Κυριακή, 04 Ιανουαρίου 2015 18:27

Δημήτρης Βεργόπουλος: “Ο αντιδήμαρχος οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες”

Γράφτηκε από τον
Δημήτρης Βεργόπουλος: “Ο αντιδήμαρχος οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες”

«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τις περιπτώσεις των θετικών δειγμάτων γραφής, σε θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ένταξης έργων σε κρατικές χρηματοδοτήσεις». Αυτό τονίζει στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Βεργόπουλος. Διευκρινίζει πως «η οικονομική ευρωστία του δήμου και ο αμιγώς ευρωπαϊκός προσανατολισμός του στην εξεύρεση οικονομικών πόρων βοηθούν το δήμο μας να συνεχίζει τα έργα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας βρίσκονται στο "κόκκινο"».


1 Από τη Δημοτική Κοινότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Πόσο ελκυστική είναι η ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση;
«Πράγματι υπάρχει μια έλξη, η οποία πηγάζει από το προσωπικό μεράκι και αποτελεί την έκφραση μιας ειλικρινούς διάθεσης για προσφορά στον τόπο και στους συμπολίτες με τους οποίους μοιράζομαι την καθημερινότητα στον όμορφο αυτό τόπο που ζούμε».

2 Αντιδήμαρχος με την πρώτη εκλογή σας. Πόσο βαριά είναι η ευθύνη που σας ανέθεσε ο δήμαρχος;
«Η ευθύνη είναι μεγάλη, τόσο απέναντι στο δήμαρχο ο οποίος με τίμησε με την επιλογή του, όσο απέναντι στους φίλους και συμπολίτες. Χρειάζεται ακατάπαυστη δουλειά σε ένα καινούργιο αντικείμενο. Πρέπει διαρκώς να αντιλαμβάνεσαι τις ανάγκες του κόσμου και ταυτόχρονα να έχεις στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, ώστε να μπορέσεις να διακρίνεις τις ευκαιρίες που θα βελτιώσουν την εικόνα του δήμου και τη ζωή των κατοίκων του».

3 Ποιες είναι οι πρώτες σας εντυπώσεις από τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;
«Σαν όργανο το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί ενωτικά, συνδυάζοντας προτάσεις της πλειοψηφίας, αλλά και των μειοψηφιών προς όφελος της πόλης. Σε αυτό το χαρακτήρα θεωρώ πως πρέπει να κινούμαστε. Ωστόσο, παρατηρώ ότι υπάρχουν ορισμένες αντιπαραθέσεις οι οποίες είναι κυρίως πολιτικού χαρακτήρα και δεν αφορούν θέματα που άπτονται του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπηρετούμε, αλλά εξυπηρετούν μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες».

4  Ενας αντιδήμαρχος έχει ελευθερία κινήσεων, ανάληψης πρωτοβουλιών ή δεν γίνεται τίποτα χωρίς την έγκριση του δημάρχου;
«Ο βαθμός απόδοσης μιας δημοτικής αρχής εξαρτάται από το ρόλο των στελεχών του. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, κάθε αντιδήμαρχος οφείλει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και να ενεργεί άμεσα προς το συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Αλλωστε, στην εκτελεστική επιτροπή που χαράσσει την πολιτική του δήμου συμμετέχουν εξίσου οι αντιδήμαρχοι και ο δήμαρχος».

5 Τα αντικείμενα που έχετε αναλάβει, δεν είναι εύκολα. Πώς πάει, είναι ικανοποιητική η πορεία των ενταγμένων σε Κοινοτικά προγράμματα έργων; Είναι έτοιμος ο Δήμος Καλαμάτας για την ένταξη και άλλων έργων στο νέο ΕΣΠΑ ή σε άλλα προγράμματα;
«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τις περιπτώσεις των θετικών δειγμάτων γραφής, σε θέματα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων και ένταξης έργων σε κρατικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό οφείλεται στην άρτια λειτουργία της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, στην εξαιρετική συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου και στην έγκαιρη και στοχευμένη αναζήτηση και υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο δήμος μας αυτή τη στιγμή έχει έτοιμες μελέτες και αναμένει νέες προσκλήσεις για να χρηματοδοτηθούν ώριμα έργα του».

