ο δήμαρχος ανέφερε ακολούθως, για μία ακόμη φορά, ότι στην προσπάθεια για τη διεκδίκηση της Πολιτιστική Πρωτεύουσας στόχος είναι να μην επιβαρυνθούν καθόλου τα ταμεία του δήμου. Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια όλων των δυνάμεων της πόλης αλλά και του κοινού των εθελοντών, για να επιτευχθεί ο στόχος.
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η επίσημη έναρξη της διεκδίκησης θα γίνει σε ειδική εκδήλωση μέσα στο Δεκέμβριο, στο Μέγαρο Χορού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους προκατόχους του «για τη δουλειά που έκαναν στον τομέα του πολιτισμού και συνέβαλαν στο να γίνει η Καλαμάτα ξακουστή διεθνώς και της έδωσαν το δικαίωμα να μπορεί να διεκδικήσει την Πολιτιστική Πρωτεύουσα».


«Μικρή Ολυμπιάδα» χαρακτήρισε το θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΕΠΠ) ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας Εκτωρ Τσατσούλης. Είπε μάλιστα ότι επειδή ο θεσμός αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, «οι Ευρωπαίοι βλέπουν την Ελλάδα ως το σπίτι της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας». Τόνισε ακόμη ότι πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για την αναμόρφωση της Καλαμάτας, αλλά και για να μπει η πόλη για τα καλά στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη - χρησιμοποιώντας το παράδειγμα τoυ Αμπερντίν της Σκωτίας.
«Η ΕΠΠ δεν είναι απλώς ένα πρόγραμμα συναυλιών, αλλά όλα τα βλέμματα των ανθρώπων του πολιτισμού θα είναι στραμμένα πάνω στην πόλη» σημείωσε ο κ. Τσατσούλης και συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν θα είμαστε η ΕΠΠ που θα χτιστεί, αλλά που θα αναμορφωθεί και θα επισκευαστεί», θέλοντας έτσι να δείξει ότι επαρκεί η κτηριακή υποδομή για τη φιλοξενία του θεσμού. Εκτίμησε μάλιστα ότι «για μια δεκαετία μετά τον εορτασμό (σ.σ. 2021) τα αποτελέσματα της ΕΠΠ θα είναι ορατά στην πόλη» και με την κατάλληλη αξιοποίηση του δυναμικού της θα μπορεί να τα εκμεταλλευτεί στο έπακρο.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας έκρουσε πάντως τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι βάσει του νέου κανονισμού ο τίτλος της ΕΠΠ μπορεί κάποια χρονιά να μην ανατεθεί σε καμία πόλη, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να τρέξουμε μόνοι μας και να βγούμε δεύτεροι».
Αν και το μέγεθος μιας πόλης δεν είναι παράγοντας που προσμετράται για να δοθεί ο τίτλος της ΕΠΠ, εντούτοις ο κ. Τσατσούλης τόνισε ότι «το μέγεθος της Καλαμάτας είναι ιδανικό, καθώς έχει αρκετό κόσμο, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη που να δυσκολεύει στη διαχείριση».
Κλείνοντας, ζήτησε από τους εκπροσώπους των πολιτιστικών σχημάτων της πόλης, αλλά και από κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, να συνεργαστούν με το Γραφείο Υποψηφιότητας και να μη φοβηθούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, «όσο μεγαλόπνοες και φαινομενικά δύσκολες κι αν είναι αυτές οι ιδέες».
Στη συνέχεια παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στην προσπάθεια της υποψηφιότητας, ζητώντας πάντως μεταξύ άλλων πλήρη διαφάνεια των οικονομικών και μαζική συμμετοχή των φορέων της πόλης. Επίσης τόνισε ότι «δεν αρκεί να κερδίσουμε τον τίτλο, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν ευρέως γνωστά τα μηνύματα της πόλης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας θα κατατεθούν συμβολικά και τα πρώτα 500 ευρώ στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό στήριξης της υποψηφιότητας. Αυτό έκανε γνωστό ο αντιπρόεδρος της Αμφικτιονίας Παναγιώτης Μπαζίγος, σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από Μεσσήνιους του εξωτερικού για να συμβάλουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στο εγχείρημα.
Χαιρετισμούς και μηνύματα στήριξης της υποψηφιότητας της Καλαμάτας έστειλαν ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος και οι βουλευτές Δημήτρης Σαμπαζιώτης και Θανάσης Πετράκος, ενώ μεταξύ άλλων παρών στην εκδήλωση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος.
Το συντονισμό της χθεσινής εκδήλωσης τον είχε ο πολιτικός προϊστάμενος διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, Νίκος Μπασακίδης.