Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 18:28

Κοινωνικό Μαγειρείο στο Δήμο Μεσσήνης

Κοινωνικό μαγειρείο και τράπεζα αίματος ετοιμάζει να λειτουργήσει από το νέο χρόνο ο Δήμος Μεσσήνης. Χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος στο χώρο του ΚΑΠΗ, αναφέρθηκε επίσης ότι αυτές τις μέρες μοιράστηκαν τρόφιμα σε 120 οικογένειες δικαιούχων από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Ο δήμαρχος έθεσε ως στόχο για το νέο χρόνο την αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί ένα Κοινωνικό Μαγειρείο, για το οποίο μίλησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελένη Τσέλιου. Η ίδια μίλησε ακόμη για τη διανομή τροφίμων προς τους δικαιούχους του Παντοπωλείου, που είτε γίνεται από τις εργαζόμενες στο "Βοήθεια στο Σπίτι" είτε πηγαίνουν οι δικαιούχοι και τα παίρνουν από το χώρο του ΚΑΠΗ. Είπε επίσης πως οι δικαιούχοι θα παραλάβουν και νωπό κοτόπουλο για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Σχετικά με το Κοινωνικό Μαγειρείο η αντιδήμαρχος ανέφερε πως πρόκειται για μια συνεργασία των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με τις κοινωνικές δομές του δήμου και εθελοντές. Η προεργασία εξήγησε ότι θα γίνεται στα μαγειρεία των Παιδικών Σταθμών και οι δικαιούχοι θα παίρνουν το φαγητό στο σπίτι τους μέσω του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι" ή θα φιλοξενούνται σε συγκεκριμένο δημοτικό χώρο. Η αναζήτηση των δικαιούχων έχει ήδη ξεκινήσει και το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2015.
Η κ. Τσέλιου επισήμανε επίσης ότι η προσπάθεια στο επίπεδο κοινωνικής προσφοράς του Δήμου Μεσσήνης είναι διττή: Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι άμεσες ενέργειες και δομές όπως αυτές του ΚΑΠΗ, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, των Παιδικών Σταθμών, της ΚΕΑΔΗΜ με τη "Βοήθεια στο Σπίτι", του Χιώτειου Κληροδοτήματος. Από την άλλη υπάρχουν και έμμεσες ενέργειες, όπως η στήριξη με την παροχή της απαραίτητης υποδομής σε φορείς που δραστηριοποιούνται εθελοντικά με κοινωνικές δράσεις.
Για τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί για τη δημιουργία Τράπεζας Αίματος στο Δήμο Μεσσήνης μίλησε ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Μεσσήνης (ΚΕΑΔΗΜ) Βασίλης Σαραντόπουλος. Είπε ότι έχουν ανιχνευθεί αυξημένες ανάγκες σε όλο το Δήμο Μεσσήνης και ήδη έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται επιστολές συνεργασίας προς συλλόγους και φορείς για την εγγραφή τους στο δίκτυο εθελοντών αιμοδοτών του δήμου.
Ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε από την πλευρά του ότι θα πρέπει οι ενέργειες όλων στο δήμο αυτές τις ημέρες να προσανατολιστούν στη βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Και με την ευκαιρία ανάληψης των καθηκόντων του ως προέδρου του Πελοπόννησος ΚΣΣΑ, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να αξιοποιήσει πόρους από κοινωνικά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ - ώστε με την παράλληλη ενεργοποίηση του Κέντρου Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης να βοηθήσει τους οικονομικά αδύναμους στο Δήμο Μεσσήνης αλλά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου γενικότερα.
Ν.Κ.