6 Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει πόρους, δεν έχει την οικονομική στήριξη που πρέπει από το κράτος. Πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και για το Δήμο Καλαμάτας;
«Πράγματι, οι οικονομικές συγκυρίες και το διαχρονικά ασταθές πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, δημιουργούν δυσκολίες και ορισμένες φορές εμπόδια ανυπέρβλητα. Ομως, τόσο η οικονομική ευρωστία του δήμου και ο αμιγώς ευρωπαϊκός προσανατολισμός του στην εξεύρεση οικονομικών πόρων βοηθούν το δήμο μας να συνεχίζει τα έργα, ενώ οι περισσότεροι δήμοι της Ελλάδας βρίσκονται στο "κόκκινο"».

7 Εχετε την εποπτεία θεμάτων τουρισμού. Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει φθάσει στα όριά του ή μπορεί να δώσει και άλλη ώθηση στην ανάπτυξη του τόπου;
«Το Αεροδρόμιο Καλαμάτας έχει ήδη "απογειωθεί". Η κίνηση έχει δεκαπλασιαστεί, έχει διασυνδεθεί με πτήσεις με όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πόλεις και ο προορισμός "Καλαμάτα" εμφανίζεται σχεδόν σε όλα τα panel board της Ευρώπης. Ωστόσο, η ανάπτυξη αυτή για να διατηρηθεί απαιτεί την ενίσχυση του προσωπικού και την υλοποίηση επιπρόσθετων έργων υποδομής (σημαντικού κόστους), ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις».

8 Η κρουαζιέρα αποτελεί ελπίδα, προοπτική ανάδειξης της περιοχής μας;
«Ο τουρισμός κρουαζιέρας είναι μια νέα κατηγορία επισκεπτών στην πόλη μας, στην οποίο με κόπο έχουμε διεισδύσει. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες από την παρούσα δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους ναυτιλιακούς πράκτορες και άλλους φορείς, ώστε να εντάξουμε το λιμάνι της Καλαμάτας στα παγκόσμια σαλόνια κρουαζιέρας. Σαν οικονομικό γεγονός κάθε πλοίο (1.000 - 1.500 επιβατών) αποδίδει στον επαγγελματικό ιστό της πόλης μας, περίπου 50.000 ευρώ. Οι έως σήμερα προβλεπόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων για το 2015 ξεπερνούν τις 50, τη στιγμή που πριν λίγα χρόνια δεν ξεπερνούσαν τις 2 έως 5 ετησίως».

9 Σε πρόσφατη σύσκεψη τονίστηκε ότι τουριστικά επαγγέλματα δεν πήγαν καλά, λόγω της κρίσης. Υπάρχει ελπίδα για αναστροφή της κατάστασης;
«Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, ο τουρισμός συνήθως βάλλεται άμεσα, καθώς αποτελεί ένα προνόμιο πολυτέλειας. Ωστόσο, ο τόπος μας έχει μια ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, η οποία συνδυαζόμενη με βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με επενδύσεις για τη δημιουργία νέων κλινών, με ενιαίες στρατηγικές marketing, όπως η δημιουργία ενός brand name παγκόσμιας εμβέλειας “Made in Kalamata”, με την ενσωμάτωση της τοπικής γαστρονομίας στο τουριστικό προϊόν, ενδεχομένως με τη δημιουργία ενός τουριστικού επιμελητηρίου και την ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα μπορούσε εύκολα να αναστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση».

10 Υπάρχει, είναι ικανοποιητική η συνεργασία σας με εμπλεκόμενους φορείς του τόπου;
«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με όλους τους φορείς έχουμε κοινό όραμα την ανάπτυξη του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, καταλήγουμε σε ουσιαστικές συνεργασίες που προσδίδουν οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες».

11 Υπάρχουν ζητήματα με το κυκλοφοριακό στην πόλη. Πώς μπορεί να δοθεί λύση;
«Η ελεγχόμενη στάθμευση, η χρήση των πάρκινγκ, η χρήση του ποδηλάτου και του αστικού λεωφορείου στην πόλη μας, μπορούν να δώσουν άμεσα μια ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης. Επιπλέον θα πρέπει να αλλάξει η κυκλοφοριακή παιδεία - κουλτούρα των συμπολιτών μας. Τέλος, οι διανοίξεις σημαντικών δρόμων (π.χ. Βασ. Γεωργίου), οι απολήξεις του περιμετρικού και ορισμένες μονοδρομήσεις μπορούν κατά περίπτωση να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης».

12 Τι λέτε σε αυτούς που επικρίνουν τη δημοτική αρχή πως αδιαφορεί για τα δημοτικά διαμερίσματα;
«Θεωρώ πως είναι ανακριβές και άδικο αν συμβαίνει. Στα δημοτικά διαμερίσματα υπάρχουν προβλήματα, όμως τους τελευταίους 4 μήνες έχουν δημοπρατηθεί και εκτελούνται περισσότερα από 10 ευρωπαϊκά τεχνικά έργα, 3 ευρωπαϊκά έργα προβολής και διαφήμισής τους, ενώ μεγάλο πλήθος παρεμβάσεων σε έργα υποδομής (φωτισμό, ύδρευση, αποχέτευση, κοιμητήρια, εκπαίδευση, φιλαρμονικές, παιδικές χαρές,
παρεμβάσεις οδοποιίας κ.λπ.) γίνονται από δημοτικούς ανταποδοτικούς πόρους. Τα έργα που αφορούν την περιφέρεια είναι περισσότερα από αυτά της πόλης της Καλαμάτας».

13 Τι απάντηση δίνετε σε όσους κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι δεν δείχνει κοινωνικό πρόσωπο και δεν στηρίζει τις ευπαθείς ομάδες του δήμου;
«Ο Δήμος Καλαμάτας διαθέτει μεγάλη κοινωνική ευαισθησία. Λειτουργεί το Δημοτικό Παντοπωλείο, το Δημοτικό Ιατρείο και Φαρμακείο, διαθέτει δημοτικούς λαχανόκηπους, υλοποιεί το πρόγραμμα "Στέγαση και Επανένταξη", Συν-κοινωνία, εκπαιδευτικά προγράμματα "Διά βίου μάθησης", το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", τηλεϊατρική, "Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών", προγράμματα για τους εθελοντές, κ.λπ. Επιπλέον στηρίζει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των συμπολιτών μας με επιδόματα της πρόνοιας, με δράσεις κοινωνικής επιχειρηματικότητας (Κοιν.Σεπ.), χορηγεί κατά περίπτωση μειωμένο τιμολόγιο (ΔΕΥΑΚ, Φάρις κ.λπ.) και προσεχώς θα λειτουργήσει γραφείο ευρέσεως εργασίας και νεανικής επιχειρηματικότητας».

14 Το Καλαματιανό Καρναβάλι αλλάζει σελίδα. Συμφωνείτε με την ανάληψη της οργάνωσής του από το δήμο και τον παραμερισμό των εθελοντών;
«Το Καρναβάλι Καλαμάτας διαρκώς εξελίσσεται και μεγαλώνει ως ένας πολύ πετυχημένος θεσμός. Απαιτούνται λοιπόν επαγγελματικές δομές που θα αναλάβουν την ευθύνη για την υλοποίησή του. Η νέα δομή λειτουργίας του, σε συνδυασμό με την άσβεστη φλόγα των εθελοντών, μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο μείγμα ανάφλεξης μιας μεγαλειώδους διοργάνωσης, χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με απόλυτη συμπόρευση εθελοντών και δήμου».

15 Εχει μέλλον το καρναβάλι; Μπορεί να αντέξει στο χρόνο;
«Τα δύο πρώτα χρόνια έδειξαν πως σαν θεσμός το καρναβάλι έλειπε από την πόλη. Εύστοχα λοιπόν ξεκίνησε. Γι’ αυτό ο κόσμος το αγκάλιασε. Ωστόσο, για να αντέξει στο χρόνο πρέπει να είναι απαλλαγμένο από προσωπικά ή επαγγελματικά συμφέροντα, από υπονομεύσεις και λεονταρισμούς. Πρέπει να ανήκει εξίσου στην πόλη και στους πολίτες που το δημιουργούν και το χαίρονται. Δεν έχει πρόσωπα. Είναι θεσμός!».

16 Οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είναι καλές. Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τη θετική έκβαση σοβαρών ζητημάτων του δήμου;
«Κάθε δήμος οφείλει να διεκδικεί και να λαμβάνει από την Περιφέρεια τη μέγιστη βοήθεια. Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να υπάρξουν αντιπαραθέσεις, οι οποίες ίσως και να επηρεάσουν την έκβαση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το δήμο (π.χ. απεντάξεις έργων, ελλιπής στήριξη της πολιτικής του δήμου επί μειονοτικών ομάδων κ.λπ.). Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτές οι αντιπαραθέσεις πρέπει να υπακούουν στην κοινή λογική, μακριά από ενδεχόμενες σκοπιμότητες και εγωισμούς».

17 Είχατε έντονη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις. Υπάρχει χρόνος και διάθεση να τη συνεχίσετε;
«Ο εθελοντισμός και η προσφορά στην κοινωνία - πολιτισμό του τόπου μας, ήταν για μένα το κίνητρο της συμμετοχής σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο. Σαφώς και έχω την διάθεση να συνεχίσω και υπόσχομαι πως θα το κάνω με κάθε δυνατό τρόπο. Ο εθελοντισμός και η προσφορά είναι τρόπος ζωής. Αλλωστε για αυτό το σκοπό, ο δήμαρχος με όρισε εντεταλμένο σύμβουλο Εθελοντισμού για τη νέα δημοτική περίοδο».

18 Πώς μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο ορεινός όγκος του Ταϋγέτου; Μπορεί να συμβάλει σε αυτό ο δήμος;
«Για τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδώσουμε άμεσα ένα δίγλωσσο τουριστικό οδηγό (εντός 2 μηνών) με πλούσιο υλικό. Μέσα από αυτό θα αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα, τα ιστορικά μνημεία, τη φύση, τον αθλητικό τουρισμό που ήδη αναπτύσσεται στον Ταΰγετο. Επιπλέον ένα δεύτερο έργο που θα γίνει άμεσα (εντός πενταμήνου) θα είναι η διαδικτυακή προβολή του Ταϋγέτου και όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε B2B και B2C επίπεδο, ώστε να βοηθήσουμε την τοπική οικονομία».

19 Με την ολοκλήρωση της παρούσας δημοτικής θητείας ποια είναι τα έργα και οι δράσεις που θα την καταστήσουν πετυχημένη;
«Το στοίχημα που πρέπει η παρούσα δημοτική αρχή να κερδίσει, αφορά έργα που θα ενισχύσουν την ανοδική πορεία του δήμου μας. Τέτοια είναι η επιτυχημένη ανάληψη του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης του 2021, η αλλαγή της οργανωτικής δομής του δήμου και η μεταφορά των υπηρεσιών του στο νέο Δημαρχείο, η ανάπτυξη του τουριστικού και πολιτιστικού μας  προϊόντος, η ανάδειξη του πρωτογενούς αγροτικού τομέα και η υλοποίηση μιας σειράς έργων υποδομής και έργων κοινωνικού χαρακτήρα».

20 Ο δήμαρχος Π. Νίκας έχει δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει ξανά το δήμο. Θα παραμείνει ενωμένη η παράταξη ή με την αποχώρησή του θα αλλάξει εντελώς το δημοτικό σκηνικό;
«Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράφει το μέλλον μιας ομάδας που αποτελείται από στελέχη διαφόρων ηλικιών και αντιλήψεων. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι προς το παρόν η ομάδα λειτουργεί ενωμένα και συμπληρωματικά και πως ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έχει το χάρισμα να ενώνει όλες τις δυνάμεις προς το κοινό στόχο. Αν και ο πολιτικός χρόνος έως το Μάιο του 2019 φαντάζει απέραντος, θεωρώ και ελπίζω πως η παράταξη θα μείνει ενωμένη, ανεξαρτήτως των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών των μελών της».



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Βεργόπουλος είναι αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Δήμο Καλαμάτας. Κατοικεί μόνιμα στην Καλαμάτα (Παραλία). Κατάγεται από τον Αντικάλαμο. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής. Εχει πλούσιες σπουδές (πτυχία Μαθηματικού και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Μεταπτυχιακά MSc Computer Science and Adult Education, MSc Πληροφοριακά Συστήματα, MSc Ηθική Φιλοσοφία) και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με δράσεις που αφορούν τον εθελοντισμό.


NEWSLETTER